Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Αυτές είναι οι 6 τροφές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Πρέπει να γνωρίζεις ποιες να αποφύγεις.

Ο εγκέφαλός είναι το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα σoυ, καθώς είναι αυτό που δίνει εντολή στην καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονες να αναπνέουν και όλα τα συστήματα του σώματός σου να λειτουργούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείς την υγεία του εγκεφάλου σου σε βέλτιστη κατάσταση με μια υγιεινή διατροφή.

Ορισμένες τροφές έχουν θετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο σου, ενώ άλλες αρνητικές, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη διάθεσή σου και αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Όπως ένα αυτοκίνητο, ο εγκέφαλός σου λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει τροφές υψηλής ποιότητας. Η κατανάλωση τροφών υψηλής ποιότητας που περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά θρέφουν τον εγκέφαλο και τον προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες – τα “απόβλητα” (ελεύθερες ρίζες) που παράγονται όταν το σώμα χρησιμοποιεί οξυγόνο, το οποίο μπορεί να βλάψει τα κύτταρα.

Διάβασε ακόμη – 5 τροφές που θα σου ενισχύσουν τη διάθεσή

Όσον αφορά, λοιπόν, τις διατροφικές σου επιλογές, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ακολουθώντας διατροφικά μοτίβα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η μεσογειακή διατροφή και  η εστίαση σε θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία του εγκεφάλου σου. Πρέπει, όμως, να γνωρίζεις και ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις.

6 τροφές που βλάπτουν σοβαρά τη λειτουργία του εγκεφάλου

#1. Τηγανητό κοτόπουλο

Σίγουρα, τα τηγανητά φαγητά προσφέρουν μία ευχάριστη τραγανή υφή και είναι νόστιμα. Αλλά το να τρως τηγανητό φαγητό, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, δεν είναι τόσο καλό για τον εγκέφαλό σου. Τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξαν σχέση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων κινδύνων για τη γνωστική υγεία.

#2. Ζελεδάκια εμπορίου

Όλοι αγαπάμε μια γλυκιά λιχουδιά μια στο τόσο. Αλλά οι καραμέλες σε μορφή ζελέ στερούνται σχεδόν οτιδήποτε θρεπτικό, καθώς είναι ουσιαστικά κατασκευασμένα από καθαρή ζάχαρη. Ενώ η ζάχαρη σε μορφή γλυκόζης είναι απαραίτητη ως πηγή ενέργειας, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με εξασθενημένη μνήμη και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Διάβασε ακόμη – Ιδανικές τεχνικές για να καταπολεμήσεις την πεινά

#3. Ξιφίας

Το ψάρι που καταναλώνεις δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Ο ξιφίας είναι γνωστό ότι τείνει να έχει μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου συσσωρευμένο στο κρέας του. Γιατί να αποφεύγεις τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο; Η υψηλότερη συσσώρευση υδραργύρου συνδέεται με χαμηλότερη απόδοση στα τεστ γνωστικής λειτουργίας.

#4. Χοτ Ντογκ

Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων κρεάτων με αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και άλλα τρόφιμα έδειξαν λιγότερη ικανότητα να φέρουν εις πέρας ορισμένες ασκήσεις. Τα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη, όπως τα χοτ ντογκ, το ζαμπόν και τα αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς και τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη.

#5. Ντόνατς

 Αυτές οι λιχουδιές που μοιάζουν ” αθώες” παρασκευάζονται συνήθως με πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία. Τα ντόνατς είναι επίσης τηγανητά και θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία του εγκεφάλου.

#6. Μπισκότα

Εάν φτιάχνεις τακτικά μπισκότα μπορεί να εκθέτεις το σώμα σου σε τρανς λιπαρά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Δώσε προσοχή στα συστατικά σου όταν ετοιμάζεις μια παρτίδα και δοκίμασε να στηριχτείς σε πιο θρεπτικές επιλογή για το πρωινό σου, όπως ένα τοστ ολικής αλέσεως.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη