Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Δημιουργός της Χρονιάς”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία Δημιουργός:

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ

WHO IS WHO: Εικαστικός και διδακτορική φοιτήτρια στις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ζει και εργάζεται στο εργαστήρι της στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Πολιτικές Επιστήμες στο University of Nottingham και ακολούθως μεταπτυχιακό στην Ιστορία στο Goldsmiths College στο Λονδίνο, η δημιουργία αποτελούσε σημαντικό κομμάτι στη ζωή της εικαστικού και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στον κλάδο καλών τεχνών στο School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη, όπου αποφοίτησε πρώτη στο τμήμα της. Ακολούθως απέκτησε MFA in Fine Arts στο University of Oxford, όπου αποφοίτησε με άριστα. Η Αναξαγόρου έχει εκθέσει έργα της σε ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα και έχει διοργανώσει τρεις σόλο εκθέσεις στην Κύπρο.

Για την Αναξαγόρου, η έρευνα, η εκπαίδευση και η δημιουργία έχουν κοινό σημείο αναφοράς, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην Κίνα, στο Πανεπιστήμιο του Minjiang στην Fuzhou, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου δίδαξε Θεωρία και Πρακτική του Χρώματος. Η Αναξαγόρου ετοιμάζει την επόμενή της ατομική έκθεση τον Οκτώβρη του 2023, στη Λευκωσία, στην γκαλερί StandinLine.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

WHO IS WHO: Είναι σκηνογράφος-ενδυματολόγος. Έχει ακολουθήσει σπουδές στο Wimbledon College of Art, στον κλάδο του Theatre design for Performance και μεταπτυχιακές σπουδές στο Nottingham Trent University στον τομέα του Art Direction. Εργάζεται στην Κύπρο στον χώρο του θεάτρου, χοροθεάτρου, χορού, τηλεόρασης, κινηματογράφου και διαφήμισης. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει στον χώρο του θεάτρου, δίνοντας το δικό της στίγμα στο εικαστικό κομμάτι της κάθε παράστασης την οποία αναλαμβάνει. Έχει συνεργαστεί με πολλές θεατρικές ομάδες του ελεύθερου θεάτρου, καθώς και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου “Πράγματα δικά μου αληθινά” (σκηνοθ. Μαρία Κυριάκου), “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια” (σκηνοθ. Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης), “Ο σκύλος που καπνίζει” (σκηνοθ. Σώτος Σταυράκης), “Λίγο ακόμα” (σκηνοθ. Θανάσης Γεωργίου, Φώτης Νικολάου), αλλά και συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια με την παράσταση ‘Faust’. Έκανε επίσης συνεργασίες με Χit Dance Theatre, Persona, Pests, Maskarini, Act Theatre, Θέατρο Λέξη, Θέατρο Ένα, Θέατρο Δέντρο, Θέατρο Versus και άλλες ανεξάρτητες παραγωγές. Είχε προταθεί για το Βραβείο Νέος Δημιουργός της Χρονιάς 2019, για το Βραβείο Σκηνογραφίας-Eνδυματολογίας 2014-2015 (“Λίγο ακόμα”, σκηνοθ. Θανάσης Γεωργίου, Φώτης Νικολάου) και για το Βραβείο Eνδυματολογίας 2009-2011 (“Ο σκύλος που καπνίζει” του Χαράλαμπου Γιάννου). Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας για τις Δράσεις Β’ Τριμήνου 2019 «2..5..1» και συμμετοχή στις εγκαταστάσεις “Δωμάτια” (ΘΟΚ).

Το 2022 υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια με κάποιες από τις δουλειές της να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Συμμετείχε σε παραγωγές στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας για παιδιά” (σκηνοθ. Κώστα Σιλβέστρου), όπως και στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών HIGHFEST στην Aρμενία και στο Νeapolis International Festival Kids’ Theatre στην Τυνησία, με τη θεατρική παράσταση “STILL! – Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο” των Σταύρου Σταύρου, Κώστα Σιλβέστρου και Παναγιώτη Τοφή, το “Λόγια στο στόμα” (σκηνοθ. Μαρίας Κυριάκου), “Οιδίπους Τύραννος” (σκηνοθ. Μαρίας Κυριάκου) και τους “Παίχτες” (σκηνοθ. Μαρίας Βαρνακκίδου) στον ΘΟΚ και “Πασατέμπο” (σκηνοθ. Κώστα Σιλβέστρου). Στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2022 είχε προταθεί για το Βραβείο Νέου Δημιουργού της χρονιάς. Από το 2022 είναι μέλος του Συμβουλίου της CYCTAT: του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου.

ΝΕΔΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ & ΔΡ. ΜΑΓΔΑΛΕΝΑ ΖΗΡΑ

WHO IS WHO: Η Νέδη Αντωνιάδη σπούδασε υποκριτική στο Emerson College, Βοστόνη (Bachelor of Fine Arts). Με βάση την Κύπρο, δουλεύει ως ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και παραγωγός για πάνω από 20 χρόνια. Η Μαγδαλένα Ζήρα είναι σκηνοθέτρια θεάτρου, συγγραφέας και ερευνήτρια της σύγχρονης πρόσληψης του αρχαίου ελληνικού δράματος. Το 2012 ίδρυσε την ανεξάρτητη θεατρική ομάδα Φανταστικό Θέατρο και το 2019 ίδρυσε μαζί με την Αθηνά Κάσιου και τη Νέδη Αντωνιάδη το project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, παράλληλες δράσεις και διατομεακές συνεργασίες. Η Μαγδαλένα Ζήρα και η Νέδη Αντωνίαδου, είναι βασικά μέλη του Project ΣΕΖΟΝ γυναίκες.

Το 2022 έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, συγγράφοντας από κοινού το έργο «Οι γυναίκες επιστρέφουν». Στη διάρκεια δύο χρόνων έρευνας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το τμήμα Αρχαιολογίας, μάζεψαν υλικό από μαρτυρίες δεκάδων γυναικών που συμμετείχαν στις πορείες του ’80. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό κείμενο από τα ίδια λόγια των γυναικών που τους άνοιξαν την καρδιά τους. Οι ζωντανές αφηγήσεις, συμπληρώθηκαν από ιστορικό αρχειακό υλικό όπως επιστολές, ανακοινωθέντα και αποσπάσματα από τον Τύπο, δίνοντας το στίγμα εκείνης της ιστορικής περιόδου. Η παράσταση κατάφερε να συγκινήσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών θεατών, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στους νεαρότερους θεατές να γνωρίσουν μια σημαντική πτυχής της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

WHO IS WHO: Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε αρκετές Μπιενάλε στο εξωτερικό. Το 2014 απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Μπιενάλε Σαντορίνης μαζί με την ομάδα Art de fact. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Η.Π.Α., Σαουδική Αραβία κ.ά. Eργάζεται στην Πάφο ως επισκέπτρια διδάσκουσα στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Μερικά από τα έργα της στην Πάφο είναι “O Μικρός Ψαράς” στα Δημοτικά Μπάνια, “Το Κορίτσι με τα Σπουργίτια” στην Πλατεία Διοικητηρίου, το ‘Sol Alter’ δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο, η “Πολύτεκνη Μάνα” στην Αργάκα, το ‘The Circle’ στο Χάνι του Ιμπραήμ, “Το Κοριτσάκι Με Το Χούλα-Χουπ” στο παζάρι της πόλης και “Τα Θεϊκά Κοχύλια”, στο βυθό των Δημοτικών Μπάνιων στην Πάφο.

Το 2022 συμμετείχε στην έκθεση “Σε γνωρίζω από την Όψι: Πρόσωπα του ’21”, μια παραγωγή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που παρουσιάστηκε στην Ύδρα στο πλαίσιο του προγραμματισμού των επετειακών εκδηλώσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Δήμου Ύδρας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Επίσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού της “Ρήγαινα η Μυθική Βασίλισσα της Κύπρου” στο Λιμάνι Λατσιού και η πόντιση σύνθεσης γλυπτών στο Δασούδι Λεμεσού στο πλαίσιο της πράξης “ΑΝΔΙΚΑΤ”, του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A, Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, γι’ ανάπτυξη του δικτύου καταδυτικού τουρισμού.

ΤΩΝΙΑ ΜΙΣΙΑΛΗ

WHO IS WHO: Σεναριογράφος/σκηνοθέτις και παραγωγός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Δικτύου Γυναικών. Απόφοιτη του Berlinale Talents, αποτέλεσε εκπρόσωπο κινηματογράφου και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου για 5 χρόνια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος για 8 χρόνια. Οι μικρού μήκους ταινίες της, ‘Dead End’ (2013), “Το Νανούρισμα Της Πεταλούδας” (2014), “Δε Μου Αρέσει Ο Αέρας, Μου Αρέσει Ο Ήλιος” (2020) και “Δάφνη” (2022) έχουν επιλεγεί σε πάνω από 100 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου ανά το παγκόσμιο. Έχει κερδίσει 13 βραβεία, συμπεριλαμβανομένων καλύτερης ελληνικής ταινίας FIPRESCI από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2018) και καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (2018).

Το 2022, διετέλεσε καθήκοντα κριτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είχε προσκληθεί για να αναλάβει καθήκοντα καλλιτεχνικού συμβούλου στο Rawi Screenwriters Lab στην Ιορδανία. Η μικρού μήκους ταινία της, “Δάφνη” (2022), την οποία έγραψε, σκηνοθέτησε και πάραξε, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους απέσπασε το βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας. Επιπρόσθετα κέρδισε ακόμα 3 βραβεία και επιλέχθηκε σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου ανά το παγκόσμιο. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης 7 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους με την εταιρεία παραγωγής της, Bark Like A Cat Films, με χρηματοδότηση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου. Μέσα στο 2022 ξεκίνησε ήδη την προετοιμασία της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της ως σκηνοθέτις και κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα MEDIA Mini Slate του Creative Europe της Ε.Ε., μαζί με άλλες 2 ταινίες των οποίων είναι παραγωγός.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου 2023. To κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην επιλογή των Madame Figaro Γυναικών της Χρονιάς 2023. Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο link εδώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, APEROL SPRITZ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

Διάβασε ακόμη