Καλοκαιρινή απόδραση στα υπέροχα Μανδριά στην Πάφο

Βάλε αυτό το χωριό στο πρόγραμμά.

Οι εκδρομές είναι ιδανικές κάθε εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι ωστόσο έχουν την τιμητική τους. Όχι άδικα, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες “επιβάλλουν” απόδραση προς τα παράλια. Αν, ωστόσο, θέλεις να ξεφύγεις από την πολυκοσμία, σε ένα μέρος που θα γαληνέψει την ψυχή σου, ο δρόμος σε πάει προς την επαρχία Πάφου.

Αμέσως μετά τα Κούκλια, ο δρόμος σε οδηγεί στα Μανδριά. Η πρώτη εντύπωση προκαλείται από την ανανεωμένη, πλέον, πλατεία, με εστιατόρια και καφέ στις δύο άκρες του δρόμου, εκεί όπου ο μαζεύεται ο κόσμος – ντόπιοι και επισκέπτες. Για brunch και όχι μόνο, κάνεις στάση στο Κεντρ’Οικόν (26 423842). Η Klimataria Tavern (26 422258) είναι η επιλογή σου για κάτι πιο παραδοσιακό, όπως επίσης και Το Χωρκόν (99 683063). Αν η όρεξή σου τραβά ψάρι, πας στο Mandria Fish & Chips (26 422085). Όλα βρίσκονται μπροστά σου, στην πλατεία όπου θα σε οδηγήσει ο δρόμος, ή σε ευδιάκριτα σημεία στις παρόδους.

Διάβασε ακόμη – 8 καλοκαιρινοί προορισμοί στο βουνό

Περνώντας την πλατεία, οδηγείς για λίγο παραπάνω – και απαραιτήτως ακολουθείς τις ταμπέλες του δρόμου – μέχρι να φτάσεις στο εκκλησάκι της Αγίας Βρυαίνης. Ένα μικρό, κατάλευκο εξωκκλήσι, με ξύλινη πέργκολα και μικρή αυλή γεμάτη λουλούδια, που “επιβλέπει’ το απέραντο γαλάζιο. Λίγα λεπτά στο παγκάκι έξω από την εκκλησία με το αεράκι να φυσά και τη θάλασσα να απλώνεται μπροστά σου, είναι αρκετά για να σε γεμίσουν και να σε αποφορτίσουν.

Σε περίπτωση που η ζέστη είναι αφόρητη και ψάχνεις μια όαση δροσιάς, δεν έχεις παρά να κινηθείς προς παραλία, στα Μανδριά θα συναντήσεις μια ιστορική παραλία. Το ακρωτήρι Ζέφυρος είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως η νοτιότερη ακτή του νησιού, που επηρέαζε ο δυτικός άνεμος ‘Πουνέντες’, γνωστός στην Ελληνική Μυθολογία και ως ‘Ζέφυρος’. Από την αρχαιότητα, τα πλοία έκαναν σταθμό εκεί για να επισκεφθούν οι επιβάτες το Ιερό της Αφροδίτης. Πλέον, η απομονωμένη παραλία είναι, σε μικρή της έκταση, οργανωμένη και διατίθεται για λουομένους.

Αν όλα αυτά ακούγονται ιδανικά, μπορείς να παρατείνεις τη διαμονή σου. Όσον αφορά τα καταλύματα, προσφέρονται τα ξενοδοχεία Blue Nestat Mandria Gardens και Aphrodite Sands Resort (26 811488), όπως επίσης και κάποιες επιλογές σε διαμερίσματα AirBnB.

Διάβασε ακόμη – 7+1 αυλές που σε μαγεύουν στη Λεμεσό

Παρ’ ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο σκηνικό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το άλλοτε απομονωμένο εκκλησάκι της Αγίας Βρυαίνης σφύζει από ζωή στις 30 Αυγούστου, οπότε γιορτάζεται και η γιορτή της. Ο χώρος γύρω γεμίζει με πάγκους και πλανόδιους πωλητές, από τοπικούς παραγωγούς με παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα μέχρι τα καζαντί – σταθερή αξία στις γιορτές. Αν έβαλες ήδη στο πρόγραμμά σου τα Μανδριά και τη συγκεκριμένη εκκλησία, τοποθέτησε την εξόρμησή σου τις μέρες πριν από τη γιορτή και θα μας θυμηθείς.

Πηγή: checkincyprus.com

Φωτογραφία: Gordon Lennox

Διάβασε ακόμη