Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

6 συμβουλές για να βοηθήσεις το κατοικίδιο σου να ζήσει ως τα βαθιά γεράματα

Προστάτευσε τον καλύτερό σου φίλο.

Στις μεγαλύτερες αδικίες του κόσμου είναι πως σκύλοι και γάτες, AKA τα πιο δημοφιλή κατοικίδια του ανθρώπου, έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από εμάς, που φτάνει με δυσκολία τα 15-16 χρόνια, ανάλογα με τη ράτσα. Ακόμη, όμως, και αυτή η ηλικία δεν είναι δεδομένη για τα αγαπημένα μας ζωάκια.

Αυτό που, εμείς, μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να διατηρήσουμε την καλή τους υγεία, όσο εκείνα μεγαλώνουν και βαδίζουν προς τα γηρατειά. Οι τρόποι για να το πετύχουμε αυτό είναι λίγοι και απλοί, όμως καλό είναι να τηρούνται ευλαβικά:

Διάβασε ακόμη – Το νέο instagrammable spot της Κύπρου

#1. Εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση

Η αποπαρασίτωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα, όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια. Στα ηλικιωμένα κατοικίδια συνιστάται ένα περιοδικό πρόγραμμα αποπαρασιτώσεων με καινοτόμες θεραπείες που προσφέρουν μακροχρόνια προστασία.

#2. Σχέδιο εμβολιασμού

Όπως και στους ανθρώπους, τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών σε σκύλους και γάτες. Σε μεγάλη ηλικία, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε το πρόγραμμα εμβολιασμών ενημερωμένο.

#3. Οδοντιατρική φροντίδα

Η οδοντική υγεία είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του κατοικίδιου ζώου, καθώς προβλήματα όπως η περιοδοντική νόσος και η κακή αναπνοή μπορεί να εμφανιστούν στο ανώτερο στάδιο. Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη.

#4. Έλεγχος του βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το κλειδί για τη μακροζωία του κατοικίδιου ζώου σας. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Διάβασε ακόμη – Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσεις το κινητό σου από την άμμο

#5. Ρουτίνα άσκησης

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής και αγγειακής υγείας των ηλικιωμένων κατοικίδιων ζώων. Οι ήσυχοι περίπατοι και οι κατάλληλες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και του στρες.

#6. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο

Τα ηλικιωμένα κατοικίδια πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρό τους τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Αυτό καθιστά δυνατή την ανίχνευση και τον έλεγχο χρόνιων ασθενειών και εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής σε αυτό το στάδιο.

Πηγή: esquire.com.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη