Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Σταύρη Καλοπετρίδου: Η ταλαντούχα χορογράφος της παράστασης “Sender”, στη Madame Figaro

Μιλάει για την παράσταση, τη σημασία του χορού στη ζωή της αλλά και τη δημιουργική της διαδικασία.

Η Σταύρη Καλοπετρίδου είναι μια ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια σύγχρονου χορού που ξεχωρίζει στα πολιτιστικά δρώμενα, η οποία όχι μόνο κατάφερε να κάνει το πάθος της επάγγελμα, αλλά και να δημιουργήσει ένα δικό της ύφος στο σύγχρονο χορό.

Ως ιδρύτρια της ομάδας σύγχρονου χορού Fibre Performing Arts, χορογραφεί και επιμελείται μια σειρά από παραστάσεις κάθε χρόνο, ενώ επίσης διδάσκει Κλασσικό Μπαλέτο και Σύγχρονο Χορό και εργάζεται και ως Καθηγήτρια Κινησιολογίας στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

Με αφορμή τη νέα παράσταση της ομάδας Fibre Performing Arts με τίτλο “Sender”, που θα πραγματοποιηθεί στον Πολύχωρο Γκαράζ στη Λευκωσία, για 5 παραστάσεις, από τις 10 μέχρι και τις 14 Ιουνίου, μιλάει αποκλειστικά στη Madame Figaro για τη σημασία του χορού στη ζωή της, την ομάδα της και τις έννοιες του σύγχρονου χορού και της χορογραφίας και πώς αυτές αλληλοεπιδρούν με το σώμα.

Διάβασε ακόμη – “Sender”: Μια παράσταση σύγχρονου χορού από την Fibre Performing Arts

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τον χορό;

Η σχέση μου με το χορό είναι ζωτικής σημασίας. Είναι η δουλεία μου, η χαρά μου η διέξοδος μου και το πάθος μου. Από πολύ μικρή ηλικία ήμουν το κλασικό αεικίνητο και ονειροπόλο κοριτσάκι με τα τούλια και της μεγάλες φούστες που ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα. Το μόνο που ήθελα ήταν να εκτονώνω την ενέργεια μου χορεύοντας. Για καλή μου τύχη είχα στο πλευρό μου τους γονείς μου που στήριζαν πάντα τις επιλογές μου και ήταν θετικοί στο να ακολουθώ τις επιθυμίες  και το ένστικτο μου. Αντιλήφθηκαν την αγάπη μου για την τέχνη του χορού από πολύ νωρίς  και την τάση μου να μαθαίνω να πειραματίζομαι, να πέφτω να ξανά σηκώνομαι και μου επέτρεψαν να ξοδεύω καθημερινά χρόνο για να έχω τον χορό στη ρουτίνα μου και σαν πρωταγωνιστή στην εκπαίδευση μου.

Πώς προέκυψε η δημιουργία της ομάδας Fibre Performing Arts;

Η δημιουργία της ομάδας προέκυψε από μια αίτηση που έπεσε στα χέρια μου για ένα φεστιβάλ που θα γινόταν στη Λευκωσία τότε, όπου έδινε την ευκαιρία σε νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ήμουν στο πρώτο χρόνο του μεταπτυχιακού μου στην Αγγλία, και συνειδητοποίησα πως βρισκόμουν στο ίδιο χώρο με άτομα με την ίδια όρεξη που αναζητούσαν το τρόπο να κάνουν μια αρχή, δυο χορεύτριες, ένα μουσικό συνθέτη και ένα σκηνογράφο/ενδυματολόγο. Από πάντα πίστευα ότι δεν πρέπει να περιμένεις τις μεγάλες κλειστές πόρτες να ανοίξουν αλλά πάντα να τρυπώνεις από εκεί που χώρας και να κανείς την ευκαιρία  δίκη σου. Να την φέρνεις στα μέτρα σου και να δίνεις το καλύτερο σου εαυτό μέχρι την επόμενη  φορά που ίσως έρθει πιο αβίαστα η ευκαιρία. Έτσι το τόλμησα και από το 2010 η ομάδα ξεκίνησε τις δράσεις της λαμβάνοντας μέρος σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορες εκδηλώσεις. Η ομάδα αποτελείται από ένα σταθερό κορμό ατόμων που μπορεί να μην συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δουλειά της ομάδας, όμως συμβάλουν συμβουλευτικά και δημιουργικά. Σε κάθε καινούρια μας δημιουργία προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε και με νέους συνεργάτες.

Τι σημαίνει η χορογραφία για σένα;

Η χορογραφία για μένα είναι σαν ένα παιχνίδι του μυαλού. Eνα παζλ από κινήσεις και εικόνες, μουσικές και συναισθήματα που παίρνουν μορφή, που το καθετί μπορεί να σε εμπνεύσει και να έχει αξία. Είναι ο τρόπος που τα σώματα των χορευτών με ελευθερία και πλαστικότητα διηγούνται σκέψεις και ιστορίες. Είναι η γλώσσα της κίνησης που περιγράφει καταστάσεις χρησιμοποιώντας το χώρο, το χρόνο, τα σχήματα τις εντάσεις και τις ποιότητες. Συχνά η  χορογραφική σύνθεση προκύπτει μέσα από τον αυτοσχεδιασμό του χορευτή και φέρει την προσωπική του ταυτότητα στο τρόπο της κίνησης του, σε συνδυασμό με την τη καθοδήγηση  και την εξωτερική προσέγγιση του χορογράφου. Η χορογραφία είναι ένας τρόπος  έκφρασης και πάντα μια μεγάλη πρόκληση να διηγηθεί τα μυστικά του ο χορογράφος, να γεμίσει τη ψυχή του ο χορευτής και να χορτάσει το μάτι του θεατή.

Ο σύγχρονος χορός;

Ο σύγχρονος χορός είναι η επανάσταση του χορευτή έξω από τους δομημένους αυστηρούς κώδικες της  τεχνικής  του κλασσικού χορού. Επικεντρώνεται και ενθαρρύνει στην έκφραση των συναισθηματικών καταστάσεων των χορευτών. Απαιτεί δυνατά υγιής σώματα που χρησιμοποιούν το σωματικό τους βάρος για να ενισχύσουν την κίνηση τους. Ο σύγχρονος χορός βασίζεται στην φιλοσοφία πως όταν το σώμα έχει ένα ερέθισμα τότε η συναίσθηση της κίνησης που προκύπτει  στη δεδομένη κατάσταση μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε ρυθμό, ακόμα και να συνοδευτεί μόνο με  την απόλυτη ησυχία ή απλά τον ήχο της αναπνοής. Μια φιλοσοφία που ακόμα με εντυπωσιάζει  κάθε μέρα και ακόμα μαθαίνω και διδάσκω . 

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή από μια παράσταση;

Η αγαπημένη μου στιγμή σε κάθε project είναι το τέλος κάθε πρεμιέρας που συνειδητοποιώ ότι πραγματοποιήθηκε ακόμα ένας στόχος μου. Το συναίσθημα θαυμασμού που νιώθω για τους συνεργάτες μου/συντελεστές και ο τρόπος που  επιβεβαιώνεται το ένστικτο μου. Ένα βλέμμα στα κοντινά μου άτομα που είναι εκεί πάντα οικεία αλλά  αυστηρά και επιβεβαιώνουν πως “έφερα εις πέρας την αποστολή’’ μου”.

Ποια παράσταση σου ξεχωρίζεις;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω  κάποια από τις παραστάσεις μου. Όλες παραστάσεις που έχω οργανώσει και επιμεληθεί αποτέλεσαν μια «στάση» και συγχρόνως ένα «ταξίδι» για μένα. Όλες ήταν μεγάλες εμπειρίες που εμπεριέχουν άπειρες ώρες δουλειάς, brainstorming, στιγμές δημιουργικότητας, εκπαίδευσης και καλής συνεργασίας αλλά και πολλά  συναισθήματα. Όπως η πρώτη παράσταση που αποτέλεσε συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων και η τσουλήθρα που είχαμε σαν σκηνικό ταξίδεψε στα στενά της Αθήνα (2011) καθώς και η συμμετοχή μας στην Larnaca Biennale (2018) και το παλιό αρχοντικό που μας φιλοξένησε.

Mίλησε μας για την έμπνευση πίσω από την παράσταση “Sender”; Τι πραγματεύεται;

Sender. Μια παράσταση που αποτελεί έργο σε εξέλιξη. Η ιδέα άρχισε με την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Interspace” 2020 της Στέγης Χορού Λευκωσίας που μου έδωσε την ευκαιρία να έχω χρόνο και χώρο να δημιουργήσω. Πλέον αποτελεί μια πιο εξελιγμένη μορφή σε ένα σύγχρονο χώρο. Η παράσταση έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρος.Το έργο έχει πηγή ως έμπνευσης το “Συμπόσιο” του Πλάτωνα και πραγματεύεται το λόγο του Αριστοφάνη για τον έρωτα. Προς αναζήτησή του άλλου “μισού”. Το κύριο θέμα της παράστασης είναι η επικοινωνία. Ποσό δύσκολη ή εύκολη είναι και ποσό ανάγκη έχουμε να νιώθουμε πως δεν ήμαστε μόνοι μας, σε όλους τους τομείς και πως το «δύο» σαν αριθμός μας συμπληρώνει και να μας ολοκληρώνει. Σαν πομποί εκπέμπουμε και προσπαθούμε να συμβαδίσουμε , συγκρουόμαστε, ερχόμαστε κοντά, πνιγόμαστε, ξεχνούμε, χανόμαστε στην προσπάθεια μας να “ισορροπήσουμε”.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Τα επόμενα σχέδια της ομάδας είναι η συμμετοχή μας στις παράλληλες εκδηλώσεις της Larnaca Biennale 2021 τον Νοέμβριο που μας έρχεται με τίτλο “Wash”.Ένα έργο με  νέο ανθρωποκεντρικό θέμα που θα μας απασχολήσει. Θα είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με παλιούς, καλούς συνεργάτες αλλά και νέους.  

Info: Γκαράζ Art Space, Λευκωσία, τηλ.: 22001508, 96436430, www.fibreperformances.com

Διάβασε ακόμη