Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

“Τracing Now”: Οι θεατρικές παραστάσεις του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ για το 2021

Με νέες θεατρικές δουλειές και όχι μόνο, το Κέντρο, κρατάει ζωντανές τις πολιτιστικές δράσεις.

Με μια θεματική πιο επίκαιρη από ποτέ το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ υποδέχεται τη νέα χρονιά. Το “Tracing Now” προκύπτει σαν μια επείγουσα ανάγκη να διαπραγματευτούμε το παρόν ώστε να μην χαθεί μέσα στην αναβολή μελλοντικού χρόνου.

Ανάμεσα στις δράσεις του Κέντρου για το 2021 περιλαμβάνονται αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους δύο νέες συμπαραγωγές με τις σκηνοθέτιδες Γιολάντα Χριστοδούλου και Εβίτα Ιωάννου, αλλά και μια ψηφιακή παράσταση που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο αριστουργηματικό κείμενο του Διονύσιου Σολωμού “Η Γυναίκα της Ζάκυνθος”, που συμπίπτει χρονικά με την επέτειο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Πέραν τούτων, προγραμματίζεται σειρά παραστάσεων για δύο παραγωγές σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους κατά την προηγούμενη χρονιά.

Η πρώτη είναι το “Σάββατο του Λαζάρου” που θα παρουσιαστεί σε Λεμεσό και Λευκωσία, και βασίζεται στην ιστορία του “Λαζάρου των Γραφών”. Ο Λάζαρος ο δίκαιος, ο φίλος του Ιησού, αρρώστησε και πέθανε. Αυτός ο τετραήμερος θάνατος και η ανάσταση που ακολούθησε, σύμφωνα με την Ορθοδοξία ήταν για να φανερωθεί η δύναμη του θεού. Σε ένα εθελούσιο εγκλεισμό και παρόντα χρόνο, μια μπάντα (ηθοποιός και δύο μουσικοί) συνθέτουν μια νεωτερική τραγωδία που καλείται και πάλι να εκπληρώσει την προσδοκία της αναστάσεως.

Η δεύτερη παράσταση είναι τα “Μαντάτα” που βασίζεται στο μεσαιωνικό Χρονικό του Λεοντίου Μαχαίρα και θα παρουσιαστεί σε κοινότητες και χωριά.

Διάβασε ακόμη