Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αγάπησε τα τρόφιμα ολικής άλεσης

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν για τον οργανισμό σου.

Αν έχεις συνδέσει τη Μεσογειακή διατροφή με έναν “παλιομοδίτικο” τρόπο διατροφής, τότε μάθε πως, λόγω των τροφίμων που περιέχει σήμερα συγκαταλέγεται στα 3 καλύτερα πρότυπα διατροφής στις ΗΠΑ.

Η Μεσογειακή Διατροφή, εκφραζόμενη μέσα από τη Μεσογειακή πυραμίδα, περικλείει με ένα “μαγικό” τρόπο όλα τα τρόφιμα καθορίζοντας ταυτόχρονα την κατανάλωσή τους στην σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

Ίσως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα δημητριακά της (π.χ ψωμί, φρυγανιά, δημητριακά πρωινού), τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν το 50 – 60% της ενεργειακής μας πρόσληψης και μάλιστα τα μισά τουλάχιστον από αυτά, να είναι ολικής άλεσης. Κι αυτό γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης, λόγω του ότι έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία, είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, παρέχοντας μεγαλύτερες ευεργετικές επιδράσεις απ’ ότι τα επεξεργασμένα.

Ευεργετικά οφέλη σε αριθμούς

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά μπορεί να συμβάλλει κατά:

  • 30 – 36% στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 25 – 30% μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • 25 – 28% μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις…
  • και φυσικά σε καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:

1ον – γιατί τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και συνήθως έχουν και χαμηλότερες θερμίδες

2ον – γιατί μας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό οπότε… τρώμε και λιγότερο.

Άλλα οφέλη

Σίγουρα είναι ο μειωμένος κίνδυνος άσθματος, φλεγμονώδους νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου, η διατήρηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικό εύρος όπως επίσης και λιγότερες ασθένειες των ούλων και απώλεια δοντιών.

Mία μερίδα δημητριακών;

Κάθε μερίδα ολικής άλεσης μετράει, γι’ αυτό βάλε έστω και μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή σου κάθε μέρα. Επειδή όμως, όσο καλό και να είναι ένα τρόφιμο, όταν το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, παρέχει αυξημένες θερμίδες, κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή σε αύξηση βάρους, μάθε τι εννοούμε όταν λέμε 1 μερίδα δημητριακών.

1 μερίδα δημητριακών αντιστοιχεί σε:

1 φέτα ψωμί των 30 γρ

2 φρυγανιές

½ φλιτζάνι ή 30 γρ δημητριακών πρωινού

½ φλιτζάνι ή 70 – 90 γρ μαγειρεμένα ζυμαρικά/ ρύζι/ πλιγούρι

½ κουλούρι Θες/νίκης

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη