Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η δύναμη της απολογίας

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου εξηγεί πόσο σημαντική είναι η λέξη “συγνώμη” για τη σχέση των ανθρώπων και το πώς νιώθει εκείνος που την εισπράττει.

“Συγνώμη”… μετά το “Σ’αγαπώ” είναι η πιο ισχυρή λέξη σε κάθε γλώσσα. Μια λέξη που φέρει τόσο δυνατό νόημα και που έχει τρομερό αντίκτυπο στη ψυχολογία μας. Και του ατόμου που το λέει και του ατόμου που το εισπράττει.

Μερικές φορές κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι. Είναι πιθανόν να προσβάλουμε, να πληγώσουμε ή να βλάψουμε ανθρώπους στη ζωή μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω αυτό που είπαμε ή κάναμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε την κατάσταση καλύτερη με μία απολογία.

Ενώ μια απολογία δεν μπορεί να αναιρέσει τις επιβλαβείς ενέργειες του παρελθόντος, εάν γίνει ειλικρινά και αποτελεσματικά, μπορεί να αναιρέσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των ενεργειών. ‘Όπως μπορεί και να τροχιοδρομήσει μια πιο θετική πορεία για το μέλλον.

Γιατί να απολογηθούμε; Η απλή απάντηση είναι επειδή κάνει τα πράγματα πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων με στόχο την αποκατάσταση της σχέσης τους. Επιπλέον, επικυρώνοντας τα συναισθήματα του ατόμου που αδικήσαμε ή που πληγώσαμε μια απολογία δείχνει ότι νοιαζόμαστε και μας ενδιαφέρει το άτομο του οποίου κάναμε κακό. Η συγγνώμη είναι ζωτικής σημασίας για τη ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Ένα “συγνώμη” έχει τη δύναμη να δικαιώσει, να διορθώσει τις σχέσεις, να καταπραΰνει τις πληγές και να θεραπεύσει τις πονεμένες καρδιές.

Διάβασε ακόμη – 5 σημάδια για να καταλάβεις αν του αρέσεις

Η συγνώμη αποκαθιστά την αξιοπρέπεια αυτού που πληγώνουμε καθώς και τη δική μας. Ενημερώνοντας το άτομο ότι το λάθος δεν είναι δικό του, βοηθά να νιώσει καλύτερα και σίγουρα δίνει ηρεμία στη δυναμική της σχέσης. Η απολογία βοηθά στην αποκατάσταση των σχέσεων κάνοντας τους ανθρώπους να μιλούν ξανά και τους κάνουν να αισθάνονται ξανά άνετα μεταξύ τους.

Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι το να απολογείται κάποιος είναι ένα σημάδι αδυναμίας. Αντιθέτως, δείχνει δύναμη και αυτοεκτίμηση. Επειδή εάν ένα άτομο απολογηθεί δείχνει ότι μπορεί να λάβει ευθύνη για τις πράξεις του και σέβεται αρκετά τον εαυτό του για να αποδέχεται τον εαυτό του ακόμη και με τα λάθη του. Όλοι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε, να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να μάθουμε από αυτά για να εξελιχθούμε. Μια γνήσια απολογία απαιτεί ενσυναίσθηση και αυτογνωσία. Επίσης, κάνει το άτομο που αδικήθηκε ευτυχισμένο. 

Μην ξεχνάτε ότι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ κάνουν ένα ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ.

Ευχαριστίες στη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου (Ιδρυτικό Μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας), www.cchristou.com.cy, Facebook: Κωνσταντίνα Χρίστου, Email: [email protected], τηλ.: 99484563.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη