Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα οφέλη που παίρνουμε από τον χυμό πορτοκαλιού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Υπάρχει κάτι ανακουφιστικό και αναζωογονητικό στο να πιείς ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού με το πρωινό; Το λαμπερό πορτοκαλί του χρώμα και η γλυκιά του γεύση είναι από τα αγαπημένα μας αλλά είναι καλός ο χυμός πορτοκαλιού για εσένα;

Ο φυσικός χυμός του φρούτου μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά και ενήλικες για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οστών. Αλλά ο χυμός πορτοκαλιού πόσο υγιεινός είναι και τι συστατικά προστίθενται. Εάν πίνεις 100% φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με μέτρο, αποκομίζεις τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και μικροθρεπτικών συστατικών του.

5 λόγοι που ο χυμός πορτοκαλιού κάνει κακό στην υγεία σου

Έχει πολλές θερμίδες

Προκαλεί αλλεργία

Επιδεινώνει τα συμπτώματα της καούρας

Προκαλεί τερηδόνα

Ερεθίζει το έντερο

Διάβασε ακόμη – Τα οφέλη του μελιού για την υγεία

1. Έχει πολλές θερμίδες

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι φυσικά υψηλός σε θερμίδες και σάκχαρα και όταν προστίθεται ακόμη περισσότερη ζάχαρη σε τυποποιημένα προϊόντα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και το βάρος σου.

2. Προκαλεί αλλεργία

Είναι πιθανό να έχεις αλλεργία στα εσπεριδοειδή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αλλεργίας μετά την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού. Κι αν έχεις μια αλλεργική αντίδραση, είναι πιθανό επειδή το πορτοκάλι ή ο χυμός περιέχει πρωτεΐνες που είναι παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στη γύρη που προκαλεί αλλεργίες, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Εάν εμφανίσεις οίδημα, ερυθρότητα ή δυσκολία στην αναπνοή μετά την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, διέκοψε τη χρήση αμέσως και μίλα με το γιατρό σου.

3. Επιδεινώνει τα συμπτώματα της καούρας

Λάβε υπόψη σου ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι πολύ όξινος, κάτι το οποίο μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου σου και να οδηγήσει σε στομαχόπονο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Διάβασε ακόμη – Η σημασία της πρωτεΐνης στον οργανισμό μας

Επίσης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και την καούρα σε μερικούς ανθρώπους. Εάν η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού προκαλεί καούρα, πόνο στο στήθος ή αίσθημα καύσου, ρέψιμο, ναυτία, δυσκολία στην κατάποση, την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό σου, βήχα, σταμάτα να τον καταναλώνεις.

4. Προκαλεί τερηδόνα

Τα σάκχαρα που περιέχει ο χυμός τροφοδοτούν τα βακτήρια στο στόμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας. Επιπλέον, η  οξύτητα του χυμού πορτοκαλιού μπορεί να διαβρώσει τα υλικά των οδοντοστοιχιών.

5. Ερεθίζει το έντερο

Τα εσπεριδοειδή που φημίζονται για τα υψηλά τους επίπεδα βιταμίνης C είναι μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή για να αυξήσεις την πρόσληψη φρούτων, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους. Λόγω των υψηλών όξινων επιπέδων τους, τα εσπεριδοειδή όπως ο χυμός πορτοκαλιού. μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι. Σε άτομα με ευαίσθητο έντερο, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια ή κοιλιακό άλγος.

Τι να προσέχεις

Όταν πίνεις χυμό πορτοκαλιού, εξασκήσου στον έλεγχο της μερίδας και μείνε σε περίπου μισό ποτήρι ή λιγότερο. Διαφορετικά προτίμησε να καταναλώνεις ολόκληρα τα πορτοκάλια: προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τον χυμό, αλλά και φυτικές ίνες που ωφελούν την υγεία.

Πίνε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και απόφευγε προϊόντα που παρασκευάζονται με πρόσθετα σάκχαρα και άλλα επιβλαβή συστατικά.

Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια αντιβιοτικά, επειδή η βιταμίνη C στον χυμό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών ή φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πίνε χυμό πορτοκαλιού μαζί με τροφή για να επιβραδύνεις την απορρόφηση της ζάχαρης και φρόντιζε να αραιώνεις τον χυμό πορτοκαλιού με νερό.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη