Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Η έκθεση “Synergy: Τέχνη στη Μόδα” στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Από 14 Απριλίου μέχρι 26 Ιουνίου.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη διοργανώνει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο 2022 μια διαφορετική έκθεση που ουσιαστικά συνδέει τη σύγχρονη μόδα και δημιουργία με έργα από τις συλλογές της.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε την έκθεση. Η επίδειξη μόδας “ΚΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ / ΜΑΡΙΑ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ – SYNERGY” που διοργάνωσε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός – Κλάδος Λευκωσίας και φιλοξένησε η Λεβέντειος Πινακοθήκη, έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει τα φορέματα υψηλής ραπτικής σε ένα ζωντανό και άκρως ενδιαφέρον cat walk πριν να πάρουν τη θέση τους ως εκθέματα στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων της Πινακοθήκης.

Η έκθεση “Synergy: Τέχνη στη Μόδα” προκαλεί και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει έργα των συλλογών της Λεβεντείου Πινακοθήκης και να αναγνωρίσει το γεγονός ότι αυτά τα έργα έγιναν πηγή έμπνευσης για τη διακεκριμένη κύπρια σχεδιάστρια μόδας Κίκα Ιωαννίδου και την επιχειρηματία Μαρία Νεοπτολέμου που η αγάπη της για τη μόδα την οδήγησαν σε ένα δημιουργικό διάλογο. Εν μέσω πανδημίας, από τον πρώτο υποχρεωτικό εγκλεισμό τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, κατάφεραν και δημιούργησαν  μια σειρά φορεμάτων υψηλής ραπτικής. Το κάθε ένα είναι ξεχωριστό και μοναδικό και όλα μαζί είχαν σαν βασική πηγή έμπνευσης και  αφετηρία την ιστορία της τέχνης και τις συλλογές της Πινακοθήκης. Την όλη αυτή προσπάθεια επιμελήθηκε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και επιμελητής μόδας Filep Motwary.

Ο Filep άφησε για λίγο τα editorial  μόδας και αφοσιώθηκε στην επιμέλεια μιας μοναδικής έκθεσης-ύμνο στη δημιουργία και την ανθρώπινη αγάπη για το ωραίο. Η επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Μυρτώ Χατζάκη, ανατρέχει επίσης με πολύ παραστατικό τρόπο και παραδείγματα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Μόδας και έτσι η έκθεση αποτελεί ένα ύμνο στη ζωγραφική αλλά κυρίως στη σύνδεση της με τη Μόδα, τη σύνδεση με το παρόν αλλά και με το παρελθόν και με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Αυτό το προφανές. Η αγάπη για την μόδα, τα έργα τέχνης του παρελθόντος δημιουργούν τη σύγχρονη μόδα.

Γενικός συντονισμός: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης & Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Δημιουργοί συλλογής υψηλής ραπτικής: Κίκα Ιωαννίδου & Μαρία Νεοπτολέμου

Επικεφαλής επιμελητής: Filep Motwary, Συγγραφέας, Επιμελητής Εκθέσεων Μόδας

Επιμελήτρια ιστορικής ανάλυσης: Μυρτώ Χατζάκη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Ημερομηνίες έκθεσης: 14 Απριλίου – 26 Ιουνίου 2022

Χορηγός επικοινωνίας: Madame Figaro

Με τη στήριξη: Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης, Δήμος Λευκωσίας

Διάβασε ακόμη