Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

3 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τι δεν πρέπει να κάνεις.

Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται σε άτομα κάτω των 50 ετών. Μάλιστα σε νεότερα άτομα 30 και 40 ετών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου σημειώνει αύξηση κατά περίπου 2% κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την αύξηση, αλλά υπάρχουν γνωστές συνήθειες που συμβάλλουν στον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ποιες είναι αυτές;

3 συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου

Είναι σημαντικό να αλλάξεις αυτές τις συνήθειες όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια νέα έρευνα που ολοκληρώθηκε στο κέντρο καρκίνου του OSU διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν τους παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως το οικογενειακό ιστορικό, παρά αυτούς που μπορούν να ελέγξουν. Συγκεκριμένα:

Περίπου 1.000 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω ρωτήθηκαν σχετικά με τις γνώσεις τους σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν:

Διάβασε ακόμη – Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης του φόβου του άγνωστου

• Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες γνωρίζουν ότι η χρήση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου (49%)

• 2 στους 5 δεν γνωρίζουν ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι παράγοντας κινδύνου (42%)

• Περισσότερο από το ένα τρίτο δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ή μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα είναι παράγοντες κινδύνου (38% και 37 %)

• 4 στους 5 γνωρίζουν ότι το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

1. Κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με τη μελέτη το 49% – δεν γνώριζαν ότι η χρήση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει συνδεθεί με μέτρια έως υπερβολική χρήση αλκοόλ. Ακόμη και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με κάποιο κίνδυνο. Οι άνδρες προτείνεται να πίνουν μέχρι 2 ποτά την ημέρα και 1 ποτό την ημέρα οι γυναίκες.

Διάβασε ακόμη – 6 tips για να χάσεις σπλαχνικό λίπος μετά τα 50

2. Παχυσαρκία και διατροφή με κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα

Το 38% των ερωτηθέντων στη μελέτη, περισσότερο από το ένα τρίτο, απέτυχε να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία. Εάν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ο κίνδυνος να αναπτύξεις καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά η σχέση φαίνεται να είναι ισχυρότερη στους άνδρες.

Επίσης, μια μακροχρόνια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα κρέατα (όπως βοδινό, χοιρινό, αρνί ή συκώτι) και επεξεργασμένα κρέατα (όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το μαγείρεμα κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (τηγάνισμα, ψήσιμο στο φούρνο ή ψήσιμο στη σχάρα) δημιουργεί χημικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο. Ακολουθώντας ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και που περιορίζει ή αποφεύγει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ροφήματα πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο.

3. Καθιστική ζωή

Εάν είσαι σωματικά ανενεργή, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του παχέος εντέρου. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εν κατακλείδι

Είναι σημαντικό να εφαρμόζεις μια υγιεινή διατροφή και πρόγραμμα άσκησης, καθώς και να αποφεύγεις το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ, όσο πιο νωρίς μπορείς στη ζωή σου για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για όσους διατρέχουν κίνδυνο, η συνιστώμενη ηλικία για να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι τα 45 έτη, η οποία πρόσφατα μειώθηκε από τα 50 λόγω της αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των νεότερων ατόμων.

Για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ίσως λόγω οικογενειακού ιστορικού ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, για παράδειγμα, θα πρέπει να ξεκινήσουν τον έλεγχο ακόμη νωρίτερα.

Μίλα απευθείας με το γιατρό σου για να καθορίσεις πότε πρέπει να ξεκινήσεις τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη