Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Πώς θα σταματήσεις να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, εξηγεί τον τρόπο για να σταματήσεις να φταις μονίμως τους άλλους.

“Κάθε απόδοση ευθυνών είναι απώλεια χρόνου. Όσο και αν πιστεύετε ότι φταίει κάποιος και ανεξάρτητα από το πόσο πολύ τον κατηγορείτε, εσείς δεν πρόκειται να αλλάξετε καθόλου.” – Γουέιν Ντάιερ

Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν πως για όλα, φταίνε μονίμως οι άλλοι. Εστιάζουν στην αδικία που γίνεται κατά τη γνώμη τους, πάντα εις βάρος τους, διαμαρτύρονται συνεχώς για την οικονομία, την έλλειψη χρημάτων, την κυβέρνηση, τον σύζυγο η τη σύζυγο, τη συμπεριφορά του αφεντικού και ούτω κάθε εξής. Έχουν την εντύπωση, πως τους χρωστάνε οι άλλοι, η ζωή, η κοινωνία, πολλές φορές, ακόμη κι ο ίδιος ο Θεός.

Είναι εύκολο να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους. Είναι βολικό να καθόμαστε και να παριστάνουμε το θύμα. Μπορεί να σε πλήγωσε, μπορεί να σε μείωσε αλλά για πόσο θα μένεις εκεί να κλαις τη μοίρα σου; Ποτέ θα αρχίσεις να βλέπεις τα δικά σου λάθη; Αυτά για τα οποία μπορείς να κάνεις κάτι;

Αν τα ρίξεις όλα στους άλλους, αυτό σημαίνει ότι αποδυναμώνεσαι και μένεις απλά στάσιμη. Πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες και περιστάσεις που σε σταματούν αλλά ο εαυτός σου.

Διάβασε ακόμη – Η πανδημία των κρίσεων πανικού

Τα τρία βασικά βήματα

Πρώτο βήμα είναι μια ειλικρινής συζήτηση με τον εαυτό σου για να ελευθερωθείς. Ανέχτηκες τη σχέση σου γιατί δεν ήθελες να μείνεις μόνος σου, νιώθοντας πως δε σου αξίζει κάτι καλύτερο. Δεν έψαξες, γιατί ένιωθες ότι δεν μπορούσες να βρεις κάτι άλλο. Μόνο αναγνωρίζοντας ότι εσύ έχεις δημιουργήσει τα πάντα μέχρι τώρα στην ζωή σου μπορείς να πάρεις τον έλεγχο και να δημιουργήσεις το μέλλον που επιθυμείς.

Δεύτερο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που φοβάσαι και συμβιβάζεσαι. Γιατί παραμένεις σε μια τοξική σχέση και κατηγορείς τον σύντροφο σου; Μήπως ο φόβος της μοναξιά;

Τρίτο βήμα, ανέλαβε 100% την ευθύνη. Αφού το κάνεις, όμως, όλα θα είναι πιο εύκολα. Γιατί ο πόνος που θα νιώσεις απ’ την ανάληψη ευθυνών, θα σε κάνει καλύτερη. Θα ξέρεις ότι τουλάχιστον με τον εαυτό σου είσαι ειλικρινής. Για να αποκτήσετε τεράστια επιτυχία στην ζωή, για να καταφέρετε τα πράγματα εκείνα που είναι σημαντικά για εσάς, πρέπει να αναλάβετε 100 τοις εκατό την ευθύνη για την ζωή σας.

Το ημερολόγιο του Repaint your Life είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Για όσους ενδιαφέρονται για να μάθουν περισσότερα για το ημερολόγιο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22527100 ή στο 99611400.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη