Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Τίθεται σε εφαρμογή από αύριο.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό μέγαρο.

Το πιστοποιητικό που τίθεται σε εφαρμογή από αύριο παρουσίασαν ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Έρευνας. Παρακινούνται οι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν, να συμβουλευτούν τον ιστοχώρο/ εφαρμογή Re-open EU (reopen.europa.eu) ή τις εθνικές αρχές της χώρας προορισμού τους, για ενημέρωση αναφορικά στις κατευθυντήριες γραμμές και ταξιδιωτικές οδηγίες της κάθε χώρας. 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος κάλεσε τους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν άμεσα να επισκεφθούν την πλατφόρμα για εγγραφή, ενώ προέτρεψε όσους πολίτες προτίθενται να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερο στάδιο να εγγραφούν λίγες μέρες πριν την διενέργεια του ταξιδιού τους. Επισήμανε πως από την 1η Ιουλίου και για περίοδο έξι εβδομάδων θα ισχύει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα επιτρέπεται η χρήση τόσο του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού όσο και των πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.  Υπογράμμισε επίσης ότι,  παράλληλα θα πρέπει να ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία καταχώρησης των απαραίτητων στοιχείων από τους επιβάτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass.  

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο

 • Έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19
 • Έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα
 • Έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

 • Σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
 • Με κωδικό QR
 • Δωρεάν στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
 • Ασφαλές και προστατευμένο με ισχύ σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Πώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα συμβάλει στη συντονισμένη άρση των ισχυόντων περιορισμών. Με διασυνοριακή ισχύ σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν, το πιστοποιητικό στοχεύει στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. 

Όταν ταξιδεύει, ο κάτοχος ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα πρέπει κατ΄αρχήν να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας: τα κράτη μέλη οφείλουν να μην επιβάλλουν επιπλέον ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, εκτός εάν είναι περιορισμοί αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό;

 • Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.
 • Κατά τον έλεγχο ενός πιστοποιητικού, γίνεται σάρωση του κωδικού QR και επαλήθευση της υπογραφής.
 • Όλοι οι φορείς έκδοσης (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα διαγνωστικού ελέγχου, υγειονομικές αρχές) διαθέτουν το δικό τους κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Όλα αυτά αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων σε κάθε χώρα.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πλατφόρμας, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικό λογισμικό και εφαρμογές για την έκδοση, την αποθήκευση και την επαλήθευση πιστοποιητικών και, παράλληλα, να κάνουν τις αναγκαίες δοκιμές κατά την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

Βήμα προς βήμα

Όσον αφορά την Κύπρο, το Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις:

• αν έχετε  εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας

• εάν έχετε διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας

• εάν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε  εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχετε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.

Μάθε περισσότερα στο sigmalive

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη