Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Γιατί το λεξικό της Οξφόρδης άλλαξε τον ορισμό της λέξης “γυναίκα”

Θεώρησε σεξιστικό αυτόν που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Ο σεξισμός υπάρχει παντού γύρω μας -ακόμα και στα λεξικά. Έτσι, δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση το γεγονός ότι το διάσημο λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που ορίζει συγκεκριμένες λέξεις, όπως η λέξη “γυναίκα”. Πριν από λίγους μήνες, άλλαξε το σχετικό λήμμα ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους θετικούς τρόπους να περιγράψει τον όρο “γυναίκα”.

“Εμπλουτίσαμε το λήμμα με κάποια παραδείγματα και ιδιωματικές φράσεις που απεικονίζουν τη γυναίκα με θετικό και ενεργό τρόπο” αναφέρει η ανακοίνωση του Oxford University Press. “Επιπλέον, φροντίσαμε ώστε προσβλητικά συνώνυμα ή έννοιες να χαρακτηριστούν ξεκάθαρα ως τέτοια και να περιληφθούν μόνο όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως χρησιμοποιούνται στον αληθινό κόσμο”. Με αυτό το σκεπτικό, ο ορισμός της γυναίκας ως “σύζυγος ή σύντροφος του άντρα” άλλαξε σε “σύζυγος, φίλη ή ερωμένη ενός ατόμου”.

Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στο λήμμα “άντρας” ώστε ό,τι αναφέρεται σε σεξουαλική έλξη ή πράξη να μην χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από το δίπολο “άντρας-γυναίκα”. Επίσης, διορθώθηκαν τα παραδείγματα σε λέξεις όπως “δουλειές του σπιτιού” ώστε να μην αναφέρονται αποκλειστικά σε γυναίκες (π.χ. αντί για το προϋπάρχον “εκείνη κάνει τις δουλειές του σπιτιού” μπήκε το “έκανα τις δουλειές του σπιτιού όταν χτύπησε το κουδούνι”).

“Τα λεξικά μας δεν υπαγορεύουν τον τρόπο χρήσης της γλώσσας, αλλά τον αντανακλούν και κατευθύνονται αποκλειστικά από τη χρήση της αγγλικής γλώσσας από τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη