Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παιδιά: 10 έξυπνοι τρόποι για να αγαπήσουν τα λαχανικά

Πώς να μάθεις τα παιδιά σου να βάλουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή τους.

Της Νατάσας Τούρζα

Τις περισσότερες φορές το να καταφέρεις τα παιδιά να τρώνε καθημερινά λαχανικά είναι άθλος. Η κατανάλωση λαχανικών από τη βρεφική ηλικία – έναρξη στερεών τροφών – εκτός από τα σπουδαία οφέλη που προσφέρει στην ανάπτυξή τους, τα μαθαίνει να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες ως ενήλικες. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2 – 3 μερίδες λαχανικών ημερησίως.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να πείσεις το παιδί σου να φάει λαχανικά ή νιώθεις πως έχεις εξαντλήσει κάθε προσπάθεια, θα σου πω τα μυστικά που ακολουθώ εγώ για να ενισχύσω την καθημερινή κατανάλωσή τους.

Διάβασε ακόμη – Τι είναι θετική διαπαιδαγώγηση και πώς να την εφαρμόσεις

1. Γίνε παράδειγμα. Οι γονείς είμαστε μιμητικό πρότυπο και είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε τη μελλοντική υγεία των παιδιών μας. Έχοντας εμείς οι ίδιοι σωστές διατροφικές συνήθειες αποκτούν και τα παιδιά μας σωστή διατροφική συμπεριφορά.

2. Δεν ασκούμε πίεση. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις προσπάθειές μας είναι να πιέζουμε το παιδί να φάει. Αυτό φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και πρέπει να αποφεύγουμε χειριστικές συμπεριφορές σε σχέση με το φαγητό.

3. Βάλε λαχανικά μέσα σε γλυκές συνταγές. Φτιάξε pancakes με παντζάρι, κρέπες με σπανάκι, κεικ σοκολάτας με κολοκύθι κ.α. Άρχισε να πειραματίζεσαι με διάφορες συνταγές και θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα.

4. Φτιάξτε το δικό σας λαχανόκηπο. Είτε στον κήπο, είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, ένας άκρως διασκεδαστικός κι συνάμα εκπαιδευτικός τρόπος είναι να φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά.

5. Πάντα σαλάτα στο τραπέζι. Αναπόσπαστο κομμάτι από τα καθημερινά οικογενειακά γεύματα πρέπει να είναι η σαλάτα. Σε διάφορες μορφές και παραλλαγές.

6. Μέσα στους χυμούς. Υπάρχουν πολλοί γευστικοί συνδυασμοί φρούτων και λαχανικών όπως μήλο, καρότο και πορτοκάλι.

7. Σνακς λαχανικών. Μπορείς να τα κάνεις σαν τσιπς στο φούρνο, να τα βάλεις μέσα σε κέικ ακόμα και σε μπάρες δημητριακών.

8. Μαγειρεύουμε μαζί. Βάζουμε τα παιδιά στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος και τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν και να διαλέξουν εκείνα τα λαχανικά που προτιμούν.

9. Ευφάνταστα πιάτα. Δεν υπάρχει καθημερινά η πολυτέλεια του χρόνου για να δημιουργούμε ιδιαίτερα πιάτα, ωστόσο μπορούμε με γρήγορες και απλές κινήσεις να τα κάνουμε πιο παιχνιδιάρικα. Παράδειγμα, μπορούμε να δώσουμε σχήμα σε διάφορα λαχανικά χρησιμοποιώντας κουπάτ για μπισκότα.

10. Κάνουμε το φαγητό παιχνίδι. Παράδειγμα αντί να πούμε στο παιδί: ‘’Η σαλάτα είναι υγιεινή’’ μπορούμε να πούμε : “Οι πράσινες τροφές γυμνάζουν το μυαλό σου” ή “τα πορτοκαλί φαγητά σε βοηθούν να βλέπεις στο σκοτάδι”.

Instagram/ @natty_tourza

Διάβασε ακόμη