Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μιλάς με αυτοπεποίθηση το 2024

Δες πώς να το κάνεις.

Η ομιλία σου μπορεί να “προδώσει” τα επίπεδα αυτοπεποίθησής σου, και να δημιουργήσει στους άλλους μία διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχεις εσύ για τον εαυτό σου. Στην περίπτωση που είσαι ήδη ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, η ομιλία σου μπορεί είτε να αλλοιώνει την πραγματικότητα ή/ και ακόμη να την αλλάζει ολοκληρωτικά.

Διάβασε ακόμη – 7 εύκολοι τρόποι να βελτιώσεις τη ζωή σου

Ειδικά, στο εργασιακό περιβάλλον η ομιλία καθορίζει τις σχέσεις με τους συναδέλφους, τον επαγγελματισμό σου ακόμη και την άνοδό σου. Σε περίπτωση που επιθυμείς να ανεβείς στην κλίμακα και να διεκδικήσεις μία ηγετική θέση, ο τρόπος που μιλάς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά το αποτέλεσμα.

Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να ζητάει διαρκώς συγνώμη ακόμη και για το πιο απλό λάθος, τότε πολύ πιθανόν να θεωρήσουν ότι έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης. Κατά συνέπεια, να μη ταιριάζεις στο ηγετικό προφίλ της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι. Παρακάτω, θα βρεις 5 τρόπους ομιλίας/ επικοινωνίας που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σου την φετινή χρονιά και θα αναδείξουν την πιο δυναμική πλευρά σου.

#1. Περιόρισε τις περιττές συγνώμες

Στην αρχή του κειμένου αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο να ζητάς διαρκώς και άνευ λόγου συγνώμη ως ένδειξη μειωμένης αυτοπεποίθησης. Μπορεί να έχεις μεγαλώσει με το “σύνδρομο του καλού παιδιού” και να θέλεις να είσαι ευγενική και ταπεινή στην ζωή σου, ωστόσο ένας ενήλικας με αυτοπεποίθηση δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει την καλοσύνη του με το να είναι συνεχώς απολογητικός.

Φυσικά, στην περίπτωση που φέρεις την ευθύνη για ένα λάθος ή μία λανθασμένη συμπεριφορά είναι ώριμο να ζητάς συγνώμη. Για να βελτιώσεις την ομιλία σου αντικατέστησε τις παρακάτω εκφράσεις με τις προτεινόμενες.

Συγνώμη που άργησα. → Σας ευχαριστώ που περιμένατε για να ξεκινήσετε.

Λυπάμαι που ξέχασα να το κάνω. → Ευχαριστώ που μου το υπενθύμισες.

#2. Ζήτησε ευθέως ό,τι επιθυμείς

Ένας ενήλικας με αυτοπεποίθηση ζητάει ξεκάθαρα αυτό που επιθυμεί τόσο στις προσωπικές όσο και στις επαγγελματικές σχέσεις. Η ευθύτητα του λόγου θα σε φέρει πιο κοντά στους στόχους σου και θα σου επιτρέψει να επικοινωνείς ουσιαστικά με τους άλλους.

Για παράδειγμα:

Μπορείς να μου κάνεις τη χάρη και να κλειδώσεις την πόρτα όταν φύγεις; → Φεύγω. Φρόντισε να κλειδώσεις την πόρτα όταν φύγεις.

Μπορείς να μου κάνεις τη χάρη και να πλύνεις τα πιάτα; → Θα ήθελα να πλύνεις τα πιάτα απόψε. Ενημέρωσέ με αν αυτό το χρονοδιάγραμμα λειτουργεί για εσένα.

3. Καθόρισε τον χρόνο για όσα ζητάς

Ένας άλλος τρόπος για να είσαι σίγουρη ότι τα αιτήματά σου εισακούστηκαν; Τοποθέτησέ τα σε ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο. Αυτό θα είναι πιο εφαρμόσιμο στον χώρο εργασίας, αλλά θα μπορούσε να είναι σχετικό και σε άλλες συζητήσεις σου.

Διάβασε ακόμη – Oι τρόποι για να ελέγξεις το βάρος σου

Επιπλέον, η προσθήκη μιας χρονικής σφραγίδας μπορεί να είναι, εξίσου εξυπηρετικό προς το άλλο άτομο, βοηθώντας τον να καθορίσει εάν έχει το χρόνο ή τη δυνατότητα να πει ναι στο αίτημά σου. Βεβαιώσου, ότι δεν έχεις καθορίσει ένα μη ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο που φέρνει τον άλλον σε χειρότερη θέση, καθώς τότε θα φανείς απαιτητική, και όχι σίγουρη.

#4. Πρόσεχε που τονίζεις την πρότασή σου

Εάν τονίζεις το τέλος της πρότασής σου, τότε πιθανόν να ακούγεται ως ερώτηση και όχι ως αίτημα. Μέσα στην ανάγκη σου να μη φανείς απαιτητική, καταλήγεις να ” παρακαλάς” για βασικά πράγματα.

Για παράδειγμα, εάν πεις ” θα έχω αυτό το αρχείο στο τέλος της ημέρας” και τονίσεις τις τελευταίες λέξεις, τότε πολύ πιθανόν ο συνομιλητής σου να το εκλάβει ως ερώτηση και όχι ως αίτημα. Κράτησε, λοιπόν, τον τόνο της φωνής σου σταθερό, ώστε να επικοινωνήσεις ακριβώς αυτό που επιθυμείς.

#5. Υπενθύμιση: Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Είτε συγκαταλέγεις τον εαυτό σου στους ανθρώπους που έχουν αυτοπεποίθηση είτε όχι, δώσε χρόνο στις νέες αλλαγές που επιθυμείς να κάνεις. Η ομιλία είναι μια συνήθεια που απαιτεί χρόνο για να αλλάξει, αλλά με μικρά και σταθερά βήματα θα δεις ότι θα βελτιώσεις την δεξιότητές σου στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη