Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Leap of Faith: Η έκθεση φωτογραφίας που παρουσίασε η Estée Lauder Κύπρου

11 μαχητές φωτογραφήθηκαν στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Η Παγκόσμια Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού των εταιρειών Estée Lauder κλείνει φέτος 31 χρόνια ζωής.

Στην Κύπρο, παράλληλα με την φωταγώγηση της Λεβεντείου Πινακοθήκης, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “Leap of Faith”, η οποία παρουσιάζει φωτογραφίες δέκα γυναικών και ενός άνδρα με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Οι 11 αυτοί μαχητές φωτογραφήθηκαν μόνοι αλλά και με αγαπημένα τους πρόσωπα και πέρασαν τα δικά τους μηνύματα δύναμης και ελπίδας.

Σκοπός της έκθεσης είναι φυσικά να περάσει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά παράλληλα να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλους και ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αγωνιστούμε για να βοηθήσουμε να μπει ένα τέλος σε αυτή τη νόσο. 

Πίστη είναι η σιγουριά ότι αυτό που ελπίζουμε θα συμβεί. Και πράγματι, αυτοί οι μαχητές δεν υποτίμησαν ποτέ τη δύναμη της ελπίδας. Πίστεψαν, πάλεψαν και κοίταξαν το καρκίνο του μαστού κατάματα. Διεκδίκησαν την ζωή τους ξανά και ξανά. Την διεκδικούν ακόμη και σήμερα. Και αν κάποτε πέφτουν, πάντα οι δικοί τους άνθρωποι είναι εκεί, για να τους σηκώσουν. Τα σημάδια της μάχης είναι ευδιάκριτα, άλλοτε στα σώματα και άλλοτε στις ψυχές τους. Μα και τα χαμόγελα τους έγιναν πλατύτερα, οι καρδιές τους γέμισαν, το πείσμα τους έγινε μεγαλύτερο.

Το να παλεύεις είναι σπουδαίο. Το να παλεύεις πιστεύοντας ότι θα νικήσεις είναι το παν.

Στέλιος

“Ήταν μια εμπειρία ζωής. Η πίστη μου προς τον Θεό και η απέραντη αγάπη από την οικογένεια μου, μου έδωσαν τη δύναμη να παλέψω. Μέσα από αυτούς, δεν ένιωσα ποτέ μόνος”.

Γαβριέλλα

“Ένα μεγάλο ποσοστό της θεραπείας είναι η ψυχολογία. Όταν έρθεις αντιμέτωπη με αυτή την αρρώστια τότε καταλαβαίνεις πλήρως την ψυχική δύναμη που κρύβεις μέσα σου.  Ακούγεται κλισέ αλλά όλα γίνονται για κάποιο λόγο”.

“Μια ζωή ήμουν μαχήτρια και θα συνεχίσω να είμαι”.

Δέσπω

“Όταν ο καρκίνος σου επιτεθεί μην φοβηθείς τον πόλεμο. Μην παραδοθείς. Μην τα βάλεις κάτω και μην πεις ποτέ έχασα. Βάλε πείσμα, βγάλε φωνή και αντιμετώπισε τον στα ίσα. Τη δύναμη θα την βρεις. Αρκεί να πεις στον εαυτό σου ότι μπορεί. Και αυτός θα μπορέσει”.

Γεωργία

“Εκτίμησε αυτά που έχεις και απόλαυσε την κάθε μέρα χωρίς να ανησυχείς για την επόμενη. Δες το ουράνιο τόξο, όχι την βροχή. Γιατί η ζωή έχει τη γεύση , το άρωμα και το χρώμα που εσύ τις δίνεις”.

Άντρη

Η επιλογή μου ήταν μόνο μία. Να βγω νικήτρια για αυτό το χαμόγελο, για αυτήν την αγκαλιά. Για το μωρό μου, την Βασιλική”.

Νικολέττα

“Όταν ξεψυχούσε η μητέρα μου και της κρατούσα το χέρι σφικτά, η ατρόμητη ψυχή της πάλευε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σε αυτή την άδικη και άνιση μάχη, ο καρκίνος πήρε το σώμα. Η ψυχή δεν νικήθηκε ποτέ…Μαίρη, το πιο λαμπρό αστέρι!”.

Νικολέττα

“Η ζωή μετά την μαστεκτομή. Αυτά τα αγόρια με φωνάζουν μαμά”.

Νικολέττα

“Πάλεψα, ήταν η μόνη μου επιλογή”.

“Μην περιμένεις από κανένα να σε σώσει. Σώσε τον εαυτό σου”.

Ροδούλα

“Η εμπειρία του καρκίνου με δίδαξε ότι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας, γιατί αυτά θα μας δώσουν τη δύναμη στα δύσκολα να συνεχίσουμε. Ο ερχομός της κορούλας μου, 10 χρόνια μετά την διάγνωση μου,  στα 41 μου χρόνια, ήταν ένα όνειρο σχεδόν ανέφικτο. Η πίστη, η αγάπη  και οι προσευχές μου είναι η απόδειξη ότι η ζωή είναι ένα  θαύμα και ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ!”.

Σιμώνη

“Ο καρκίνος αλλάζει τους ανθρώπους. Μας σμιλεύει σε κάποιον που καταλαβαίνει πιο βαθιά, πονάει πιο συχνά, εκτιμά πιο γρήγορα, κλαίει πιο εύκολα, ελπίζει πιο απελπισμένα, αγαπά πιο ανοιχτά και ζει πιο παθιασμένα”.

Ίννα

“Ο καρκίνος σου προσφέρει την ευκαιρία να αλλάξεις, να βάλεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου και να δεις τη ζωή με θετική σκέψη και αισιοδοξία. Όταν καταλάβεις πόσο σημαντική είσαι, τότε η αυτοπεποίθησή σου θα κερδίσει τους φόβους και τα σημάδια. Η εμπειρία αυτή με έκανε πιο δυνατή απ’ όσο νόμιζα. Όλα είναι δυνατά αρκεί να το πιστέψεις και «να υψώσεις με χαμόγελο την όψη την φθαρμένη». Είμαι εδώ, είμαι καλύτερα και ελπίζω, για μένα και την οικογένειά μου”.

Μαρία

“Έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου και την διαφορετικότητα αυτού από παιδί. Όπως επουλώνονται οι πληγές στο σώμα, έτσι μπορούν να επουλωθούν και οι «πληγές» της ψυχής. Ίσως η ψυχή να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να θεραπευτεί. Τα σημάδια στο σώμα μου, ορατά και μη, δεν άφησα ποτέ να με καθορίσουν σαν άνθρωπο”. 

Μαριλένα

“Η ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού δεν είναι απλά μια συνέχεια, είναι μια θαρραλέα ανάκτηση του πνεύματος, της δύναμης και της ομορφιάς της κάθε μιας από εμάς. Οι ουλές μου δεν είναι υπενθύμισες μιας μάχης, αλλά σημάδια ανθεκτικότητας, γενναιότητας και νίκης. Χαμογελάστε και ζήστε έντονα την κάθε στιγμή. Αλώστε την έχουμε κερδίσει!”.

“Σε αυτή τη μάχη, καμιά δεν είναι μόνη”.

Δέσπω

“Η ζωή είναι υπέροχη και αξίζει να παλεύεις για αυτήν”.

Φωτογράφος: Χάρης Κυπριανού

Επιλογή & Συντονισμός φωτογραφισθέντων: Μαριλένα Παλάζη

Makeup Artist: Άντρη Σοφοκλέους

Body Art: Άννα Αποστόλου

Graphic Designer: Ανδρέας Γαβριηλίδης

Διεύθυνση & Γενικός Συντονισμός: Αγάπιος Παπαϊωάννου

Διάβασε ακόμη