Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Artbits: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί!

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου μιλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για το πόσο σημαντικό είναι το “μαζί”.

Όχι, η λέξη “μαζί” στον τίτλο δεν είναι δική μου προσθήκη στο σλόγκαν των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με απόφασή της τη βδομάδα που μας πέρασε, ανακοίνωσε τη μικρή – αλλά ουσιαστική- αυτή αλλαγή στο σλόγκαν.

Χτες, μετά από πολλά εμπόδια, αναποδιές και απρόοπτα, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι Αγώνες δεν πραγματοποιούνται στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους, αλλά αναβλήθηκαν για την επόμενη χρονιά. Η πανδημία, λοιπόν, επηρέασε και τους Αγώνες.

Η προσθήκη της λέξης “μαζί” δεν είναι καθόλου τυχαία. Ολόκληρη η ανθρωπότητα πέρασε και περνάει δύσκολα, η επικοινωνία μεταξύ των λαών έχει αναπόφευκτα πληγωθεί και η υφήλιος συνεχίζει να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Σήμερα, όσο ποτέ, οι Ολυμπιακές αξίες μοιάζουν επίκαιρες και αναγκαίες.

Διάβασε ακόμη – Artbits: Παιχνίδια

Θυμάμαι τη χαρά των Ελλήνων όταν, το 1997, οι Αγώνες του 2004 ανατέθηκαν στην Αθήνα. Πανηγυρισμοί, δάκρυα συγκίνησης, εθνική υπερηφάνεια. 24 χρόνια μετά, λίγες είναι οι χώρες που επιθυμούν πια να διοργανώσουν τους Αγώνες. Το κόστος της διοργάνωσης έχει εκτοξευτεί και, σε πολύ δύσκολες εποχές, οι τοπικές κοινωνίες είναι στην πλειοψηφία τους αντίθετες με την ανάληψη της διοργάνωσης.

Δεν έχω σκοπό να κρίνω τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Δεν έχω, εξάλλου, το δικαίωμα να το κάνω. Οι αντιδράσεις αυτές είναι απόλυτα κατανοητές. Σε έναν κόσμο, όμως, που τα χρήματα μοιάζουν να είναι το παν, ας μην ξεχάσουμε τη δύναμη που έχουν οι Αγώνες να ενώνουν την υφήλιο. Μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, αθλητές από όλο τον κόσμο συνυπάρχουν, σε μια γιορτή όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά και του πολιτισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι, λοιπόν, ένα κατεξοχήν πολιτιστικό γεγονός. Τις επόμενες δύο βδομάδες, ας θυμηθούμε τη δύναμη που έχει το “μαζί”. Ας διαγράψουμε τα σύνορα από τους χάρτες και ας ονειρευτούμε έναν κόσμο καλύτερο. Μπορούμε;

Let the Games begin!

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη