Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Η BPRArts Cultural Management παρουσιάζει το “Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού”

Αρχίζει στις 20 Οκτωβρίου.

Το “Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού” θα αρχίσει 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2023, υλοποιείται με την οικονομική στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού, επιθυμεί να εδραιωθεί ως ένα ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην παρουσίαση, ανάπτυξη και εξέλιξη της φωτογραφίας ως μίας σημαντικής εικαστικής μορφής έκφρασης και θέσει ως στόχο την προώθηση της φωτογραφικής δημιουργίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ενταγμένο στο σύγχρονο τοπίο της Φωτογραφίας, το “Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού”, σκοπεύει να λειτουργήσει ως όχημα απόδοσης του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις διαφορετικές οπτικές αισθητικές και προσλήψεις των φωτογράφων/δημιουργών οι οποίες προβάλλουν, προτείνουν και ενίοτε εξελίσσουν το φωτογραφικό λεξιλόγιο.

Η θεματική για το 2023 είναι “Τόπος ή Τοπίο” – “Place or Landscape”. Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στην υπαίθρια έκθεση στον Μόλο Λεμεσού, Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, Νίκολας Κωνσταντίνου, Γιώργος Πανταζής, Mo Khatib και Max Zhiltsov, διεισδύουν στην πόλη και μέσα από τις φωτογραφίες τους μεταφέρουν οπτικά την  καθημερινότητα αλλά και την τοπική ταυτότητα. Οι εμπειρίες και αισθητικές των δημιουργών, συνομιλούν με το σήμερα της Λεμεσού και αλληλεπιδρούν μαζί της. Μέσα από τα διάφορα σημειολογικά στοιχεία που συνθέτονται μέσα στις φωτογραφίες τους, τίθεται το ερώτημα αν τελικά πρόκειται για τον τόπο που έγινε τοπίο ή το τοπίο που έγινε τόπος.

Στην δεύτερη φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Greece is Ordinary II: Triptychs’ που παρουσιάζεται στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6, οι συμμετέχοντες Έλληνες φωτογράφοι Μαρίλια Φωτοπούλου, Κώστας Καψιάνης και Μαρίνος Τσαγκαράκης, αν και εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις, σχολιάζουν με σαρκαστική αλλά εξόχως κριτική διάθεση, μέσα από τα τρίπτυχά τους, διάφορες εκφάνσεις του νεοελληνικού πολιτισμού, των υποκειμένων που τον συγκροτούν και των υλικών ιχνών τους. Μία εναλλακτική οπτική ανθρωπολογία του νεοελληνικού πολιτισμού.

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2023

20/10 – 12/11/2023

Υπαίθρια Έκθεση στο παραλιακό μέτωπο του Μόλου Λεμεσού (Caffè Nero) με τίτλο “Τόπος ή Τοπίο”, σε επιμέλεια Στέφανου Κουρατζή. Λαμβάνουν μέρος οι 5 σύγχρονοι φωτογράφοι: Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, Γιώργος Πανταζής, Max Zhiltsov, Mo Khatib, και Νίκολας Κωνσταντίνου.

20/10 – 29/10/2023

Στη δεύτερη φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Greece is Ordinary II: Triptychs”, που παρουσιάζεται στο Κέντρο Φωτογραφίας 6X6, συμμετέχουν τρεις Έλληνες φωτογράφοι: ο Κώστας Καψιάνης, ο Μαρίνος Τσαγκαράκης και η Μαρίλια Φωτοπούλου. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, αν και εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις, διερευνούν διάφορες εκφάνσεις της νεοελληνικής κοινωνίας, των υποκειμένων που τη συγκροτούν και των υλικών ιχνών τους. Εν τέλει, η παρούσα έκθεση μπορεί να ιδωθεί ως μια εναλλακτική οπτική ανθρωπολογία του νεοελληνικού πολιτισμού.

22 και 29/10/2023

Στο Μόλο Λεμεσού (Caffé Nero), ο φωτογράφος German Moiseev, θα φωτογραφίζει με αναλογική φωτογραφική μηχανή μεγάλου φορμάτ του 20ου αιώνα και θα παρουσιάσει την διαδικασία αναλογικής εκτύπωσης.

Ώρες 15:00-18:00 και θα είναι ανοιχτό στο κοινό 21, 22 και 29 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού, στις πιο πάνω ημερομηνίες, θα οργανωθούν συζητήσεις και παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες φωτογράφους Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, Max Zhiltsov και Mo Khatib, εργαστήριο φωτογραφίας δρόμου με τον φωτογράφο Στέφανο Κουρατζή ενώ από τον φωτογράφο German Moiseev, θα γίνεται αναλογική φωτογράφιση και απευθείας αναλογική εκτύπωση φωτογραφιών μεγάλου φορμάτ.

Αναλυτικά

21 Οκτωβρίου, 09:00 – 12:00, εργαστήριο φωτογραφίας δρόμου με τον φωτογράφο Στέφανο Κουρατζή. Σημείο συνάντησης και εκκίνησης το Κέντρο Φωτογραφίας 6X6 και ολοκλήρωση εργαστηρίου στο Μόλο Λεμεσού.

22 Οκτωβρίου 17:30 – 18:00, παρουσίαση δουλειάς και συζήτηση με τη φωτογράφο Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου στο Κέντρο Φωτογραφίας 6X6. Η παρουσίαση  θα είναι στα Ελληνικά.

29 Οκτωβρίου 17:30 – 18:00, παρουσίαση δουλειάς και συζήτηση με τον φωτογράφο Max Zhiltsov στο Κέντρο φωτογραφίας 6Χ6. Η παρουσίαση θα είναι στα Αγγλικά 29 Οκτωβρίου 17:30 – 18:00, παρουσίαση δουλειάς και συζήτηση με τον φωτογράφο Mo Khatib στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6. Η παρουσίαση θα είναι στα αγγλικά.

Ωράρια Κέντρου Φωτογραφίας 6Χ6

Από τις 20 ως 22 Οκτωβρίου

Παρασκευή 17:00-22:00

Σάββατο 11:00-20:00

Κυριακή 11:00-18:00

Από τις 23 ως 27 Οκτωβρίου

Καθημερινές 09:00-14:00 και 16:00-19:00

28 Οκτωβρίου, Σάββατο Κλειστό

Κυριακή 16:00-19:00

Το Φεστιβάλ ανοίγει στις 20 Οκτωβρίου 2023, ώρα 19:00 μ.μ στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6 στα πλαίσια της έναρξης του Limassol Art Walks.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.Liphofe.com και www.centreforphotography6x6.com

Ιδρύτρια/Παραγωγή: BPRArts Cultural Management – Catherine Louis Nikita

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Στέφανος Κουρατζής

Επιμελητής έκθεσης “Greece is ordinary II: Triptychs” Κωνσταντίνος Αργιανάς

Διάβασε ακόμη