Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Να τρώω τροφές με λιπαρά πριν τη γυμναστική;

Τι λέει η έρευνα του Ινστιτούτου Gatorade Sports Science.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Gatorade Sports Science, η χρήση των λιπαρών από το σώμα σου:

  • Φτάνει στο μέγιστο βαθμό της όταν γυμνάζεσαι στο 25% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου – VO2 max (π.χ. βάδισμα με κανονικό ρυθμό),
  • Μειώνεται όταν γυμνάζεσαι στο 65% του VO2 max (γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο σε ρυθμό που μπορείς να συντηρήσεις για πολλή ώρα) και
  • Είναι ακόμη πιο χαμηλή όταν ασκείσαι στο 85% του VO2 max (μια ένταση που μπορεί να διατηρηθεί για 30-60 δευτερόλεπτα).

Διάβασε ακόμη – Γυμναστική κατά τη διάρκεια της περιόδου σου – Όσα πρέπει να ξέρεις

Δε χρειάζεσαι απαραίτητα περισσότερα λιπαρά για να δώσεις στον οργανισμό σου ενέργεια για την άσκηση, παρότι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η τάση να εκπαιδεύεις το σώμα να “προσαρμόζεται στα λιπαρά” και να τα προτιμά ως πηγή ενέργειας. “Οι υδατάνθρακες προσφέρουν καύσιμα στους μυς που δουλεύουν, επειδή δεν υπάρχει αρκετό διαθέσιμο οξυγόνο για να χρησιμοποιηθεί το λίπος” σχολιάζει η ειδικός.

Τα διατροφικά λιπαρά, όμως, μπορεί να “εξαναγκάσουν” το σώμα να τα χρησιμοποιεί ως καύσιμα στην έντονη άσκηση, σύμφωνα με έρευνα, και η επαρκής πρόσληψή τους οδηγεί άμεσα σε καλύτερες επιδόσεις, όπως αποδείχτηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Η συμβουλή της ειδικού: Φρόντισε το 30% της καθημερινής σου θερμιδικής πρόσληψης να προέρχεται από λιπαρά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη