Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ted Lasso: Η νούμερο 1 σειρά που σάρωσε στα βραβεία Emmy

Όλοι καθηλώθηκαν με τον χαρακτήρα του Jason Sudeikis, θα υπάρξει σεζόν 4;

Ότι δεν πέτυχε σε 30 χρόνια ο Ned Flanders στους Simpsons, το κατάφερε ο Ted Lasso στην ομώνυμη σειρά, σε μόλις μία σεζόν: Ο χαρακτήρας του Jason Sudeikis με το πληθωρικό μουστάκι κατόρθωσε να εξελιχθεί, κάνοντας παράλληλα καλύτερους ή δείχνοντας τουλάχιστον έναν άλλο δρόμο και τους τηλεθεατές. Θα στο κάνω δεκαρικάκια, ο φανταστικός χαρακτήρας Ted Lasso σου δείχνει πώς να είσαι θετικότερος άνθρωπος ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το παράδοξο και η επιστημονική εξήγηση το πιο συνηθισμένο πράγμα που θα έκανε κανείς αν στην πραγματική ζωή συναντούσε έναν τύπο σαν τον Ted Lasso, θα ήταν αμέσως να αμφισβητήσει τις προθέσεις του, την καλοσύνη του και την ειλικρινειά του.

Διάβασε ακόμη – Οι ταινίες που πρέπει να δεις αυτό το καλοκαίρι

Είναι κομματάκι δύσκολο άλλωστε σε έναν τέτοιο κόσμο να πιστέψουμε πως υπάρχουν τέτοιου είδους άτομα – ξέρεις, αυτοί που με τον τρόπο τους προσπαθούν να βγάλουν από τους άλλους τον καλύτερό τους εαυτό ή τουλάχιστον να τους βοηθήσουν ώστε να προσπαθήσουν.

Το πιο φυσικό πράγμα, θα ήταν να τον κεράσουμε περιφρόνηση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων- να τον αγνοήσουμε. Ο Ted Lasso όμως γνωρίζει να κάνει καλά ένα πράγμα, να σκορπά ελπίδα. Κάπου εδώ, μπαίνει στη συζήτηση και η επιστήμη.

Ξέρεις γιατί ελκύει τους περισσότερους σαν προσωπικότητα; Γιατί είναι στην πραγματικότητα ένας σούπερ ήρωας, μεταμφιεσμένος σε προπονητή ποδοσφαίρου. Το ακαδημαϊκό περιοδικό Frontiers in Psychology δημοσίευσε πριν από μερικά χρόνια μια φιλόδοξη μελέτη που αναφέρει μεταξύ άλλων πως “η έκθεση σε υπερήρωες αυξάνει τις κοινωνικές προθέσεις και συμπεριφορές στον άνθρωπο. Η προβολή θετικών πράξεων ή πράξεων καλοσύνης μέσω οπτικών εικόνων υπερήρωων μπορεί να επηρεάσει τις προθέσεις προσφοράς βοήθειας, καθώς και τη γενικότερη συμπεριφορά”. Επεξήγηση; Ακόμη κι αν ποτέ δεν μπορέσεις να γίνεις Captain America, μπορείς να πλησιάσεις τον Ted Lasso. Κάτι είναι κι αυτό.

Δίαβασε ακόμη – Πού θα δείτε τις ταινίες που κέρδισαν στα Όσκαρ 2023

Η British Psychological Society (BPS) το έψαξε πιο συγκεκριμένα. Σε έκθεσή της, προσπάθησε να ‘καθίσει’ τον Ted Lasso‘ στον (ψηφιακό) καναπέ και να βγάλει κάποια πράγματα από αυτόν εν είδει ψυχανάλυσης. “Το μυστικό του όπλο είναι η θετικότητά του. Όσες γνώσεις του λείπουν για το ποδόσφαιρο ή για τη ζωή στην Αγγλία, τις αναπληρώνει σε θετικές σκέψεις και δεξιότητες κινητοποίησης. Αυτό εκφράζεται ιδανικά μέσω του ρόλου του ως προπονητή: Δεν τον νοιάζει αν θα κερδίσει ή θα χάσει τα ματς. Είναι εδώ για να βοηθήσει τους παίκτες του να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, εντός και εκτός γηπέδου. Καλλιεργεί κυρίως την αυτοεκτίμηση και, τελικά, τους κάνει να δουν με άλλο μάτι την ίδια τη ζωή” αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Με μία πιο απλή ματιά, αρκεί να πούμε ότι ο Ted Lasso είναι η ενσάρκωση της θετικής ψυχολογίας. Δείχνει διαρκώς όλα τα ψυχολογικά του πλεονεκτήματα: Περιέργεια, δημιουργικότητα, ανοιχτό μυαλό, ακεραιότητα, επιμονή, ταπεινότητα, ευγνωμοσύνη και χιούμορ. Σε κάποια φάση της σειράς, quotάρει Walt Whitman, παίζοντας βελάκια στην παμπ: “Να είσαι περίεργος, όχι κριτικός. Η καλοσύνη είναι μία άλλη δύναμη του χαρακτήρα”.
Γενικά του αξίζουν τα καλύτερα. Και σε αυτόν, και στην ομάδα του AFC Richmond. Και σε όποιον τέλος πάντων υιοθετεί έναν τέτοιο τρόπο αντίληψης.

Πηγή: esquire.gr

Διάβασε ακόμη