Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

5 σημάδια ότι βγαίνεις με έναν νάρκισσο

Εντόπισε τα πριν προχωρήσεις σε σχέση μαζί του.

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, μοιράζεται tips για το πώς να μάθεις αν βγαίνεις με έναν νάρκισσο.

Το πιο επικίνδυνο κομμάτι του να έχουμε έναν νάρκισσο στην ζωή μας, είναι ότι συνήθως το συνειδητοποιούμε όταν είναι πλέον πολύ αργά. Οι ναρκισσιστές είναι πραγματικά επιδέξιοι στο να σαγηνεύουν, να γοητεύουν και να χειραγωγούν, ώστε να παρασύρουν στις επιθυμίες τους.

Διάβασε ακόμη – Για κάποιους άντρες και γυναίκες ο έρωτας θα είναι επικίνδυνος

Παρακάτω ακολουθούν 5 tips για να τους εντοπίσεις:

Αυτο-θυματοποίηση

Ό,τι κι αν συμβαίνει, έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και τον ρόλο του θύματος. Τους αρέσει να παίζουν το παιχνίδι του ποιος πληγώνεται παραπάνω και νιώθουν πάντα απογοητευμένοι, ότι τους ασκούν κριτική και ότι κανείς δεν τους στηρίζει. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να απολογείται συχνά σε τσακωμούς σας, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι μάλλον βρίσκεσαι σε σχέση με έναν κρυφό ναρκισσιστή.

Πεθαίνουν όταν η προσοχή είναι πάνω σου

Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι “τους έχεις βγει μπροστά” κι έτσι νιώθουν να γεμίζουν με ζήλεια. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και κανείς να μην τους κλέβει την παράσταση. Έτσι, θα σου πουν ότι νιώθουν πως κανείς δεν τους εκτιμάει αρκετά και θα βρουν έναν ακόμη λόγο να σου κλαυτούν.

Σε κατηγορεί στα αγαπημένα σου πρόσωπα

Ένας νάρκισσος λατρεύει να τροφοδοτεί το εγώ του, έχοντας τους πάντες στο πλευρό του. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να απευθυνθεί στα αγαπημένα μας πρόσωπα πίσω από την πλάτη μας, ισχυριζόμενος ότι χρειάζεται συμβουλές, μόνο και μόνο για μας στοχοποιήσουν. Αποζητά την ενσυναίσθηση με οποιοδήποτε τίμημα.

Πρόκληση οίκτου και ενόχων

Για όποιον αναρωτιέται, γιατί τα θύματα μένουν τόσο καιρό με ναρκισσιστές, αυτό συχνά έχει να κάνει με την ενοχή. Ένας νάρκισσος είναι εξαιρετικός στο να αφηγείται συγκλονιστικές ιστορίες και να μας κάνει να αισθανόμαστε σαν το σωτήρα του.

Ο φόβος ως μέσον επιβολής ελέγχου

Ας θυμηθούμε, όταν θεωρήσαμε πραγματικά πολύ τρυφερό, στην αρχή της γνωριμίας με ένα νάρκισσο, το ότι υπήρξε εντελώς ανοιχτός και ευάλωτος μαζί μας. Συνήθως, αυτό είναι ενθαρρυντικό για το θύμα ενός νάρκισσου, ώστε να κάνει το ίδιο, αποκαλύπτοντας τους χειρότερους φόβους και τα πιο βαθειά του συναισθήματα. Εφόσον αυτό συμβεί, χρησιμοποιείται τελικά εναντίον του θύματος.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη