Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Revive”: Γιορτάζοντας την κυπριακή κληρονομιά μόδας μέσω της βιώσιμης μόδας και τέχνης

Μπες στον κόσμο των επανασχεδιασμένων πολιτισμικών πρακτικών.

Η έκθεση “Revive”, που διοργανώνεται από το Fashion Heritage Network Cyprus (FHNC), προβάλλει τη σύγχρονη βιώσιμη μόδα και τέχνη, εμπνευσμένη από τις πλούσιες παραδόσεις της Κύπρου. Το FHNC συγκεντρώνει νέους Κύπριους σχεδιαστές μόδας και δημιουργούς με πάθος, οι οποίοι επιθυμούν να εξερευνήσουν και να γιορτάσουν την κυπριακή κληρονομιά της μόδας, μέσω μηδενικών αποβλήτων και βιώσιμων σχεδίων μόδας και έργων τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά 12 ανερχόμενων Κύπριων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, που αντλούν έμπνευση από τις πολιτιστικές πρακτικές της Κύπρου από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Με στόχο να συνδυάσει την ηθική και την αισθητική, το FHNC επιδιώκει να τονώσει, να
ανακαλύψει ξανά και να επανεφεύρει στοιχεία της κυπριακής κληρονομιάς της μόδας και να
επικοινωνήσει αυτές τις δημιουργικές αλλαγές σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσω της σύγχρονης
και βιώσιμης μόδας.

Η έκθεση “Revive”, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης μόδας και τέχνης, με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων να είναι βασισμένες σε πολιτιστικές πρακτικές. Οι επισκέπτες μπορούν να αναμένουν να δουν παραδοσιακά τεχνουργήματα όπως ύφανση καρεκλών, αγγεία, κοσμήματα και κεντημένες δαντέλες, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με σημαντικά γεγονότα, όπως κόλιβα και γαμήλιες παραδόσεις, και καθημερινές πρακτικές όπως η γεωργία, η καλλιέργεια και οι παραδόσεις τροφίμων.

Το FHNC πιστεύει ότι η δεξιοτεχνία και οι τοπικές πολιτιστικές πρακτικές, είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοδυναμία, την επίγνωση, την κοινωνικο-πολιτιστική ευημερία και την οικοδόμηση κοινότητας.

Αυτές οι πεποιθήσεις αντικατοπτρίζονται στην έκθεση “Revive”  του FHNC που προσφέρει
πολύτιμες προοπτικές για τη χειροτεχνία και τις τοπικές παραδόσεις. Η έκθεση επίσης, αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της μόδας, καθώς και παρουσιάζει τον τρόπο που η κυπριακή κληρονομιά της μόδας είναι ιστορικά βιώσιμη, μέσω πρακτικών όπως η επαναχρησιμοποίηση, οι φυσικές βαφές, η επισκευή και η ανακύκλωση.

Εκτός από την προβολή κομματιών μόδας και τέχνης, η έκθεση FHNC προωθεί τη δέσμευση και τη συμμετοχή των νέων, φέρνοντας κοντά νέους Κύπριους σχεδιαστές και καλλιτέχνες από διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Κύπρο ή τη διασπορά, για να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες.

Μέσω της τέχνης, το FHNC στοχεύει να δημιουργήσει διάλογο και να γεφυρώσει την επικοινωνία μεταξύ όλων των Κυπρίων.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσκαλούμε όλους να συμμετάσχουν μαζί μας για να γιορτάσουμε τις πολιτιστικές πρακτικές της Κύπρου μέσω της βιώσιμης μόδας και τέχνης στην έκθεση “Revive”, λέει η Χριστίνα Δυμιώτη, Διευθύντρια του FHNC.

“Βυθιστείτε στην ομορφιά και τη μοναδικότητα της κυπριακής κληρονομιάς μόδας που ερμηνεύεται εκ νέου για τον σύγχρονο κόσμο, εξερευνώντας παράλληλα τη σημαντική σύνδεση μεταξύ βιωσιμότητας και πολιτιστικής διατήρησης. Ζήστε τη μεταμόρφωση της κυπριακής κληρονομιάς μόδας μέσα από τα μάτια νέων Κυπρίων σχεδιαστών και καλλιτεχνών και εμπνευστείτε από τις καινοτόμες και δημιουργικές προσεγγίσεις τους στο σχέδιο μόδας και την τέχνη. Μην χάσετε αυτήν την αποκλειστική έκθεση σύγχρονης βιώσιμης μόδας που
αποτίει φόρο τιμής στις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις της Κύπρου”.

Αυτή η αποκλειστική έκθεση είναι μια συνεργασία με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο, την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο, το Gardens for the Future και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ). Η έκθεση υποστηρίζεται από τους Royal Commonwealth Society, Fashion Revolution Cyprus, Commonwealth Fashion Council, Student Life, Home for Cooperation, Circular Economy Alliance, UNFICYP, LCOY Cyprus, Lefkoşa Gençlik Derneği και το Κυπριακό Συμβούλιο Νεολαίας.

Χορηγός Επικοινωνίας της έκθεσης “Revive” είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Οι σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν:
● Άννα Μιχαηλίδου – Σχεδιάστρια μόδας
● Άντρεα Αναξαγόρου και Ανδριάνη Παναγίδη (Folkmona) – Σχεδιάστριες Μόδας και
Κλωστοϋφαντουργίας
● Αντιγόνη Παπαγεωργίου – Σχεδιάστρια μόδας
● Δανάη Πάτσαλου – Εικαστικός Καλλιτέχνης
● Ilkan Koral – Σχεδιαστής μόδας
● Ειρήνη Παναγή – Σχεδιάστρια μόδας
● Κασσάνδρα Μπέικερ – Σχεδιάστρια Μόδας
● Μιχάλης Παντελίδης – Σχεδιαστής Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας
● Milan Theophilou-Woolley – Εικαστικός Καλλιτέχνης
● Rengin Akcan – Σχεδιάστρια μόδας
● Şüküfe Emirtaneoğlu – Εικαστικός Καλλιτέχνης
● Βαλεντίνα Κουτσούδη – Σχεδιάστρια μόδας

Η έκθεση “REVIVE” θα πραγματοποιηθεί στο “Gardens Οf The Future”, Ελπινίκης 9 1015
Λευκωσία από 25 Μαΐου – 28 Μαΐου.

Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
25 Μαΐου: Βράδυ έναρξης 7 μ.μ. – 11 μ.μ. *
26 Μαΐου 16:00 – 22:00 *
27 Μαΐου 10:00 – 14:30 *
28 Μαΐου 10:00 – 17:00 *

* Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη σελίδα μας στο Instagram.

** Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με επίκεντρο τη βιωσιμότητα της μόδας και την πολιτιστική κληρονομιά της μόδας. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πλατφόρμα του FHNC. Η συμμετοχή είναι διαθέσιμη μόνο με κρατήσεις. Σε ορισμένα εργαστήρια ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις

Διάβασε ακόμη