Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

6 επαναλαμβανόμενα όνειρα που μπορεί να έχεις και πώς εξηγούνται

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση των επαναλαμβανόμενων ονείρων, ειδικά στις γυναίκες.

Αν τον τελευταίο καιρό έχεις επαναλαμβανόμενα όνειρα που μπορεί να έχουν να κάνουν με διάφορους τομείς της ζωής σου, μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη. Σύμφωνα με τα στατιστικά, υπάρχει αύξηση της τάξεως του 70% στην αναζήτηση επεξήγησης επαναλαμβανόμενων ονείρων στο Google, ενώ πρόσφατη μελέτη από το Harvard Medical School έδειξε πώς ιδιαίτερα οι γυναίκες υποφέρουν από περισσότερα αρνητικά όνειρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διάβασε ακόμη – Με ποιους πρέπει να μοιράζεσαι τα όνειρά σου

Τι είναι τα επαναλαμβανόμενα όνειρα;

Σύμφωνα με την Δρ Lindsay Browning, ειδικευμένη ψυχολόγο και ειδικό στον ύπνο, ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο ορίζεται ως το όνειρο που έχει το ίδιο περιεχόμενο, δομή ή/και πλοκή. “Τις περισσότερες φορές έχουμε επαναλαμβανόμενα όνειρα για κάτι που δεν έχουμε επεξεργαστεί πλήρως ή δεν έχουμε αντιμετωπίσει συναισθηματικά,” εξηγεί η Browning.

Γιατί βλέπουμε επαναλαμβανόμενα όνειρα;

Μια μελέτη του 1986 από τους επιστήμονες Brown και Donderi, διαπίστωσε ότι όσοι αισθάνονται κατάθλιψη ή άγχος είναι πιο πιθανό να βιώσουν επαναλαμβανόμενα όνειρα.

Ποια είναι τα 6 πιο συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα και τι σημαίνουν:

Συνήθως αυτά τα όνειρά μπορεί να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις πράγματα που δυσκολεύεσαι να επεξεργαστείς στην καθημερινότητα σου.

1. Σε κυνηγάνε

Ξέρεις πώς πάει – τρέχεις σε κάποιο δρόμο, ιδρώνεις, η καρδιά σου χτυπάει δυνατά και μετά ξυπνάς. Τι σημαίνει λοιπόν όταν σε κυνηγούν σε ένα όνειρο;

“Πιστεύουμε ότι τα όνειρα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουμε πρόβα το πώς θα αντιδράσουμε σε ένα πιθανό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον”, εξηγεί η Browning.

2. Νιώθεις πώς πέφτεις

Νιώθεις πώς πέφτεις την ώρα του ύπνου, και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Όπως και πιο πάνω – “τα όνειρά που έχουν να κάνουν με πέσιμο/πτώση μπορεί να είναι εκεί για να σας προετοιμάσουν για όταν αυτό ενδεχομένως συμβεί στο μέλλον”, λέει η ειδικός.

3. Άργησες για κάτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν βιώσει αυτό το όνειρο που προκύπτει από τον εργασιακό τομέα και το άγχος της δουλειάς. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει ότι κάτι έχει πάει στραβά, έχεις ξεχάσει να κάνεις κάτι, ή έχεις καθυστερήσει πολύ να πας στο γραφείο.

Η Browning πιστεύει ότι το γεγονός ότι έχουμε αυτά τα όνειρα αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης των πιο πάνω ενδεχόμενων για όταν θα συμβεί κάτι ανάλογο.

4. Απέτυχες σε μια εξέταση

Και πάλι, είναι πιθανό ότι τα πιο συνηθισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα έχουν να κάνουν με θέματα που πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

“Αν και υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι μπορούν να ερμηνεύσουν τα όνειρα και πιστεύουν ότι το περιεχόμενο ενός ονείρου μπορεί να πει κάτι βαθύτερο για το υποσυνείδητό μας, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το περιεχόμενο των ονείρων είναι σημαντικό μόνο σε σχέση με το συναίσθημα πίσω από αυτό”, λέει η Browning.

5. Είσαι με τον πρώην σου 

Αυτό το όνειρο είναι πιο συνηθισμένο από όσο πιστεύουμε – αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι πιθανώς απλά ένας τρόπος αντιμετώπισης ενός τραύματος που προϋπάρχει, και δεν σημαίνει ότι θέλουμε να είμαστε ξανά μαζί.  

6. Αντιμετωπίζεις ένα τραύμα

“Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι συχνά ο τρόπος του εγκεφάλου μας να αντιμετωπίσει ένα τραύμα που έχουμε ήδη αντιμετωπίσει”, λέει η Browning.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη