Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Eco tip από την Αριάνα Ντεμιάν: Πως να έχεις λιγότερα σκουπίδια

Η δημιουργός του Canvag εξηγεί πώς να προστατεύσουμε το περιβάλλον περιορίζοντας τα… σκουπίδια μας.  

Είναι λάθος να σκεφτόμαστε πως θα πετύχουμε να είμαστε 100% zero waste και 100% βιώσιμοι από την μια μέρα στην άλλη. Η αλήθεια είναι πως κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι 100% zero waste και plastic-free και ο λόγος είναι επειδή το πλαστικό υπάρχει σε πολλά χρήσιμα προϊόντα της καθημερινότητας μας. Θα πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε πως τα σκουπίδια εμείς τα δημιουργούμε, και παραμένουν δική μας ευθύνη ακόμη και όταν τα πετάξμε στον κάλαθο.

Γι’ αυτό οι μικρές αλλαγές είναι οι πιο μεγάλες. Είναι προτιμότερο να κάνουμε όλοι έστω και μια βιώσιμη κίνηση κάθε μέρα, παρά να έχουμε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που εφαρμόζουν αυστηρά τις απόψεις και τη φιλοσοφία μιας βιώσιμης ζωής.

Το πρώτο βήμα είναι να αρχίσουμε να παρατηρούμε από τι είναι φτιαγμένα τα προϊόντα γύρω μας και με τι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε. Είναι καλό να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα το lifestyle μας.

Διάβασε ακόμη – Eco tips από την Αριάνα Ντεμιάν

Για παράδειγμα, αν μαγειρέψεις μια συνταγή από την αρχή χωρίς να χρησιμοποιήσεις έτοιμες παρασκευές, τότε έχεις ήδη περιορίσει την κατανάλωση “αχρείαστων” συσκευασιών.

Αν πάλι έχεις στη τσάντα σου ή στο αυτοκίνητο σου μεταλλικά καλαμάκια, τότε πολύ εύκολα θα αποφύγεις την μια χρήση τους, και θα μπορέσεις επιτέλους να αναρτήσεις φωτογραφίες με τον καφέ σου στα social media, στέλνοντας όμορφα περιβαλλοντικά μηνύματα.

Προτίμησε τα refils απολυμαντικών. Δεν χρειάζεσαι καινούργιο καπάκι κάθε φορά.

Μπορείς να αντικαταστήσεις με βιοδιασπώμενα προϊόντα τις πλαστικές οδοντόβουρτσες και μπατονέτες, Θα βρείς eco-friendly σακούλες και άλλα παρόμοια προϊόντα στα σουπερμάρκετ. Κοίταξε για eco σύμβολα στα πακέτα τους.

Πολλές εταιρείες δέχονται να επιστρέψεις τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες τους για ανακύκλωση. Για παράδειγμα μπορείς να επιστρέψεις τις χρησιμοποιημένες κάψουλες του καφέ σε συγκεκριμένες boutique, ρούχα ή καλλυντικά. Μην ντραπείς να ρωτήσεις ή να ψάξεις εάν αυτό είναι εφικτό.

Eco- λεξικό: Βιοδιασπώμενo είναι οτιδήποτε έχει την δυνατότητα να διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια όταν εκτεθεί στο περιβάλλον. Αυτό παίρνει σχετικά αρκετό χρόνο και υπάρχει πιθανότητα τα μικρότερα κομμάτια να παραμείνουν στο περιβάλλον για πάντα. Η οδοντόβουρτσα από μπαμπού για παράδειγμα, είναι βιοδιασπώμενη γιατί η τρίχα της δεν διαλύεται εντελώς.

Αναθεωρούμε λοιπόν καθημερινές συνήθειες, και τις αντικαθιστούμε με πιο βιώσιμες, όπου μπορούμε, όσο μπορούμε.

Διάβασε ακόμη