Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

“Πέρασμα από την μια διάσταση στην άλλη”: H εικαστική πρόταση της Μαρίας Λαδόμματου

Από τις 17 εως τις 27 Νοεμβρίου στην γκαλερύ Αποκάλυψη.

Την δέκατη ατομική της έκθεση παρουσιάζει η Μαρία Λαδόμματου στη γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία με τίτλο “Πέρασμα από την μια διάσταση στην άλλη”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου στις 19:00. Την έκθεση θα προλογίσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 του μήνα.

Η νέα δουλεία της Μαρίας κινείται σε δύο επίπεδα, από μια σειρά που αποτελείται από έργα που αποτυπώνουν φευγαλέες στιγμές τις καθημερινής ζωής, αφηγούμενα συναισθήματα, κινήσεις ανθρώπων που βιώνουν τον σημερινό σύγχρονο τρόπο ζωής, και μια άλλη σειρά που διαπραγματεύεται αγγέλους εμπνευσμένους από γλυπτά της αρχαιότητας και όχι μόνο.

Η Λαδόμματου ενδυναμώνει τις συνθέσεις της με την χρήση αντικειμένων ή συμβόλων όπως είναι π.χ. η ομπρέλα που εμφανίζεται σε μερικά από τα έργα θέλοντας να υποδηλώσει την ανάγκη των ανθρώπων για προστασία ή ακόμη την ανάγκη να αποκρύψουν συναισθήματα ή συγκεκριμένες καταστάσεις.

Επικεντρώνει την προσοχή της σε τυχαίους απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ζουν ανάμεσα μας και συλλαμβάνει την στιγμιαία περιστασιακή συμπεριφορά τους ενώ αυτοί δεν γνωρίζουν ότι παρατηρούνται.

Την ίδια στιγμή αποτυπώνονται και τα παράλληλα συναισθήματα όπως η ευτυχία, η θλίψη, η μοναξιά των ημερών μας. Καταβάλει φανερή προσπάθεια να δώσει το μήνυμα για να αποκτήσουν οι άνθρωποι την συντροφικότητα, την ασφάλεια, την ελπίδα και να ξεφύγουν από την μοναξιά που βιώνουν μέσα στις πολύβουες, πολυπληθής πόλεις.

Το έργο της Μαρίας Λαδόμματου χαρακτηρίζεται από μια ιδιαιτερότητα ως προς την τεχνική και την τεχνοτροπία. Μια απαλή άχνη σκεπάζει τις ζωγραφικές τις συνθέσεις δημιουργώντας μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα που δίδει την εντύπωση ότι κινείται ανάμεσα στο ονειρικό και το πραγματικό. Τα χρώματα της γίνονται πιο λυρικά και αναμιγνύονται έντεχνα  μεταξύ τους δημιουργώντας διακριτικά περιγράμματα στις συνθέσεις.

Μαρία Λαδόμματου

Η Μαρία σπούδασε στις ΗΠΑ στο πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης όπου απέκτησε το Bachelor of Fine Arts. Κατά την αποφοίτηση της βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο ως η καλύτερη ζωγράφος ελαιογραφιών. Ακολούθησε την καριέρα της επαγγελματία ζωγράφου. Έλαβε μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α. όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλεία της. Έργα της κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη Κύπρου, τη δημοτική πινακοθήκη της Λεμεσού και άλλων δημόσιων κτιρίων. Αρκετά έργα της έχουν αγοραστεί από Κύπριους και ξένους συλλέκτες. Το 2021 έργο της απέκτησε βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό American Art Awards.

Info: http://www.apocalypse-gallery.com.cy/

Διάβασε ακόμη