Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Δημιουργός της Χρονιάς”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία Δημιουργός:

- Advertisement -

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

WHO IS WHO: Είναι σκηνοθέτρια και σεναριογράφος κινηματογράφου. Απόφοιτος Νομικής με μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College και κάτοχος μεταπτυχιακού στον Κινηματογράφο στο UCL. Εργάστηκε στο Λονδίνο ως Script Reader σε εταιρείες παραγωγής και διανομής και ως Programming Coordinator για το τηλεοπτικό δίκτυο The Discovery Channel. Στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, συμμετείχε στο τμήμα του Talents Sarajevo. Το 2019, ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ταινιών This Is The Girl Productions.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Δημιουργός της μικρού μήκους ταινίας “A Summer Place” (2021), μια συμπαραγωγή Κύπρου-Γαλλίας, που έχει τιμηθεί με βραβεία και προβολές σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων το AFI Fest, το Tampere, Uppsala, Odense, Frameline και Palm Springs. Παράλληλα, είναι υποψήφια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Το πρώτο μεγάλου μήκους σενάριό της, με τίτλο “Shibboleth” απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Crossroads του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Κύπρου και του Onassis Culture.

- Advertisement -

Διάβασε ακόμη – Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Dove Αθλήτρια της Χρονιάς”

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΟΥ

WHO IS WHO: Δημοσιογράφος και φωτογράφος. Έκανε τα πρώτα της βήματα στη φωτογραφία δίπλα στον παγκοσμίου φήμης φωτογράφο George Rodger. Παρακολούθησε “Documentary Photography” στο Gwent College of Higher Education στο Newport της Ουαλίας υπό την καθοδήγηση του David Hurn. Έκανε 16 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Κύπρο και εξωτερικό. Σταθμοί ήταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες το 2012, στα Ηνωμένα Έθνη το 2013, στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α το 2014 και στο London School of Economics το 2016. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς μπιενάλε. Έχει τιμηθεί με τρία διεθνούς κύρους βραβεία. Έχει εκδώσει τέσσερα φωτογραφικά βιβλία και ένα με ιστορικές συνεντεύξεις από κορυφαίες προσωπικότητες της Κύπρου.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Εξέδωσε το βιβλίο “ΜέΡΕΣ ΕγΚΛΕΙΣΜΟύ/LoCKdown DAyS” με 100 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Λεμεσό, που τις μέρες του αυστηρού αυτοπεριορισμού, όταν η πόλη άδειασε από ζωή λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο, το πρώτο πανελληνίως, το οποίο καταγράφει το κλίμα των ημερών με οδηγό τη μνήμη του εσωτερικού ταξιδιού στις μέρες καραντίνας.

Διάβασε ακόμη – Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Ηθοποιός της Χρονιάς”

ΛΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ


WHO IS WHO: Σπούδασε στη Ρώμη Καλές Τέχνες στην Κρατική Ακαδημία και Textile Design στο Instituto Pantheon. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΕΙ.ΚΑ (Επαγγελματίες εικαστικοί Κύπρου) όπου διατέλεσε μέλος του Συμβουλίου, μέλος του E.KA.TE (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου), της ομάδας Artists and Artists και των Ανοικτών Εργαστηρίων όπου διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου. Είναι ενεργή ζωγράφος με πολλές ατομικές και επιλεγμένες συλλογικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό από το 1993. Διατηρεί εργαστήρι σε Παρίσι και Λευκωσία. Έχει εκθέσει σε σημαντικά μουσεία και γκαλερί στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 1998 δημιούργησε και διευθύνει μέχρι σήμερα το ιδιωτικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών στη Λευκωσία. Από το 2011 διατηρεί μαζί με τον Σώτο Σταυράκη το Πολιτιστικό ίδρυμα ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις ποίησης, Livres d’artistes, εικαστικών εκθέσεων και έχει σκηνογραφήσει θεατρικές παραστάσεις. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Το 2022, συγκαταλέχθηκε στο ιστορικό Σαλόνι των Γάλλων Καλλιτεχνών στην έκθεση Art Capital που έλαβε χώρα στο επιβλητικό Grand Palais Ephémère στο Παρίσι όπου επιλέχθηκε και συμμετείχε με το ζωγραφικό έργο L’ ecrivain. Εκεί, της απονεμήθηκε από την επιτροπή που εδρεύει από το 1849 το εξαιρετικό μετάλλιο τιμής Mention.

ΜΑΡΙΑ ΙΟΛΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ


WHO IS WHO: Είναι σκηνοθέτρια και μεταφράστρια στο θέατρο. Σπούδασε στο Goldsmiths και University of London με μεταπτυχιακό στο θέατρο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη θεατρική σκηνοθεσία στο St. Mary’s University College London. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμινάριων και εργαστηρίων στο εξωτερικό από πολύ σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Κύπρο αναλαμβάνοντας την δραματουργική επεξεργασία θεατρικών έργων αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτρια, σκηνοθέτρια και μεταφράστρια σε πάνω από 20 παραστάσεις.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Το 2021 ανέβασε με τη θεατρική της ομάδα το έργο “Θαλάσσιο Τείχος”, μετάφρασε στα αγγλικά την Μήδεια του Ευριπίδη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, σκηνοθέτησε και μετάφρασε την παράσταση “Τέρας” (ΘΟΚ) για την οποία ήταν υποψήφια δημιουργός της χρονιάς στα ετήσια Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ. Φέτος, συνεργάστηκε ως σκηνοθέτρια, για τις τελετές έναρξης και λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2022.

Διάβασε ακόμη – Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Fashion & Jewellery Designer της Χρονιάς”

ΣΑΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ


WHO IS WHO: Γεννήθηκε το 1968 στην Πάφο. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Κέρδισε δύο φορές σε διαγωνισμούς εικονογράφησης του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Έλαβε έξι φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Το 2012 συμπεριλήφθηκε στην Τιμητική Λίστα του International Board on Books for Young People. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης. Το 2017 ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου την τίμησε για την προσφορά της στην Κυπριακή Λογοτεχνία. Το 2018 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν και για το βραβείο Madam Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2018 στην κατηγορία Δημιουργός. Έλαβε έπαινο για το θεατρικό “Η επιστροφή του χαμένου πρίγκιπα” (ΘΟΚ), Α΄ Βραβείο ΚΣΠΝΒ για το μυθιστόρημα “Από την πόλη έρχομαι…” (συνεργασία: Φυτούλα Βακανά) και Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα “Ο Φύλακας του 8κτώ – η αρχή…”.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Εξέδωσε δύο παιδικά βιβλία που έχει γράψει και εικονογραφήσει με τίτλους “Η δασκάλα με μισεί!” και “Είσαι αστέρι!”. Το 2021 συνεργάστηκε, επίσης, με την σκηνοθέτρια Effie Pappa, ως character designer για την stop motion ταινία μικρού μήκους “In-between”.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου 2022. To κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και να αναδείξει τις Γυναίκες της Χρονιάς 2022 μέσω τηλεφώνου, με SMS και διαδικτυακά στο https://awards.mfportal.primetel.cloud/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Η ESTÉE LAUDER
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX
ΧΟΡΗΓΟΙ: BEAUTYLINE, AUDI, KERASTASE

Διάβασε ακόμη