Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Chloé Zhao: Έγραψε ιστορία στις Χρυσές Σφαίρες

Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα που λαμβάνει το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη τα τελευταία 37 χρόνια.

 Η νίκη της Chloé Zhao στην κατηγορία “Καλύτερη Σκηνοθεσία” και του Nomaland ως “Καλύτερη Ταινία” ήταν από τις ιστορικές στιγμές της φετινής απονομής των Χρυσών Σφαιρών.

Ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται σε ασιατικής καταγωγής σκηνοθέτη και η δεύτερη στην ιστορία του θεσμού που το κερδίζει γυναίκα. Η πρώτη ήταν το 1984, όταν κέρδισε η Barbra Streisend για το Yentl, ενώ ακολούθησαν οι υποψηφιότητες της Jane Campion για τα Μαθήματα Πιάνου (1994), της Sofia Coppola για το Χαμένοι στη Μετάφραση (2004), της Katherine Bigelow για το The Hurt Locker (2010) και το Zero Dark Thirty (2013) και της Ava DuVernay για το Selma (2015) που όμως δεν κατάφεραν να πάρουν το βραβείο.

Η ίδια η Barbra Streisand χαιρέτησε την ιστορική νίκη της Zhao με ένα tweet όπου ανέφερε ότι “ήταν πια η ώρα”:

Το Nomadland της Chloé Zhao που ψηφίστηκε ως η Καλύτερη Ταινία της χρονιάς από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ, έχει επίσης κερδίσει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και πλέον θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τα Όσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 25 Απριλίου.

Παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα, η Zhao ευχαρίστησε τους νομάδες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, ενώ ανέφερε μια φράση που είπε ένας από αυτούς: “η συμπόνοια είναι αυτό που γκρεμίζει τα εμπόδια ανάμεσά μας. Ένα δέσιμο από καρδιά σε καρδιά. Ο πόνος σου είναι δικός μου. Είναι ανακατεμένος και μοιράζεται ανάμεσά μας”. “Αυτός είναι ο λόγος που αγαπώ να φτιάχνω ταινίες και να λέω ιστορίες”, κατέληξε. “Επειδή μας δίνει την ευκαιρία να γελάμε και να κλαίμε μαζί. Και τη δυνατότητα να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και να νιώθουμε συμπόνοια”.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: EPA

Διάβασε ακόμη