Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Το πιο εύκολο διατροφικό πλάνο για να κερδίσεις 10 χρόνια ζωής

Τι έδειξε η μελέτη;

Το φαγητό που καταναλώνεις έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου αλλά κυρίως για τη μακροζωία σου. Έχει σημασία με τι επιλέγεις να τροφοδοτήσεις στο σώμα σου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food1. Η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προσθέσει κυριολεκτικά χρόνια στη ζωή σου.

Για αυτήν τη μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών και ειδικών θέλησε να αξιολογήσει πώς η διατροφή επηρεάζει τη μακροζωία και συγκεκριμένα, εάν η υγιεινή αλλαγή στη διατροφή σου στη περίοδο της μέσης ηλικίας κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank και συμπεριέλαβε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες υγείας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν μεταξύ 40 και 69 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη το 2006.

Διάβασε ακόμη – Γιατί οι γυναίκες μένουν μόνες τους;

Οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων αποτέλεσαν το επίκεντρο της μελέτης, ενώ οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τον αντίκτυπο που είχαν οι διατροφικές αλλαγές στη μακροζωία. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντας που μπόρεσαν να κάνουν μια στροφή από τα ανθυγιεινά στα υγιεινά διατροφικά πρότυπα στη περίοδο της μέσης ηλικίας, μπόρεσαν επίσης να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. Μάλιστα, σχεδόν 10 χρόνια κατά μέσο όρο!

Είναι, ωστόσο, πολύ πιθανόν να αναρωτιέσαι τι ορίζει η συγκεκριμένη μελέτη ως “μοτίβο υγιεινής διατροφής”. Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν τον “Οδηγό EatWell” του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δίνει προτεραιότητα σε μη επεξεργασμένες τροφές ( ολικής άλεσης, φρούτα, όσπρια), ισορροπημένες μερίδες και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

“Τα μεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν από την κατανάλωση περισσότερων τροφών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και φρούτων και λιγότερων ποτών με ζάχαρη και επεξεργασμένων κρεάτων”, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν, επίσης, στον δείκτη μάζας σώματος και την ενέργεια ως συμπληρωματικές πληροφορίες στο κεντρικό θέμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ελαφρές μειώσεις στις αντίστροφες συσχετίσεις με τη θνησιμότητα για τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα, μειώσεις στις θετικές συσχετίσεις με τη θνησιμότητα για το κόκκινο κρέας και ισχυρότερες αντίστροφες συσχετίσεις για τους ξηρούς καρπούς όσο και για το λευκό κρέας. Προκάλεσε εντύπωση οι ισχυρότερες θετικές συσχετίσεις που προέκυψαν με τη θνησιμότητα και τα ροφήματα με ζάχαρη και το επεξεργασμένο κρέας. Στον αντίποδα, φάνηκαν ισχυρότερες αντίστροφες συσχετίσεις με τη θνησιμότητα για τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τους ξηρούς καρπούς.

Διάβασε ακόμη – Το επιδόρπιο που σε βοηθά να χάσεις βάρος

Αυτά τα ευρήματα είναι σπουδαία νέα για όποιον ενδιαφέρεται να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής του ή απλά να ζήσει καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και ενώ δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η αλλαγή αργότερα στη ζωή σου μπορεί να προσθέσει χρόνια, αλλά όχι τόσα πολλά όπως αν κάνεις την αλλαγή στη μέση ηλικία. Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, αρχίσεις να τρως υγιεινά, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη