Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Emma Stone: Ποιο είναι το γλυκό που απολαμβάνει στο “Poor Things” όσο κανένα άλλο;

Η πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου, έχει μία ατίθαση γλυκιά αδυναμία.

“Who made this? We need more!” εκμυστηρεύεται η Bella Baxter μία στιγμή που η δόνηση της μουσικής χαμηλώνει και η εστίαση του Γιώργου Λάνθιμου αλλάζει. Στο κέντρο του κάδρου είναι μόνο η ίδια, ο σύζυγός της και η ατίθαση επιθυμία της για ένα γλυκό που δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή της μεν, απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο δε.

Η ηρωίδα που με μαεστρία και γοητεία ενσαρκώνει η Emma Stone – έχει ήδη αποσπάσει τα βραβεία καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στις Χρυσές Σφαίρες και τα Critics’ Choice Awards – γεύεται ένα γλυκό απλό σε υλικά και εκτέλεση, σύνθετο ως προς την ουσία του. Μέσα από κάθε του μπουκιά, η κινηματογραφική Bella Baxter γεύεται την ελευθερία της. Ορέγεται τις διεγερμένες της αισθήσεις, η αφή αιχμαλωτίζει τη γεύση σε μία αναντικατάστατη σύζευξη ανάμεσα στον ουρανίσκο και το σώμα της. Είναι ελεύθερη. Είναι ο εαυτός της. Και δεν ήταν ποτέ καλύτερα. Τουλάχιστον, έτσι πιστεύει η ίδια. Γιατί, η αντίδραση του αυταρχικού και παρεμβατικού σε βαθμό κακουργήματος συζύγου της δεν αργεί να έρθει.

Διάβασε ακόμη – Πόσο χρόνο χρειάζεται η τροφή για να αφοµοιωθεί στο σώμα;

@searchlightuk One pastel de nata is never enough. Poor Things. A film by Yorgos Lanthimos. In UK cinemas January 12th. #PoorThingsFilm #EmmaStone #MarkRuffalo ♬ original sound – SearchlightUK

“No more. One’s enough. Anymore’s too much”, προστάζει. Με δωρικό τρόπο, αυστηρό χρωματισμό της φωνής, ξεκάθαρη έλλειψη διαλλακτικότητας. Η Bella Baxter, όμως, συνεχίζει. Να (ανα)ζητά, να απολαμβάνει, να προσφέρει στους γευστικούς της κάλυκες έναν αβίαστα γλυκό χορό με την επίγευση των Pastel de Nata. Η Mrs. Baxter αφήνεται. Απολαμβάνει, καταναλώνει σε ρυθμό εθιστικό μέχρι τη στιγμή που ο οργανισμός της τα αποβάλλει – πόσο να αντέξει και αυτό το ταλαιπωρημένο στομάχι. Η ελευθερία που της προσφέρουν τα Pastel de Nata παραμένει. Ανόθευτη και ηδονική.

Τι είναι, όμως, τα Pastel de Nata;

Πρόκειται για ένα εκ των χαρακτηριστικότερων γλυκών δημιουργιών της πορτογαλικής κουζίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηρωίδα του Γιώργου Λάνθιμου ενδίδει στην εθιστική τους γεύση στη Λισαβόνα. Ανατρέχοντας στις σελίδες του γαστρονομικού πολιτισμού της χώρας που ο Ατλαντικός δροσίζει με τη δική του ανόθευτη αύρα, εύκολα ανακαλύπτει κανείς ότι η προέλευση του Pastel de Nata χρονολογείται περί τα τέλη του 17ου αιώνα.

Διάβασε ακόμη – Αυτό είναι το αγαπημένο γλυκό της Dua Lipa που έγινε viral στο TikTok

Ήταν μία δημιουργία που ετοίμασαν φευγαλέα – λόγω έλλειψης άλλων υλικών – μοναχοί της Μονής Jerónimos στην ενορία Santa Maria de Belém στη Λισαβόνα. Εκείνη την εποχή, οι μονές και τα μοναστήρια χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες ασπράδι αυγού για το ξεκολλήσουν τους λεκέδες από τα υφάσματα. Ήταν, επίσης,συχνό φαινόμενο για τα μοναστήρια και τις μονές να χρησιμοποιούν τα περισσεύματα, τους κρόκους αυγών, για να φτιάχνουν κέικ και γλυκά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι συνταγές γλυκών ζαχαροπλαστικής σε όλη τη χώρα.

Στον απόηχο της φιλελεύθερης επανάστασης του 1820, μετά τη διάλυση των θρησκευτικών ταγμάτων και μπροστά στο επικείμενο κλείσιμο πολλών ναών και μοναστηριών, οι μοναχοί άρχισαν να πωλούν pastéis de nata σε ένα κοντινό εργοστάσιο ζάχαρης για να αποφέρουν έσοδα και να αυξήσουν την οικονομική τους δύναμη. Το 1834, το μοναστήρι έκλεισε και η συνταγή πουλήθηκε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής γλυκισμάτων με βάση τη ζάχαρη, το οποίο δεν άργησε να δει τα έσοδα και τη φήμη του να εκτοξεύονται.

Σήμερα, το μοναστήρι αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης σημαντικής αξίας και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το Pastel de Nata το εμβληματικότερο γλυκό της Πορτογαλίας.

Πηγή: madamefigaro.gr

Διάβασε ακόμη