Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

4 tips για αντιμετώπιση της αϋπνίας με φυσικό τρόπο

Για να κοιμάσαι με ηρεμία.

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ, διάβασε αυτά τα δοκιμασμένα tips που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις, όπως αναρτήθηκαν στο Shape.gr.

Διάβασε ακόμη – 7 λόγοι που δεν αδυνατίζεις

Άδειασε το μυαλό σου

Αυτό σημαίνει να μην σκρολάρεις στο κινητό σου πριν αποκοιμηθείς. Ένα καλό βιβλίο στο κομοδίνο σου μπορεί να κάνει τη διαφορά, πίστεψέ το.

Μην πίνεις πολύ νερό

Αυτή η συμβουλή δεν ακούγεται τόσο “shape”, αλλά πραγματικά θα σε σώσει. Εννοώ φυσικά να μην πίνεις πολύ νερό το τελευταίο δίωρο πριν πέσεις για ύπνο ώστε να μην αναγκαστείς να σηκωθεί για να επισκεφθείς την τουαλέτα.

Μην ανεβάζεις πολύ τη θερμοκρασία

Η δροσιά στο υπνοδωμάτιο δεν βοηθάει μόνο την τσέπη σου (aka οικονομία στη θέρμανση), βοηθά επίσης να κοιμάσαι καλύτερα. Ερευνητές από το Αμερικανικό Κέντρο Ύπνου με επικεφαλής τη Rachel Salas κατέληξαν πως η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου.

Ζήτα τη βοήθεια της φύσης

Η μελατονίνη είναι η βασική για τη ρύθμιση του ύπνου. Τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα αυξάνονται λίγο πριν αποκοιμηθείς και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας στο χαμηλό σημείο 2 ώρες πριν ξυπνήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το jet lag. Επίσης, βοηθά όσους υποφέρουν από αϋπνία να νυστάξουν νωρίτερα. Να θυμάσαι ότι, αν και η μελατονίνη βοηθά στην εξισορρόπηση του ύπνου, σε καμία περίπτωση δεν είναι υπνωτικό χάπι. Αν και το χαμομήλι είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό, η βαλεριάνα και οι ηρεμιστικές της ιδιότητες το ξεπερνούν. Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα συστατικά της ρίζας της επηρεάζουν τα ενζυμικά συστήματα που ελέγχουν τα επίπεδα νευρομεταβιβαστών που ευθύνονται για την υπνηλία. Τέλος, το αμινοξύ L- θεανίνη, με τη μορφή συμπληρώματος, έχει βρεθεί πως βοηθά στη μείωση της έντασης και του στρες. Συνήθως συστήνεται σε συνδυασμό με άλλες “θεραπείες” για την αϋπνία.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη