Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Αυτοί είναι οι οκτώ Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι

Τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη δημοσίευσε το Forbes.

Σχεδόν ο μισός κατάλογος είναι φτωχότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, ο οποίος πέφτει από το νούμερο 1 στο νούμερο 2, αφού η ακριβή εξαγορά του Twitter βοήθησε να βουλιάξουν οι μετοχές της Tesla.

Η πτώση των μετοχών και η άνοδος των επιτοκίων μεταφράστηκαν σε μια πτωτική χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Διάβασε ακόμη – Angelina Jolie: Ποιος είναι ο φημολογούμενος δισεκατομμυριούχος νέος της σύντροφός

Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αξίζουν τώρα 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια πτώση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2022.

Πλέον πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Bernard Arnault, επικεφαλής του γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος παίρνει τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας πολίτης της Γαλλίας ηγείται της κατάταξης.

Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να έχασε περισσότερα από τον Jeff Bezos καθώς οι μετοχές της Amazon έπεσαν κατά 38%. Με δυο λόγια ο Bezos έχασε ούτε λίγο ούτε πολύ 57 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του και από το Νο. 2 στον κόσμο το 2022 έπεσε στο Νο. 3 φέτος.

Διάβασε ακόμη – Ποια είναι η δισεκατομυριούχος Nicola Peltz που έγινε κυρία Beckham;

Οι οκτώ Κύπριοι:

Οι οκτώ πλουσιότεροι Κύπριοι, που ορισμένοι είναι Κύπριοι εκ μεταγραφής, δηλαδή πήραν την κυπριακή υπηκοότητα, μια υπηκοότητα χώρας μέλους της ΕΕ, κάνοντας επενδύσεις στην Κύπρο. Ο πρώτος στην λίστα του Forbes για το 2023 με τους Κύπριους δισεκατομμυριούχους είναι ο νορβηγικής καταγωγής, με κυπριακή υπηκοότητα, John Fredriksen.

Την οχτάδα συμπληρώνουν οι Στέλιος, Πόλυς και Κλέλια Χατζηιωάννου, ο Yakir Gabay, ο Vinod Adani, Sergey Dmitriev και ο Valentin Kipyatkov. Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση ανά χώρα γίνεται από το ίδιο το γνωστό επιχειρηματικό περιοδικό. Ο Fredriksen είναι πρώτος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. H αυτοκρατορία της Fredriksen περιλαμβάνει δεξαμενόπλοια πετρελαίου, ξηρά χύδην φορτηγά, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και γεωτρύπανα βαθέων υδάτων. Ξεκίνησε να ασχολείται με το εμπόριο πετρελαίου τη δεκαετία του 1960 στη Βηρυτό, αγόρασε τα πρώτα του δεξαμενόπλοια τη δεκαετία του 1970 και διαχειρίστηκε αργό πετρέλαιο για το Ιράν τη δεκαετία του 1980.

Η εταιρεία γεωτρύπανων υπεράκτιων γεωτρήσεων Seadrill του βγήκε από την πτώχευση το 2018, με τον Fredriksen να βοηθά στην άντληση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε νέο χρέος και μετοχικό κεφάλαιο.

Πηγή: sigmalive.com

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη