Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υπνοθεραπεία: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της

Μια εναλλακτική ιατρική θεραπεία.

Η υπνοθεραπεία είναι μια ψυχολογική θεραπεία που χρησιμοποιεί την ύπνωση για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων υγείας, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων. Η ιδέα πίσω από την υπνοθεραπεία είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επαναπρογραμματίσει το ασυνείδητο ή πρωταρχικά μέρη του εγκεφάλου που λειτουργούν για την αποφυγή του πόνου και την αναζήτηση ευχαρίστησης.

Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, τα οποία δεν είναι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά. Αυτή η συμπληρωματική θεραπευτική τεχνική χρησιμοποιεί μια υπνωτική, αυξημένη κατάσταση συγκέντρωσης με τη βοήθεια πιστοποιημένου υπνωτιστή ή υπνοθεραπευτή για να κάνεις υγιείς αλλαγές στις σκέψεις και τις συμπεριφορές σου.

Διάβασε ακόμη – 8 χρήσιμες συμβουλές για μείωση της χοληστερόλης μέσω διατροφής

Οδηγεί, λοιπόν, σε μια κατάσταση χαλάρωσης και, ταυτόχρονα επίγνωσης, που μπορεί να σου επιτρέψει να γίνεις πιο δεκτικός σε νέες ιδέες. Ενώ βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση, ο υπνοθεραπευτής περιγράφει συναισθήματα, σκέψεις και εικόνες – τη γλώσσα του υποσυνείδητου – που απηχούν τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις στην ζωή και την υγεία σου. Αυτή η εναλλακτική προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη θεραπεία πολλών παθήσεων υγείας, από το άγχος και τον πόνο μέχρι τον ύπνο και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Υπνοθεραπεία: 5 απίθανα οφέλη για την υγεία

Μπορεί να ανακουφίσει από τον οξύ και χρόνιο πόνο

Έρευνα έδειξε ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε διάφορους τύπους πόνου. Για παράδειγμα, μετά από ανασκόπηση 18 μελετών για την συσχέτιση της υπνοθεραπείας και του πόνου, οι συγγραφείς μιας μετα-ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπνοθεραπεία έχει μέτρια έως σημαντικά αναλγητικά αποτελέσματα σε ασθενείς με εγκαύματα, καρκίνο, πονοκεφάλους και καρδιακές παθήσεις.

Η υπνοθεραπέια ήταν, επίσης, αποτελεσματική σε υγιείς εθελοντές που εκτέθηκαν σε πειραματικό πόνο, όπως το να βυθιστεί το χέρι ή το πόδι σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό για ένα έως τρία λεπτά για να μετρήσει την αρτηριακή πίεση και τις αντιδράσεις του καρδιακού ρυθμού στο στρες.

Και μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Neuroscience & Biobehavioral Reviews 85 δοκιμών βρήκε επίσης ότι η υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική για τους περισσότερους συμμετέχοντες στη μείωση του πειραματικά επαγόμενου πόνου.

Μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα άγχους

Το άγχος είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα υγείας που οδηγούν τους ασθενείς στην εφαρμογή της υπνοθεραπείας. Σε έρευνα, οι επιστήμονες έκαναν σαρώσεις εγκεφάλου σε 57 άτομα που υποβάλλονταν σε υπνοθεραπεία και ανακάλυψαν αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που επέτρεπαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και συναισθηματικό έλεγχο. Η καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άγχος να αναγνωρίσουν τις μη χρήσιμες σκέψεις και πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσουν με πιο θετικές.

Διάβασε ακόμη – Η ιδανική γυμναστική αν θέλεις να γίνεις fit

Μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος

Μία μεγάλη ποικιλία ερευνών εξέτασαν την υπνοθεραπεία ως μέσο για μείωση του καπνίσματος, και πολλές από αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κάποια οφέλη. Δεδομένου του χαμηλού κινδύνου βλάβης και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή υπνοθεραπείας, θα μπορούσε κανείς να εξετάσει αυτή την τεχνική μαζί με πιο συμβατικές προσεγγίσεις μετά από συζήτηση με τον κύριο γιατρό του.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Ένα review που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι περίπου το 58 τοις εκατό από τις 24 συμπεριλαμβανόμενες μελέτες ανέφεραν ότι η υπνοθεραπεία βελτίωσε τα αποτελέσματα του ύπνου. Εν τω μεταξύ, το 12,5 τοις εκατό των μελετών που συμπεριλήφθηκαν ανέφεραν μικτά αποτελέσματα και το 29,2 τοις εκατό δεν ανέφεραν κανένα όφελος.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες που εξετάστηκαν για αυτό το review ήταν γενικά χαμηλής ποιότητας και περιλάμβαναν άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας σχετικά με τον ύπνο, όπως αϋπνία, υπνοβασία, PTSD, χρόνιο πόνο και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις επιπτώσεις της υπνοθεραπείας στον ύπνο και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί καλύτερα πώς αυτή η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση ποιοτικού ύπνου σε ορισμένες ομάδες.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μετατραυματικών συμπτωμάτων

Σύμφωνα με έρευνα, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με συμπτώματα μετατραυματικού στρες να ξεκλειδώσουν αρνητικές εμπειρίες που είναι κρυμμένες από το συνειδητό. Αλλά αντί να βιώσουν ξανά το τραύμα, τα άτομα που ακολουθούν την τεχνική της υπνοθεραπείας θα μπορέσουν να το δουν μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο και να το τοποθετήσουν στην μνήμη τους με έναν θεραπευτικό τρόπο.

Η υπνοθεραπεία μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τους ασθενείς με μετατραυματικό στρες να αντιμετωπίσουν την αϋπνία. Μια προηγούμενη μελέτη σε 32 ασθενείς με διαπίστωσε ότι το 88,2 τοις εκατό όσων έλαβαν υπνοθεραπεία δύο φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες ανέφεραν εξαιρετική ή καλή ποιότητα ύπνου, σε σύγκριση με το 26,6 τοις εκατό όσων λάμβαναν φάρμακα για την αϋπνία κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη