Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Πώς να κάνεις σωστή αποταμίευση, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το 2021 βάλε νέους στόχους για σωστή αποταμίευση χρημάτων χωρίς στρες με τα παρακάτω tips που στοχεύουν στην επίτευξη μιας υγιείς σχέσης με τα λεφτά.

Της Νικόλ Ζένιου

Γιατί πρέπει να κάνουμε αποταμίευση

“Ένας καλός τρόπος να σκεφτόμαστε την αποταμίευση είναι ότι μας προσφέρει τρία βασικά πράγματα: ασφάλεια, ανταμοιβή και επιλογές,” όπως δήλωσε η οικονομική σύμβουλος Iona Bain, ιδρύτρια του Young Money Blog, στην Vogue. “Είναι ασφαλές να βρίσκονται μέσα στη τράπεζα και θα πρέπει να παίρνεται και κάποια μικρή ανταμοιβή από το γεγονός ότι προστίθεται τόκος ο οποίος αυξάνει το υπόλοιπο σας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πώς σας προσφέρει επιλογές για το μέλλον. Οι άνθρωποι που τους επιβαρύνει το χρέος και τα βραχυπρόθεσμα έξοδα έχουν περιορισμένες επιλογές, σε σχέση με εκείνους που κάνουν αποταμίευση και μπορούν να κοιμούνται ήσηχοι το βράδυ. Είναι τα δικά σου λεφτά, οπότε βάλε τα στην άκρη για να σε βοηθήσουν στο μέλλον.”

Γιατί είναι δύσκολη η αποταμίευση

Το να αποταμιεύεις λεφτά κάθε μήνα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι νομίζουμε. Το να παίρνεις ένα σταθερό μισθό χωρίς αύξηση σε αποθθαρύνει από το να φυλάξεις κάποια λεφτά στην αρχή του μήνα, και σε καθιστά πιο επιρρεπής στο να κάνεις κάτι με αυτά τα χρήματα για τον εαυτό μας. Σύμφωνα με την Simonne Gnessen, ιδρύτρια του Wise Monkey Financial Coaching, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα μας σχετικά με τον τρόπο που ξοδεύουμε. “Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του ερεθίσματος και της ανταπόκρισης μας, με άλλα λόγια υπάρχει ένα έναυσμα. Ίσως πήρατε κάποιο  email από το αγαπημένο σας brand παπουτσιών που σας ενημέρωσε ότι έχει εκπτώσεις, ή μπορεί να είναι Παρασκευή και να είχατε δύσκολη βδομάδα, και να σκέφτεται πώς σας αξίζει να πάρετε κάτι. Μπορεί να θεωρούμε ότι είμαστε αδύναμοι μπροστά από το ερέθισμα, αλλά έχουμε έλεγχο. Για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε κάποιους κανόνες π.χ. με το online shopping μπορείτε να αποθηκεύσετε τα προιόντα στο καλάθι αλλά να μην τα αγοράσετε για 24ώρες (μέχρι να πάρετε τη τελική απόφαση).”

Σταματήστε να κατακρίνετε τον εαυτό σας

“Δεν είμαι καλή με τα λεφτά.” Συνήθως οι περισσότερες γυναίκεs το λένε αυτό στον εαυτό τους. Η Sarah Porretta, διευθύντρια στο Money and Pensions Service, μας λέει πώς, “Οτιδήποτε μπορείτε να φυλάξετε κάθε μήνα είναι για καλό, ακόμα και αν είναι ένα μικρό ποσό. Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε: δεν είστε κακή με τα λεφτά. Να λέτε στον εαυτό σας ότι είστε ένας έξυπνος άνθρωπος που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση. Είναι όλα θέμα συνήθειας, και τα μικρά βήματα είναι μια καλή αρχή.”  

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη