Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Έκθεση στο σπίτι του Χατζηγεωρκάκη Κορνέσιου

Από 25 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου.

Βλέποντας μέσα από το Πρίσμα της Μελαγχολίας: Από το έργο των ρομαντικών συγγραφέων και καλλιτεχνών μέχρι τη φωτογραφία του Eugène Atget στους δρόμους του Παρισιού, το μελαγχολικό βλέμμα του καλλιτέχνη αποτύπωσε πορτρέτα, τοπία και αστικά τοπία σε όλη την ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση εισάγει μοντέρνες και σύγχρονες διαπολιτισμικές μελαγχολίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από τις διεθνείς συνεισφορές των διάσημων Παριζιάνων φωτογράφων Eugène Atget και Edith Guerin, του Αρμένιου-Τούρκου φωτογράφου Ara Güler και του Λιθουανού φωτογράφου Arūnas Baltėnas, αυτή η έκθεση συγκεντρώνει σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στο Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, ένα χώρο διαπολιτισμικών αναμνήσεων, συναντήσεων και ιστοριών.

Δύο πτυχές της έκθεσης την καθιστούν μοναδική στις επιμελητικές πρακτικές στο πλαίσιο της Κύπρου: Πρώτον, η έκθεση συγκεντρώνει καλλιτέχνες και ποιητές από την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες που το μοναδικό μέσο της ποίησης ή των εικαστικών τεχνών που εργάζεται με τα αυστηρά όρια του μέσου τους δεν θα μπορούσε να προσφέρει από μόνο του. Επιπλέον, η χρήση του χώρου του Αρχοντικού του Χατζηγεωργάκη παρέχει μια πρόσθετη διάσταση εμπειρίας μέσω της οθωμανικής αρχιτεκτονικής και των διαπολιτισμικών ανταλλαγών μνήμης για να φέρει στο χώρο του μουσείο μια νέα εμπειρία που συνήθως περιορίζεται στον χώρο της γκαλερί.

Συμμετέχοντες διεθνείς καλλιτέχνες:

Eugène Atget (1857-1927)— Γαλλíα

Arūnas Baltėnas – Λιθουανία

Edith Guérin (1910-1998)— Γαλλία

Ara Güler (1928-2018)— Τουρκία

Leslie Hakim-Dowek – Ηνωμένο Βασίλειο/ Λίβανος

Mustafa Hulusi – Ηνωμένο Βασίλειο/Κύπρος

Συνεργασίες Καλλιτεχνών / Ποιητών:

Etel Adnan

Alev Adil – Λίλη Μιχαηλίδου

Κατερίνα Ατταλίδου – Νίκη Μαραγκού (1948-2013)

Asli Bolayir – Filiz Naldöven (1953-2016)

Κυριακή Κώστα – Στέφανος Στεφανίδης

Peter Eramian – Στέλιος Καλλινίκου – Haytham el-Wardany

Λία Λαπίθη – Δάφνη Νικήτα – Έλενα Φιτικίδου Αλωνεύτη

Αλέξανδρος Πισσούριος – Λύσανδρος Πιθαράς (1960-1992)

Λεόντιος Τουμπουρής – Mehmet Yashin

Ναταλί Γιαξή

Η έκθεση οργανώνεται από την BPRarts Cultural Management σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και χρηματοδοτείτε από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Υποστηρίζουν επίσης την έκθεση το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Institut Francais de Chypre και to British High Commission.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Κασσιανίδου, στις 7:30 μμ, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί μια από κοινού performance της εικαστικού Λίας Λαπίθη και της ποιήτριας Alev Adil.

Επιμελητές: Δρ Alev Adil, Δρ Γαβριήλ Κουρέας

Παραγωγή: Catherine Louis Nikita

Διάβασε ακόμη