Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

H yoga therapist Νίνα Χατζηδημητρίου εξηγεί τα οφέλη της θεραπευτικής yoga

To yoga therapy – θεραπευτική yoga- στοχεύει στην θεραπεία από διάφορες παθήσεις και ασθένειες.

Της Νικόλ Ζένιου

Ίσως το πιο ουσιαστικό πράγμα που μαθαίνει κανείς όταν ξεκινάει την γιόγκα είναι πώς “το παν είναι η αναπνοή σου.” Και το να μάθουμε να την διοχετεύουμε σωστά μέσα και έξω από το σώμα δεν είναι μόνο θεραπευτικό αλλά και ζωτικής σημασίας.

Ένα νέο είδος yoga, εστιάζει ακριβώς σε αυτό, στην θεραπεία από διάφορες ασθένειες μέσω της αναπνοής και άλλων μεθόδων. Η yoga therapist Νίνα Χατζηδημητρίου μας εξηγεί πώς αυτή η νέα πρακτική του Yoga Therapy μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ποια ήταν η πρώτη επαφή σου με τη yoga;

Η πρώτη μου πραγματική επαφή με την yoga ήταν στο Περού, σε ένα healing retreat, στο οποίο μεταξύ άλλων πρακτικών υπήρχε και η yoga, που βοηθούσε την ενέργεια να κινηθεί μέσα στο σώμα. Σε ένα υψόμετρο με αρκετά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, ήταν απίστευτα ελκυστική η προοπτική της yoga.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

Τυχαία. Όταν τελείωσα την πρώτη εκπαίδευση, την οποία έκανα από προσωπικό ενδιαφέρον – για την γνώση γύρω από την πρακτική, μου δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες να διδάξω και απλά ακολούθησα την ροή και εξέλιξη των πραγμάτων, κάτι για το οποίο είμαι απίστευτα ευγνώμων καθημερινά.

Ποια είδη yoga διδάσκεις;

Διδάσκω hatha yoga- είναι μια από τις βασικές μορφές yoga και από αυτήν πηγάζουν διάφορα άλλα στυλ, όπως vinyasa, hatha flow, yoga nidra και άλλα. Πρόσφατα τελείωσα το πρώτο μέρος εκπαίδευσης μου στη θεραπευτική yoga, και συνεχίζω το δεύτερο, μια διαφορετική προσέγγιση στην εφαρμογή της yoga.

Τι είναι το Yoga Therapy;

Η θεραπευτική yoga είναι η προσέγγιση και η εφαρμογή της yoga ως προς την θεραπεία από διάφορες παθήσεις, ασθένειες, σύνδρομα, οποιασδήποτε φύσης, σωματικής, νοητικής, ψυχολογικής. Το σύστημα της γιόγκα είναι ολιστικό και πολυδιάστατο, και αντιμετωπίζει την ασθένεια σε διάφορα επίπεδα και μέσω της προσέγγισης.

Τι το διαφοροποιεί από τα άλλα είδη yoga;

Το yoga therapy δεν απευθύνεται σε μια ομάδα ανθρώπων με καλή φυσική κατάσταση και ισορροπία.  Απευθύνεται σε άτομα στα οποία έχει διαταραχθεί η ισορροπία του σώματος από κάποια ασθένεια ή από πάθηση ή από εξωτερικούς παράγοντες (στρες, ατύχημα, δουλειά, σχέσεις) που έχουν επηρεάσει και μετατοπίσει την κατάσταση της υγείας και ευεξίας τους.

Ποιος είναι ο τρόπος διεξαγωγής της;

Διεξάγεται σε προσωπικές συνεδρίες μέσα σε μια πάροδο 2-6 μηνών ανάλογα από τον καθένα. Ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο θεραπείας ειδικά διαμορφωμένο από τον θεραπευτή για τον ασθενή, και συμπεριλαμβάνει διάφορες πρακτικές, πέρα από φυσικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, “σφραγίδες” του σώματος πρακτικές κάθαρσης του σώματος, προσαρμογές στη διατροφή σύμφωνα με την επιστήμη της αγιουρβέδα, προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τρόπο σκέψης.

Υπάρχει καθορισμένος αριθμός συνεδριών για την αποτελεσματικότητα του Yoga Therapy;

Ανάλογα με την φυσική και πνευματική κατάσταση, την συχνότητα, την συστηματικότητα μπορεί να πάρει από 2-6 μήνες. Αν για παράδειγμα είναι μια χρόνια πάθηση όπως διαβήτης, θυρεοειδής, καρδιοπάθειες αυτοάνοσα κτλ. ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος από 2-3 μήνες.

Αφορά στη θεραπεία μόνο των σωματικών ασθενειών ή και των ψυχικών;

Η γιόγκα αναγνωρίζει πέντε “σώματα” που διέπουν το φυσικό σώμα, και δουλεύουν είτε σε αρμονία μεταξύ τους – και το άτομο είναι υγιές  είτε σε δυσαρμονία – και κάποια ασθένεια θα παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα σώματα είναι αδιαχώριστα. Στη Θεραπευτική Γιόγκα, δουλεύουμε παράλληλα τα πρώτα τρία σώματα  τα οποία είναι το φυσικό, το νοητικό και το συναισθηματικό. Γι’ αυτό είναι και ολιστική θεραπεία. Η θεραπευτική yoga δεν έρχεται να αντικαταστήσει την οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή αλλά να την συμπληρώσει και σταδιακά να απαλλάξει το άτομο από την ιατροφαρμακευτική στήριξη που πολλές φορές είναι διά βιου.

Που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις συνεδρίες και ποια είναι η διαδικασία διεξαγωγής τους;

Στο στούντιο μου, Prana Studio στην Παλλουριώτισσα, διαδικτυακά, ή κατοίκον όποτε και αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η πρώτη συνεδρία στο χώρο είναι συνέντευξη και συμπλήρωση ιστορικού και ερωτηματολόγιου, ακολούθως σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα και το ακολουθούμε στις μετέπειτα συνεδρίες, με τυχών προσαρμογές. Μέρος του προγράμματος πρέπει να ασκείται στο σπίτι, και επίσης πρέπει να ακολουθείται και η ανάλογη διατροφή ή/και άλλες πρακτικές, οπότε υπάρχει μια συνεχής στήριξη και επαφή.

Ποιος θα ήταν ο κυριότερος λόγος για να εντάξει κάποιος την yoga στη ζωή του;

Για τον καθένα υπάρχει διαφορετικό κίνητρο και στον καθένα η yoga δίνει αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη. Η yoga είναι μια επιστήμη που στηρίζει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο στο να φέρει ισορροπία στο “συν-όλο” της ζωής του με ένα απόλυτα ειρηνικό, οργανικό και φιλήσυχο τρόπο.

Info: Prana Studio, πολύχωρος Trinity Space, 53 Αγίου Ανδρέα, 1040, Παλλουριώτισσα / facebook: Prana Studio Cy / instagram: @ayamaprana @integralyogatherapy/ www.pranastudiocy.com, και διαδικτυακά στο Cyprus Sports Club @cyprussportsclub, www.cyprussportsclub.com.

Διάβασε ακόμη