Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

9 λόγοι που δεν μειώνεται ο αριθμός στη ζυγαριά

Η Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος, Mαρία Πολυβίου εξηγεί γιατί δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά.

Όταν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα διατροφής, στην αρχή, μπορεί να μειωθεί πιο εύκολα το σωματικό βάρος, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει τελείως μετά από λίγο καιρό.

1. Το βάρος μπορεί να μειώνεται χωρίς να το καταλαβαίνεις
O αριθμός στη ζυγαριά μπορεί να να μην κουνιέται για λίγες μέρες (ή εβδομάδες), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μειώνεται το λίπος. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί η μυική μάζα ταυτόχρονα με την απώλεια λίπους εάν αυξηθούν και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

2. Μη επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο 25-30% των θερμίδων μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα και να προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού.

Διάβασε ακόμη – Διαλειμματική νηστεία 16:8: Γιατί να την δοκιμάσεις;

3. Αυξημένη θερμιδική πρόσληψη
Πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος έχουν ως επακόλουθο την αύξηση θερμιδικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Αερόβια άσκηση
Είναι κοινώς γνωστό ότι, η αερόβια άσκηση, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας και πολύ αποτελεσματικός στην καύση του σπλαχνικού λίπους.

5. Πίνεις τη ζάχαρη
Ο εγκέφαλός δεν αντιλαμβάνεται πόσες θερμίδες περιέχουν τα ζαχαρούχα ποτά με αποτέλεσμα την μη επαρκής κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Ακόμη και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων καλό είναι να να καταναλώνονται σε πιο μικρές ποσότητες.

6. Μη επαρκής ύπνος
Ο καλός ύπνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και για τη μείωση σωματικού βάρους.

Διάβασε ακόμη – Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές;

7. Αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων
Οι διατροφές οι οποίες ελέγχουν κατά βάση την ποιότητα των υδατανθράκων έχουν θετικά αποτελέσματα, πέρα από την απλή απώλεια βάρους. Οδηγούν στη βελτίωση μεταβολικών δεικτών, όπως είναι τα τριγλυκερίδια, η HDL χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα.

8. Μη επαρκής πρόσληψη νερού
Το νερό μπορεί να ωφελήσει την απώλεια σωματικού βάρους και να ενισχύσει τον μεταβολισμό κατά 24–30% σε διάστημα 1,5 ώρας.

9. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Αν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι καλύτερο να αναμειγνύουμε τα οινοπνευματώδη ποτά (όπως η βότκα) με ροφήματα μηδενικών θερμίδων.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη