Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι το νέο trend που αλλάζει την ώρα που παίρνεις το δείπνο σου

Είναι υγιεινό να τρως βραδινό νωρίς;

Το δείπνο είναι συνήθως το τελευταίο γεύμα της ημέρας, και τώρα έχει δημιουργηθεί μια δημοφιλής τάση υγιεινής διατροφής σχετικά με την ώρα που πρέπει να το λαμβάνεις. Ένα “πρώιμο” δείπνο είναι το trend που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του διαδικτύου και αναφέρεται στο να έχεις το τελευταίο γεύμα της ημέρας σε προγενέστερη ώρα από αυτή που θεωρείται φυσιολογική.

Εάν πάρεις για τυπική ώρα του δείπνου το χρονικό διάστημα μεταξύ 6:00 μ.μ. έως 20:00 μ.μ., η νέα τάση προτείνει να έχεις το τελευταίο γεύμα της ημέρας μεταξύ 16:00 και 6:00 μ.μ. Σχετίζεται, επίσης, με το κιρκάδιο ρολόι του σώματος. Γενικά, η κιρκαδική διατροφή προτείνει να τρως κατά τη διάρκεια της ημέρας και να σταματήσεις να τρως όταν βραδιάζει. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες έχουν ένα ξεχωριστό κύκλο ημέρας-νύχτας, επομένως συγκεκριμένες ώρες είναι χρήσιμες για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα σταματήσεις την αναβλητικότητα

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι πιο πιθανό να δειπνήσουν νωρίς. Τείνουν, επίσης, να σηκώνονται το πρωί και να πάνε για ύπνο το βράδυ νωρίτερα από ό,τι στη νότια Ευρώπη, κάτι που επηρεάζει επίσης την ώρα του δείπνου τους. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε βραδινό αργότερα και το δείπνο θεωρείται επίσης ως μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα σε αυτές τις χώρες. Ακόμη και στη μητροπολιτική πόλη της Νέας Υόρκης, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι 6 μ.μ. με 8 μ.μ. είναι η ιδανική ώρα για κρατήσεις για δείπνο.

Είναι υγιεινό να τρως βραδινό νωρίς;

Ναι, είναι σίγουρα μια υγιεινή συνήθεια για το πεπτικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Το πρώιμο δείπνο επηρεάζει το σώμα με τους εξής τρόπους:

Χρόνος πέψης: Το να φας ένα βραδινό νωρίς δίνει στο σώμα σου επιπλέον χρόνο για την πέψη πριν πας για ύπνο, κάτι που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου.

Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα πεπτικών προβλημάτων όπως φούσκωμα, δυσφορία ή παλινδρόμηση οξέος.

Διάβασε ακόμη – Καθιστική ζωή: Πώς να παραμείνεις υγιής

Ελέγχει την πείνα: Μαζί με τον ύπνο, μια τάση πρόωρης διατροφής βοηθά στον έλεγχο των ορμονών του κορεσμού και της πείνας. Ένας από τους ισχυρότερους διεγέρτες πείνας στο σώμα είναι η ορμόνη γκρελίνη που παράγεται στο στομάχι και στέλνει στον εγκέφαλο το μήνυμα για να ζητήσει περισσότερη τροφή. Εάν είσαι ξύπνια και μπορείς να φας κάτι αργά το βράδυ, το σώμα σου μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα γκρελίνης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη αίσθηση πείνας.

Μιμείται τη διαλείπουσα νηστεία: Ένα άλλο πλεονέκτημα του να δειπνήσεις νωρίς είναι ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της πείνας σου. Εάν δεν αλλάζεις την ώρα του πρωινού σου, αλλά έχεις δείπνο νωρίτερα, μιμείσαι ουσιαστικά τη διαλείπουσα νηστεία. Η διαλείπουσα νηστεία παρέχει έναν σημαντικό χρόνο “καθαρισμού” για το σώμα σου και μειώνει τα γηρασμένα κύτταρα και προκαλούν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον ή ο καρκίνος. Αυτός ο μηχανισμός καθαρισμού του σώματος ονομάζεται αυτοφαγία. Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι μηχανισμοί αυτοφαγίας είναι μεγάλοι προαγωγοί της διαδικασίας αντιγήρανσης και ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη