Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ποια λάθη κάνεις μόλις ξυπνάς

Οι συνήθειες που οδηγούν σε μια μη-παραγωγική μέρα.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”, λέει η γνωστή φράση και οι ειδικοί έρχονται να την επιβεβαιώσουν. Κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι μπορεί να είναι η αρχή μιας δυνάμει παραγωγικής και γεμάτης μέρας, αρκεί να μην κάνεις ορισμένα πράγματα που σύμφωνα με το Business Insider, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ημέρα σου και να σε κάνουν να νιώθεις κουρασμένη και λιγότερο αποδοτική.

Διάβασε ακόμη – Πως ο ύπνος επιδρά στην επαγγελματική απόδοση

Πατάς snooze στο ξυπνητήρι σου

Είναι πράγματι δύσκολο, αλλά πριν τεντώσεις το χέρι σου για να αναβάλεις το ξυπνητήρι, σκέψου το. Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου Timothy Morgenthaler, το να πατάς snooze είναι ιδιαίτερα κακό διότι έτσι ξεκινάει ένας νέος κύκλος βαθύ ύπνου, ο οποίος διακόπτεται από το επόμενο ξυπνητήρι και στην ουσία δεν κλείνει ποτέ. Γενικότερα, είναι καλύτερο να σηκώνεσαι την πρώτη φορά που χτυπά το ξυπνητήρι σου.

Smiling young woman stretching her arms in bed on a sunny morning.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να τσεκάρεις τα email σου

Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο αλλά, η Julie Morgenstern, συγγραφέας του βιβλίου Never Check Email in the Morning, υποστηρίζει ότι μόλις εντάξεις αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά σου, δεν θα ξεφύγεις ποτέ. “Όλα αυτά τα αιτήματα, και οι υποχρεώσεις και οι υπενθυμίσεις και τα προβλήματα είναι ατελείωτα”, υποστηρίζει και προτείνει αντί να τα κοιτάζεις μόλις ξυπνάς, να περιμένεις μια ώρα. “Ελάχιστα πράγματα είναι τόσο επείγοντα ώστε να μην μπορούν να περιμένουν για 59 λεπτά”.

Πίνεις καφέ πηγαίνοντας στη δουλειά

Φυσικά, ένα φλιτζάνι καφές είναι για τους περισσότερους ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγεις αυτή την καθημερινή ιεροτελεστία πριν τις 9.30 το πρωί. “Το σώμα μας παράγει υψηλότερες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μεταξύ 8 και 9 το πρωί”, εξηγεί το Business Insider. Επομένως αν παρέχεις στο σώμα σου καφεΐνη από νωρίς το πρωί, ο οργανισμός θα συνηθίσει στο να παράγει λιγότερη κορτιζόλη, καταλήγοντας στα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θα ήθελες. 

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη