Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μινιμαλισμός vs Μαξιμαλισμός στη διακόσμηση του σπιτιού σου

Όποια και να διαλέξεις, ο γνώμονας σου θα πρέπει να είναι τι σου προκαλεί ευτυχία και με ποιο στυλ διακόσμησης θα νιώθεις πιο άνετα.

Καθώς περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω της πανδημίας, η διακόσμηση του σπιτιού μας έχει αρχίσει να παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο.

Αυτά τα δύο διαφορετικά στυλ του interior design – ο μαξιμαλισμός και ο μινιμαλισμός απευθύνονται στις δύο διαφορετικές προσωπικότητες που έχουμε όλοι και έχουν να κάνουν με το πώς θέλουμε να αισθανόμαστε στο σπίτι μας και στη ζωή μας.

Για κάποιους, ο μινιμαλισμός είναι μονόδρομος – δηλαδή ένα σπίτι με απλούς λευκούς τοίχους χωρίς διακόσμηση βοηθά στο να νιώθουν ηρεμία και γαλήνη και τους δίνει τον χώρο που χρειάζονται για να εκτιμούν τα μικρά πράγματα στη ζωή.  Για κάποιους άλλους, ο μαξιμαλισμός είναι το comfort zone τους, ένα γεμάτο σπίτι τους υπενθυμίζει όλα τα αγαπημένα τους αντικείμενα που έχουν μαζέψει στη ζωή τους.  

Παρακάτω σου δίνουμε απόψεις και από τα δύο στρατόπεδα για να επιλέξεις τι σου ταιριάζει περισσότερο.

Διάβασε ακόμη – Ανανέωσε το σπίτι σου χωρίς να κάνεις ανακαίνιση

Μινιμαλισμός

Η μινιμαλίστρια συγγραφέας Tina Charisma λέει, «αρχικά είχα τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τον μινιμαλισμό. Αλλά ο μινιμαλισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική της διακόσμησης. Είναι μια φιλοσοφία με πολλά οφέλη, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς και podcasters Joshua Fields Millburn και Ryan Nicodemus στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix “Less Is Now”. Όπως και η Marie Kondo, οι συγγραφείς υποστηρίζουν τη διαδικασία αφαίρεσης πραγμάτων που δεν έχουν κάποια σημασία, και τη διατήρηση στοιχείων που προσθέτουν ευτυχία. Σύμφωνα με αυτούς, “Δημιουργήσαμε το Less Is Now επειδή θέλαμε να διερευνήσουμε τα οφέλη ενός νέου ξεκινήματος με λιγότερα”.

Ο μινιμαλισμός δεν αφορά μόνο την τέχνη, τη διακόσμηση και τον τρόπο ντυσίματος αλλά και τη φιλοσοφία μας για τη ζωή. Είναι μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από τάξη, απλότητα και αρμονία. “Η αγάπη μου για τα φωτεινά χρώματα, τη μόδα και την τεχνολογία ερχόταν σε αντίθεση με την απλή, λευκή αισθητική που σχετίζεται με τον μινιμαλισμό. Η δική μου ανάγκη να αναζητήσω ένα πιο μινιμάλ μονοπάτι ξεκίνησε με τα να ξεφορτωθώ όλα τα ρούχα και παπούτσια που είχα και συνειδητοποίησα ότι δεν χρειαζόμουν.”

“Τώρα επενδύω στην οργάνωση παρά στην αγορά περισσότερων πραγμάτων. Το διαμέρισμά μου είναι ένα τυπικό παράδειγμα μινιμαλιστικού χώρου διαβίωσης με ουδέτερη αισθητική και διαρρύθμιση. Λειτουργικό, μικρό, αλλά άνετο. Δώρισα τα περισσότερα από τα πράγματα μου πριν μετακομίσω. Μου επέτρεψε να νιώθω ελεύθερη.”

“Υπάρχουν διαφορετικά είδη μινιμαλιστών – αυτοί που αναζητούν την ευτυχία όπως την Marie Kondo και επικεντρώνονται στην επιμέλεια ενός σπιτιού που είναι λειτουργικό. Άλλοι, είναι ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι και είναι επίσης εξαιρετικά παραδείγματα μινιμαλιστών μέσω των συνειδητών ηθικών αγορών και της ανακύκλωσής τους.”

Ο μινιμαλισμός ως απελευθέρωση

Η αλλαγή του πολιτισμού με την πάροδο των χρόνων είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές μας να γίνουν επέκταση ή μέρος της ταυτότητας μας, μερικές φορές σύμβολα του ποιοι θέλαμε να γίνουμε. Η έρευνα που διεξήχθη από την American Psychological Association δείχνει ότι ο υλισμός και η υπερκατανάλωση γενικά δημιουργούν δυσαρέσκεια. Το Science Daily επιβεβαιώνει επίσης ότι ένας γεμάτος χώρος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ένα γεμάτο μυαλό. Σε αντίθεση, τα οφέλη ενός μινιμαλιστικού χώρου προάγουν την ψυχική υγεία και οδηγούν σε μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Μαξιμαλισμός

Η Abigail Ahern, interior designer και συγγραφέας λέει πώς ο μαξιμαλισμός φέρνει χαρά στο σπίτι και παρέχει ένα χώρο γεμάτο έμπνευση.

‘”Υπάρχει μια συναισθηματική ποιότητα στους μαξιμαλιστικούς εσωτερικούς χώρους, επειδή απαιτούν από εσάς να βασιστείτε σε και να επιλέξετε πράγματα που αγαπάτε. Είτε το σπίτι σας είναι μεγάλο ή μικρό, είτε σας ανήκει είτε νοικιάζεται, αυτό το στυλ διακόσμησης σας επιτρέπει να έχετε γύρω σας τα πράγματα που αγαπάτε. Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από πράγματα που αγαπάμε μας κάνει να νιώθουμε λίγο πιο ευτυχισμένοι, πιο λαμπεροί και πιο χαρούμενοι και αυτό είναι τόσο σημαντικό. Τα σπίτια με μαξιμαλιστική αισθητική έχουν να κάνουν με χώρους που προσφέρουν άνεση και φιλοξενία. Επίσης αυτό το στυλ διακόσμησης σου επιτρέπει να πειραματίζεσαι με διαφορετικούς πολιτισμούς, στυλ και εποχές.”

Ο μαξιμαλισμός φέρνει ευτυχία στο σπίτι σας

Παλιά, ο μαξιμαλισμός ήταν συνώνυμο με την ακαταστασία και το χάος. Όμως πλέον, ο μαξιμαλισμός δεν σημαίνει να γεμίζουμε το σπίτι με άχρηστα αντικείμενα.

“Εγώ ασπάζομαι ένα νέο είδος μαξιμαλισμού, που είναι πιο οργανωμένος, αναθεωρημένος και επιμελημένος και με ένα μαγικό τρόπο ενώνει διαφορετικά κομμάτια μεταξύ τους. Μπορείς να ελένξεις την ποσότητα των πραγμάτων που έχεις στο σπίτι με το να περιορίζεις τα χρώματα, τις υφές και το στυλ τους, για να αποσυμφορήσεις τον χώρο. Όταν διαλέγεις αντικείμενα στην ίδια αισθητική, υλικό ή χρώμα τότε μπορείς να πετύχεις αρμονία στον χώρο παρά την ποσότητα. Οι καλύτεροι μαξιμαλιστικοί χώροι καταφέρνουν να συνδυάζουν πολλά αντίθετα περίπλοκα στοιχεία με παιχνιδιάρικο τρόπο παραμένοντας εκλεπτυσμένοι.

Το να είσαι μαξιμαλιστής δεν σημαίνει ότι είσαι υλιστής αλλά ότι έχεις κομμάτια που σου θυμίζουν στιγμές που έζησες, όπως ένα ταξίδι στην Ασία, ή μια ζωγραφιά του παιδιού σου. Δεν χρειάζεται να φυλάμε όλες τις αναμνήσεις μας κρυμμένες σε συρτάρια.»

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη