Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

4 πασχαλινές συνταγές με βούτυρο Lurpak®

Ένα λαχταριστό και νόστιμο μενού που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Ανοίγει η αυλαία της άνοιξης στην κουζίνα, όπου, με λίγο Lurpak®, μπορείτε να ετοιμάσετε λαχταριστά πασχαλινά κυρίως πιάτα και αξέχαστα νόστιμα επιδόρπια. Αυτές οι πασχαλινές συνταγές θα προσελκύσουν πλήθος κόσμου, οπότε ετοιμαστείτε για απογείωση.

ΚΑΡΕ ΑΡΝΙΟΥ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Το αρνί είναι μια κλασική επιλογή από πολλούς κατά τη διάρκεια του Πάσχα και δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο στην παρασκευή του. Πηγαίνετε στην κουζίνα και ακολουθήστε τις απλές οδηγίες μας για ένα αρνί που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Με το Lurpak® στο χέρι, μπορείτε να δημιουργήσετε την πιο νόστιμη κρούστα για να εμποτίσετε το αρνί με μια σειρά από γευστικές νότες. Και ας μην ξεχνάμε το συνοδευτικό. Σε αυτή τη συνταγή, σερβίρουμε το αρνί καρέ με νόστιμα λαχανικά μαγειρεμένα με βούτυρο και εστραγκόν.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:

  • 2 καρέ αρνιού, 8 κόκκαλα περίπου 900g

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

  • 150γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
  • 4 κλωναράκια εστραγκόν
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. κύμινο ολόκληρο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 50γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • 50γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
  • 5 καρότα μεσαίου μεγέθους
  • 4 γογγύλια μεσαίου μεγέθους (400g)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5 κλωναράκια εστραγκόν
  • Χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
1. Αφαιρέστε τα φύλλα από τα κοτσάνια του εστραγκόν και ψιλοκόψτε τα χοντρά.
2. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο με το εστραγκόν, το ξύσμα λεμονιού, το κύμινο, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν έχετε μπαγιάτικο ψωμί, φτιάξτε τη δική σας φρυγανιά. Φρυγανίστε το μέχρι να ξηραθεί και θρυμματίστε το. Η ψίχα δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτή.
3. Απλώστε το μείγμα κρούστας στο αρνί και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα, ώστε να σταθεροποιηθεί το βούτυρο πριν το ψήσιμο.

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1. Κόψτε τα γογγύλια σε φέτες και τα καρότα στη μέση και στη συνέχεια πάλι στη μέση κατά μήκος. Κόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομμάτια 2-3 εκ.
2. Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα λαχανικά και το εστραγκόν. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να ψηθούν για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί ψησίματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΕ ΑΡΝΙΟΥ
1. Ψήστε στους 175°C στον αέρα. Τοποθετήστε το αρνί πάνω από τα λαχανικά και ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας και της γεύσης.
2. Όταν είναι έτοιμο, κόψτε το αρνί σε κομματάκια, αφήνοντας το κόκαλο. Σερβίρετε πάνω από τα λαχανικά και φροντίστε να πασπαλίσετε το αρνί με την κρούστα που έχει πέσει.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για παρουσίαση που αξίζει χειροκρότημα, φροντίστε να κόψετε με κοφτερό μαχαίρι.
3. Πασπαλίστε τα λαχανικά και το αρνί με χυμό λεμονιού και σερβίρετε αμέσως.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΨΩΜΙ)

Χρόνος μαγειρέματος: 4 ώρες

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 250ml πλήρες γάλα, χλιαρό
  • 12γρ. ξηρή μαγιά, με ένα κ.γ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 250γρ. Lurpak® Βούτυρο Αναλάτο Σε Αλουμινόφυλλο, κρύο και σε κυβάκια
  • 850γρ. δυνατό αλεύρι σίτου
  • 200γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1πορτοκάλι
  • 10γρ. μαχλέπι
  • 5γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 10γρ. χοντρό αλάτι
  • 4 μεσαία αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

  • 1 μεσαίο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο για επάλειψη
  • νιφάδες αμυγδάλου για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Παίρνουμε 50ml γάλα και το ανακατεύουμε με την ξηρή μαγιά και ένα κ.γ. ζάχαρη, και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
2. Στο μεταξύ, προσθέτουμε τους κύβους βουτύρου στο αλεύρι τρίβοντας με τα χέρια μας, μέχρι να αποκτήσει υφή τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύουμε διπλώνοντας απαλά.
3. Ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος και αυγών στο μείγμα αλευριού και βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
4. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
5. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, βγάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε έξι μπαλάκια ομοιόμορφου μεγέθους, περίπου 260 γρ. το καθένα. Ζυμώνουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε σχήμα λουκάνικου. Παίρνουμε 3 κομμάτια και τα πλέκουμε από το κέντρο προς τα έξω. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ώστε να έχουμε 2 πλεξούδες τσουρέκι. Τοποθετούμε κάθε τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
6. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
7. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό δύο φορές και πασπαλίζουμε με νιφάδες αμυγδάλου. Ψήνουμε στους 200C/180C αέρα/αέριο, βαθμίδα 6, για περίπου 25 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν σερβίρουμε.

ΑΥΓΟ ΠΟΣΕ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΕ ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Xρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Με το Lurpak® στο χέρι, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με βούτυρο, ιδανική για πρωινό, δεκατιανό ή σνακ για οποιαδήποτε στιγμή. Kαταπλήξτε το κοινό σας με το ψωμί με προζύμι και τα τραγανά σπαράγγια, τηγανητά και ροδισμένα σε βούτυρο και με ένα αυγό ποσέ σε τέλειο ρευστό κρόκο. Είναι εύκολο και γρήγορο να ψιλοκόψετε, να τηγανίσετε και να μαγειρέψετε αυτό το νόστιμο πιάτο, οπότε σπάστε αυτά τα αυγά και ας ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:

  • 25 σπαράγγια
  • 200γρ.Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
  • 4 μεγάλες φέτες ψωμί με προζύμι
  • 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 1 ματσάκι μυρώνι, μαϊντανό ή άνηθος
  • 1 κ.σ.ξίδι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόψτε το κάτω μέρος των σπαραγγιών.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν ψωνίζετε τα σπαράγγια σας, επιλέξτε τα πιο σφικτά με έντονο πράσινο χρώμα και σφιχτά κλειστές άκρες. Τα πιο λεπτά σπαράγγια τείνουν να είναι πιο τρυφερά.
2. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φρυγανίστε το ψωμί με λίγο βούτυρο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Αυτό διαρκεί περίπου 3-4 λεπτά για την κάθε πλευρά. Τοποθετήστε κάθε φέτα ψωμιού σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
3. Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέστε αλάτι και μια κουταλιά της σούπας ξύδι. Σπάστε τα αυγά ξεχωριστά σε μικρά φλιτζάνια.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για το καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά και βεβαιωθείτε ότι το νερό σιγοβράζει και βράζει.
4. Ανακατέψτε το νερό με ένα σύρμα για να βοηθήσετε το ασπράδι να τυλιχθεί γύρω από τον κρόκο κατά το μαγείρεμα. Ρίξτε αργά το αυγό μέσα στο νερό, πρώτα το ασπράδι. Αφήστε το να ψηθεί για 2,5-3 λεπτά. Αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τα σε μια πετσέτα κουζίνας.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν μαγειρεύετε για μεγαλύτερο κοινό, μπορείτε να κάνετε τα αυγά ποσέ εκ των προτέρων και να τα αφήσετε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας. Τα ζεσταίνετε πριν από το σερβίρισμα, μεταφέροντας τα για λίγο πίσω στο νερό με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλας.
5. Ενώ κάνετε τα αυγά ποσέ, τηγανίστε τα σπαράγγια στο βούτυρο και αλατοπιπερώστε τα.
6. Όταν είναι έτοιμα, τοποθετήστε τα σπαράγγια πάνω στο τηγανητό ψωμί με βούτυρο. Τοποθετήστε τα αυγά από πάνω και πασπαλίστε με το κεράσι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα 
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες 30 λεπτά

Η Pavlova είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο για ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Η πασχαλινή μας πάβλοβα λεμόνι δείχνει όπως πρέπει και έχει όλες τις σωστές γεύσεις για ένα ακαταμάχητο πασχαλινό επιδόρπιο. Χτυπήστε, χτυπήστε και διακοσμήστε για να δημιουργήσετε αυτό το ελαφρύ και κομψό επιδόρπιο με κρέμα λεμονιού, ζαχαρωμένα κουμκουάτ και μούρα. Μπείτε στο επίκεντρο με αυτό το τέλειο φινάλε του πασχαλινού σας γεύματος ή όποτε έχετε διάθεση για ένα εξαιρετικό επιδόρπιο.

ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες:

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ

  • 200γρ. κουμκουάτ
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. του άρωμα βανίλιας

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

  • 200γρ.ασπράδια αυγών (περίπου 5-6 μεσαία ή μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής)
  • 300γρ.ζάχαρη άχνη
  • 50mlνερό
  • 1 κ.γ.του γλυκού μηλόξυδο

ΓΙΑ ΤΟ CURD ΛΕΜΟΝΙΟΥ

  • 3 μέτρια αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 175γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150ml χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 90γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

  • 200γρ. φρέσκα φραγκοστάφυλα
  • 300ml διπλή κρέμα γάλακτος
  • 10 ζαχαρωμένα κουμκουάτ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ

1. Κόψτε τα κουμκουάτ σε φέτες ½ εκατοστού.
2. Τοποθετήστε τις φέτες σε μια μικρή κατσαρόλα με τη ζάχαρη άχνη, το νερό και τη βανίλια και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 100C/80C στον αέρα/στο σημείο 1 του γκαζιού.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η μαρέγκα μπορεί να είναι δύσκολο να φτιαχτεί σε μια βροχερή μέρα, επειδή απορροφά την υγρασία του αέρα, κάνοντάς την μαλακή και κολλώδη. Έτσι, αν είναι δυνατόν, κρατήστε αυτή τη συνταγή για μια ξηρή μέρα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μοιάζουν με αφράτο σύννεφο και να σχηματίσουν σκληρές κορυφές.
3. Προσθέστε τη ζάχαρη μία κουταλιά τη φορά και χτυπήστε για 3-4 δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε κουταλιάς.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι σημαντικό να προσθέτετε τη ζάχαρη σιγά-σιγά σε αυτό το στάδιο, καθώς αυτό βοηθάει στην αποφυγή της δακρύρροιας της μαρέγκας, όταν δηλαδή η μαρέγκα διαρρέει μικρές χάντρες υγρασίας.
4. Προσθέστε το ξύδι ενώ χτυπάτε με το σύρμα. Μην χτυπήσετε υπερβολικά το μείγμα. Είναι έτοιμο όταν είναι παχύρρευστο και γυαλιστερό και η ζάχαρη έχει διαλυθεί πλήρως.
5. Σχεδιάστε έναν κύκλο διαμέτρου 24εκ. σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε τον σε ένα ταψί με την πλευρά του χαρτιού που σχεδιάζει προς τα κάτω.
6. Απλώστε ομοιόμορφα τη μαρέγκα μέσα στον κύκλο με μια μικρή σπάτουλα ή ένα κουτάλι, δημιουργώντας έναν κρατήρα κάνοντας τις πλευρές λίγο ψηλότερες από το κέντρο. Για το σχέδιο στο εξωτερικό, πάρτε μια μικρή σπάτουλα ή ένα κουταλάκι και πιέστε ελαφρά από κάτω και με μια κίνηση κάντε μια κάθετη λωρίδα προς τα πάνω, αφήνοντας μια μικρή κορυφή στο τέλος. Επαναλάβετε σε όλο το μήκος.
7. Ψήστε για δύο ώρες. Αφήστε να κρυώσει στο φούρνο για 3-4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

ΓΙΑ ΤΟ CURD ΛΕΜΟΝΙΟΥ

1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, χτυπήστε τα αυγά, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά και χτυπήστε συνεχώς με το σύρμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Αν το τυρόπηγμα δεν πήζει, ίσως χρειαστεί να ανεβάσετε λίγο τη φωτιά, ενώ εξακολουθείτε να χτυπάτε συνεχώς με το σύρμα.
2. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπήστε τους κύβους βουτύρου μέσα στο πηγμένο γάλα, αφήνοντάς τους να λιώσουν από τη θερμότητα.
3. Αδειάστε το τυρόπηγμα σε ένα βάζο ή μπολ και καλύψτε το με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει στο τυρόπηγμα. Αυτό αποτρέπει το σχηματισμό φλούδας στην κορυφή. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για να κρυώσει. Το τυρόπηγμα θα συνεχίσει να πήζει καθώς κρυώνει.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν φτιάξετε πολύ ή αν θέλετε να το προετοιμάσετε νωρίτερα, μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο το lemon curd για έως και 10 ημέρες.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

1. Ξεκολλήστε τη μαρέγκα από το χαρτί ψησίματος με μια μακριά, λεπτή σπάτουλα και μεταφέρετέ την σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
2. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει.
3. Απλώστε μια στρώση από το curd λεμονιού πάνω στη μαρέγκα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες (κρατήστε λίγο για τη διακόσμηση).
4. Στρώστε τη σαντιγί πάνω στο κουρκούτι, απλώνοντάς την ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες. Διακοσμήστε τις άκρες με το υπόλοιπο τυρόπηγμα, αφήνοντάς το να τρέξει διακοσμητικά ελαφρώς στις πλευρές.
5. Τοποθετήστε τα ζαχαρωμένα κουμκουάτ και τα φραγκοστάφυλα πάνω από τη σαντιγί. Σερβίρετε αμέσως.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η μαρέγκα είναι εύθραυστη και μπορεί εύκολα να σπάσει κάτω από την πίεση της κρέμας και των φρούτων. Έτσι, για το καλύτερο αποτέλεσμα, περιμένετε λίγο πριν το σερβίρισμα για να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση της Pavlova. Αυτό θα αποτρέψει επίσης το ενδεχόμενο να γίνει μούσκεμα κάτω από τα γαρνιτούρα.

Ανακάλυψε κι άλλες λαχαριστές πασχαλινές συνταγές εδώ.

Info: Μπορείτε να βρείτε το Lurpak® σε όλα τα καλά καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης. Facebook: Lurpak, Instagram: @lurpakcyprus.

Διάβασε ακόμη