Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Backsliding: Τι είναι και τι σημαίνει για τη σχέση σου;

“Δεν πρέπει ποτέ να αγαπάς κανέναν που σου φέρεται σαν να είσαι συνηθισμένος”.

Όταν είσαι φρεσκοχωρισμένη, υπάρχει ένα βασικό αμάρτημα που όλοι οι φίλοι, η οικογένεια και οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να διαπράξεις.

Χειρότερο από το να το μιλάς στο διαδίκτυο μαζί του, ακόμη χειρότερο από το να κοιμηθείς με τον φίλο του – το χειρότερο από όλα που μπορείς να κάνεις με έναν πρώην σύντροφο είναι να τα ξαναφτιάξεις μαζί του.

Είναι μια κίνηση που φαίνεται να προτιμούν οι διασημότητες – με ζευγάρια όπως η Jennifer Lopez και ο Ben Affleck να ξανασμίγουν πρόσφατα μετά από ένα διάλειμμα 20 ετών.

Αλλά δεν είναι μόνο οι A-listers που επιστρέφουν. Aν και ο όρος “backsliding” που σημαίνει οπισθοδρόμηση ελληνικά (και σε πιο ελεύθερη μετάφραση επανένωση) υπάρχει εδώ και καιρό, η πραγματική πράξη της επιστροφής σε έναν πρώην σύντροφο είναι μια κίνηση για την οποία οι ειδικοί και οι ψυχολόγοι προειδοποιούν να μην το κάνεις.

Διάβασε ακόμη – Πώς θα λατρέψεις τη δουλειά σου ανεξάρτητα από τον μισθό

Τι είναι το backsliding;

Η οπισθοδρόμηση αναφέρεται στη διαδικασία επιστροφής σε μια προηγούμενη σχέση. Αν και το “μην γυρνάς πίσω σε έναν πρώην” είναι απαράβατος κανόνας στις Βίβλους χωρισμού τα τελευταία 10.000 χρόνια, επανέρχεται στο προσκήνιο – με τις ιστορίες του TikTok, τα καρουζέλ του Instagram και τις συζητήσεις στα brunch.

Ακριβώς όπως οι Μπένιφερ ξαναντάμωσαν και παντρεύτηκαν (και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα), έτσι και οι φρεσκοχωρισμένοι θέλουν να επιστρέψουν στην ασφάλεια του γνώριμου. Και τι πιο βολικό από κάποιον με τον οποίο έχεις ήδη βγει;

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν;

Η εξοικείωση και η αξιοπιστία είναι ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτό που ξέρουν. Είναι εύκολο να εξιδανικεύσεις τον πρώην σύντροφό σου και αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα.

Όταν πρόκειται για το παρόν, δεν βλέπουμε τα θετικά και αντ’ αυτού μένουμε στα αρνητικά. Τι γίνεται όμως με το παρελθόν; Κάνουμε το αντίθετο. Θυμόμαστε ανόητα (και σοκαριστικά γρήγορα) μόνο τα καλά και φιλτράρουμε άνετα τα κακά”, λέει στο shape.gr η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

“Όταν πρόκειται για πρώην σχέσεις, ανταλλάσσουμε τους καβγάδες και τις στιγμές του ‘δεν σε αντέχω’ με το μου έκανε τον καφέ ακριβώς μου αρέσει, τις αγκαλιές και τα εσωτερικά μεταξύ σας αστεία. Η νοσταλγία είναι εθιστική.”

Έτσι, μετά από ένα ιδιαίτερα κακό ραντεβού ή η απουσία στην άλλη πλευρά του κρεβατιού, είναι πολύ εύκολο να πέσεις ξανά στην παγίδα και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να επιστρέψει.

Όταν περνάς με διάφορα πρόσωπα, κάνεις βαρετές ή κουραστικές κουβέντες και βιώνεις τα πρώτα άβολα ραντεβού, ο εγκέφαλός σου σου θυμίζει τα highlights των καλών ημερών με τον πρώην σου. Με μοντάζ αργής κίνησης και απαλό φωτισμό… Αλλά να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας στο μυαλό σου, από την οποία έχεις κόψει πολλές κακές σκηνές. Οι αναμνήσεις λειτουργούν έτσι. Αλλά γελιέσαι αν νομίζεις ότι μπορείς να επιλέξεις μόνον τις ευτυχισμένες στιγμές και να αφήσεις τις υπόλοιπες.

Διάβασε ακόμη – Τα 5 σημαντικά στάδια που περνάει κάθε σχέση

Είναι πάντα κακή ιδέα το backsliding;

Σε αντίθεση με τον πόνο και τη θλίψη του πρώτου χωρισμού, η δεύτερη φορά που τελειώνει μια σχέση φορτίζεται με ένα άλλο συναίσθημα: τη λύπη. Επειδή για τους περισσότερους, ήταν ένα μάθημα που είχαμε ήδη μάθει, απλώς πιστεύαμε ότι θα τα βγάζαμε πέρα την επόμενη φορά.

Η επανεξέταση σχέσεων από το παρελθόν δεν σου δίνει ποτέ τις απαντήσεις που νομίζεις ότι θα δώσει. Η αναβίωση της σχέσης δεν προκαλεί τα ίδια συναισθήματα που είχε κάποτε, απλώς μπερδεύει τις αναμνήσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφήσεις πώς ήταν τότε και πώς είναι τώρα.

Σύμφωνα με την ειδικό, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Αλλά ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει είναι αν αλλάξεις το σενάριο. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς: πόσο έτοιμη είσαι να το αλλάξεις και το πάρεις ξανά από την αρχή;

Ποιο είναι το κόστος του backsliding;

Τα κακά νέα είναι ότι, ενώ μπορεί να νιώθεις καλά στο να επιστρέψεις σε έναν πρώην σου αυτήν τη στιγμή, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου συνολικά.

Αν η οπισθοδρόμηση δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, όταν θα χωρίζεις για δεύτερη φορά θα σε αφήσει χειρότερα από την πρώτη φορά.

Αλλά αν κάνεις πάντα το ίδιο λάθος ξανά και ξανά, “Ο εγκέφαλός σου αρχίζει να πιστεύει ότι η αγάπη ισούται πάντα με απώλεια και ότι κάθε”ευτυχές πάντα” έχει μια παγίδα”, λέει η ψυχολόγος.

Αυτό που μπορεί να σε εκπλήξει είναι ότι ενώ οι άνθρωποι έλκονται από το αίσθημα της οικειότητας και του βολέματος, η επιστροφή στο γνώριμο και στο οικείο δεν είναι φυσιολογικό.

“Είμαστε σχεδιασμένοι να προχωράμε προς τα εμπρός, να παίρνουμε την ανηφόρα, για το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα που έρχονται όταν κυνηγάμε κάτι που κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα. Αναζητάμε περισσότερο την έξαψη της ανάβασης από την ασφαλή κορυφή”, λέει η ειδικός.

“Επομένως, όταν οπισθοχωρείς, ουσιαστικά δεν ανοίγεις νέους δρόμους απλώς επαναλαμβάνεις τη δική σου ιστορία, παρακολουθώντας τα φαντάσματα των σχέσεων του παρελθόντος”. Και αλήθεια, ποιος το θέλει αυτό;

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είπε κάποτε ότι “δεν πρέπει ποτέ να αγαπάς κανέναν που σου φέρεται σαν να είσαι συνηθισμένος”. Το να χωρίσεις με κάποιον και να αγνοήσεις τον πόνο που βίωσες στον πρώτο χωρισμό και να επανενωθείς, σημαίνει ότι αυτό που σε “τραβάει προς τα πίσω”, δεν είναι πάντα η αληθινή αγάπη.

Πολλοί μπορεί να “λαχταράμε μια χαμένη αγάπη”. Εάν η επανασύνδεση γίνει με ρεαλιστικό και υγιή τρόπο και από τις δυο πλευρές, έχετε ελπίδες να λειτουργήσει. Εάν όχι, προχωρήστε παρακάτω. Οριστικά.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη