Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Artbits: Η επόμενη μέρα

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου ενόψει εκλογών υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που πρέπει να επιτελέσει η καινούρια Βουλή για να οδηγηθεί ο πολιτισμός του τόπου στην επόμενη μέρα. 

Αύριο Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 56 βουλευτές που θα απαρτίζουν την επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων έχει ήδη κάνει τις επιλογές του και έχει καταλήξει στους υποψήφιους στους οποίους θα δώσει την ψήφο του.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα κόμματα (και μιλάω αποκλειστικά και μόνο για τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου) υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού επιλέγει πρώτα το κόμμα και στη συνέχεια τα πρόσωπα που θα στηρίξει, ας σταθούμε μπροστά στο ανοιχτό ψηφοδέλτιο με σοβαρότητα και ένα αίσθημα ευθύνης. Ας σκεφτούμε ποιοι από τους υποψήφιους του κόμματος της επιλογής μας έχουν δείξει μέσα από τη ζωή και τη στάση τους ήθος και σεβασμό προς την κοινωνία την οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν. Ας απορρίψουμε τον θόρυβο και ας αγκαλιάσουμε τις λογικές, ευγενικές φωνές. Ας αναλογιστούμε τι έχει κάνει ο καθένας από τους υποψηφίους όχι για τον εαυτό του και το κόμμα του, αλλά για το σύνολο.

Διάβασε ακόμη – Artbits: Ένα όραμα για την Ευρώπη 

Όσο για τα θέματα του πολιτισμού, η καινούρια Βουλή θα έχει έναν σημαντικότατο ρόλο να επιτελέσει. Εκτός απροόπτου, στη διάρκεια της θητείας της θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πολυσυζητημένο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η ευθύνη των κομμάτων και των εκπροσώπων τους, οι οποίοι θα κληθούν να προωθήσουν νομοθεσίες που θα οδηγήσουν τον πολιτισμό του τόπου στην επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε νομοθέτες που να αναγνωρίζουν τη σημασία του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Που -έστω και αν δεν πρόκειται για το αντικείμενό τους- να έχουν την όρεξη να μελετήσουν, να ακούσουν, να καταλάβουν.

Λίγο-πολύ γνωρίζουμε ποιο θα είναι το κομματικό σκηνικό την επόμενη μέρα των εκλογών. Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης από δύο κόμματα, στη μάχη τριών κομμάτων για την τέταρτη θέση, αλλά και στο ποια από τα μικρά κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Πέραν, όμως, από το πρώτο αυτό επίπεδο, 56 άνθρωποι θα εκπροσωπούν όλους εμάς για τα επόμενα 5 χρόνια. Ας φροντίσουμε -όσο είναι δυνατόν- να είναι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τι θα πει πολιτισμός, με κάθε έννοια της λέξης. Στο χέρι μας είναι…

 

Διάβασε ακόμη