Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τι είναι κατάθλιψη και τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτή

Η Ψυχίατρος Μάρθα Φράγκου, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί ένα επίμονο αίσθημα θλίψης αλλά και απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα και δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολία στη σκέψη, στη μνήμη, στο φαγητό και στον ύπνο.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη για δύσκολες καταστάσεις της ζωής σας, όπως η απώλεια της δουλειάς σας ή ο χωρισμός. Αλλά η κατάθλιψη είναι διαφορετική κατάσταση, αν αναλογιστούμε πως επιμένει σχεδόν κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει άλλα συμπτώματα εκτός από τη θλίψη και μόνο.

Διάβασε ακόμη – H σημερινή ημέρα είναι και η πιο σημαντική

Χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί και να διαρκέσει περισσότερο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό ή θάνατο από αυτοκτονία. Τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπείες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στη βελτίωση της συμπτωματολογίας.

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης, οι πιο κοινοί από τους οποίους είναι οι εξής:

#1. Μείζων καταθλιπτική διαταραχή: Πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης και μία από τις πιο κοινές μορφές. Η διάγνωση της σημαίνει ότι νιώθετε λυπημένοι, αδιάθετοι ή άχρηστοι τις περισσότερες ημέρες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ παρουσιάζετε και άλλα συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή αλλαγή στην όρεξη.

#2. Η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή (ονομάζεται επίσης δυσθυμία ή δυσθυμική διαταραχή) αποτελείται από λιγότερο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης που διαρκούν πολύ περισσότερο, συνήθως για τουλάχιστον 2 χρόνια.

#3. Η περιγεννητική κατάθλιψη είναι η κατάθλιψη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Η κατάθλιψη που ξεκινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η προγεννητική κατάθλιψη και η κατάθλιψη που ξεκινά μετά τη γέννηση του μωρού είναι η επιλόχειος κατάθλιψη.

#4. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι η κατάθλιψη που έρχεται και φεύγει με τις εποχές, με συμπτώματα που συνήθως ξεκινούν στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα και υποχωρούν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

#5. Η κατάθλιψη με συμπτώματα ψύχωσης είναι μια σοβαρή μορφή κατάθλιψης στην οποία ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα ψύχωσης, όπως αυταπάτες (ενοχλητικές, ψευδείς πεποιθήσεις) ή παραισθήσεις (ακούγοντας ή βλέποντας πράγματα που οι άλλοι δεν ακούν ή δεν βλέπουν).

Διάβασε ακόμη – Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που σου προκαλεί ο καύσωνας

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Αισθάνεστε λύπη, απελπισία ή ανησυχία.

Δεν απολαμβάνετε πράγματα που συνήθιζαν να σας φέρνουν χαρά.

Εκνευρίζεστε ή απογοητεύεστε εύκολα.

Τρώτε παρά πολύ ή ελάχιστα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ή απώλεια βάρους αντίστοιχα.

Δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικός ύπνος.

Έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή κόπωση.

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, να πάρετε αποφάσεις ή να θυμηθείτε πράγματα. Αντιμετωπίζετε σωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλο, στομαχόπονο ή σεξουαλική δυσλειτουργία. Έχετε σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κατάθλιψης;

Ο ψυχίατρος ή ο ψυχολόγος σας διαγιγνώσκει την κατάθλιψη με βάση τη λεπτομερή κατανόηση των συμπτωμάτων, του ιατρικού ιστορικού και του ιστορικού ψυχικής υγείας. Μπορεί να διαγνωστείτε με έναν συγκεκριμένο τύπο κατάθλιψης, ανάλογα με τη συμπτωματολογία σας.

Για να λάβετε διάγνωση κατάθλιψης, πρέπει να έχετε πέντε συμπτώματα κατάθλιψης κάθε μέρα, σχεδόν όλη την ημέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο ψυχίατρος μπορεί να ζητήσει ιατρικές εξετάσεις (πχ εξετάσεις αίματος) για να δει εάν υπάρχει υποκείμενο ιατρικό νόσημα, το οποίο προκαλεί τα καταθλιπτικά σας συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Περίπου το 80% – 90% των ατόμων με κατάθλιψη που αναζητούν θεραπεία, ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει συνομιλία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο θεραπευτής σας βοηθά να εντοπίσετε και να αλλάξετε ανθυγιεινά συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές. Υπάρχουν πολλοί τύποι ψυχοθεραπείας — η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η πιο κοινή.

Φάρμακα: Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που ονομάζονται αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή της χημείας του εγκεφάλου που προκαλεί κατάθλιψη. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αντικαταθλιπτικών και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες, οι οποίες συχνά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν το κάνουν, μιλήστε με τον ψυχίατρο σας. Ένα διαφορετικό φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Τα άτομα με ήπια κατάθλιψη μπορεί να βοηθηθούν από άλλες θεραπείες όπως ο βελονισμός και το μασάζ, ενώ σε άτομα με σοβαρή μορφή κατάθλιψης μπορεί να χορηγηθούν θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου όπως η ηλεκτροσπασμοθεραπεία.

Μπορώ να προλάβω την κατάθλιψη;

Δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε την κατάθλιψη, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μέσω:

Διατήρησης μιας υγιεινής ρουτίνας ύπνου.

Διαχείρισης του άγχους με σωστούς τρόπους αντιμετώπισης.

Υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει καλή διατροφή, τακτική άσκηση, διαλογισμό ή/και γιόγκα. Εάν είχατε κατάθλιψη στο παρελθόν, μπορεί να είναι πιο πιθανό να την αντιμετωπίσετε ξανά. Εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, ζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο. Μπορεί να σας δώσει μια ακριβή διάγνωση και να σας προτείνει επιλογές θεραπείας. Εάν έχετε ξεκινήσει θεραπεία για την κατάθλιψη και δεν νιώθετε βελτίωση ή έχετε δυσάρεστες παρενέργειες, μιλήστε με τον ψυχίατρο σας. Μπορεί να σας συστήσει ένα διαφορετικό πλάνο θεραπείας.

Ευχαριστίες στην Δρ. Φράγκου Μάρθα, MD, MSc, PhD – Psychiatrist, Limαssol. Tηλ.:25311131 Email: [email protected], Website: https://www.psixiatros.com Instagram: https://www.instagram.com/drfragkoumartha / Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091624326039

Διάβασε ακόμη