Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Πώς νιώθεις κάθε φορά που τρως; Μία διαίτα για το συναισθηματικό φαγητό

Σύμφωνα με το βιβλίο της Caroline Dooner.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή: ξεκινάς με την καλύτερη διάθεση να κάνεις δίαιτα, ορκίζεσαι στον εαυτό σου ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά και τελικά βρίσκεσαι να τρως πίτσα και παγωτό μαζί με τα συναισθήματά σου. Για τις περισσότερες γυναίκες, το ζήτημα δίαιτα είναι ένας φαύλος κύκλος με πολλά σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και τα συναισθήματά τους. Μετά από πολλές, διαφορετικές δίαιτες, μάχη με τα κιλά και την εικόνα σου, το μόνο που σκέφτεσαι είναι να τα παρατήσεις. Κι αν τελικά αυτή η σκέψη είναι και ο καλύτερος τρόπος να χάσεις βάρος;

Αυτό τουλάχιστον πραγματεύεται το βιβλίο The F*ck It Diet της Caroline Dooner, στο οποίο “ορκίζονται” οι υπέρμαχοι του body positivity στο Instagram. Δεν πρόκειται για μία ακόμα δίαιτα ούτε για την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, αλλά ουσιαστικά για την ψυχική και συναισθηματική μας σχέση με το φαγητό γενικότερα και όχι με τις τροφές που επιλέγουμε. Το βιβλίο εστιάζει στο πώς το φαγητό κατόρθωσε εξαρχής να αποτελέσει πρόβλημα, αλλά δίνει και τη λύση για να το αντιμετωπιστεί.

Είναι αυτή η καλύτερη δίαιτα;

Το βιβλίο παρουσιάζει τις πραγματικές, απρόβλεπτες εμπειρίες μίας γυναίκας που γνωρίζει πολύ καλά τη μάχη με το φαγητό και ενσωματώνει επιστημονική έρευνα και υγιεινές διατροφικές συνήθειες που δεν είναι περίπλοκες ή κουραστικές. Για πολλές γυναίκες, που έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν, ακόμα και ένα βιβλίο με θετικό πρόσημο μπορεί να αποδειχθεί κουραστικό. Στην περίπτωση αυτή όμως, η Dooner φαίνεται να κινείται με ευελιξία και συναισθηματική νοημοσύνη, γράφοντας ένα εμψυχωτικό και χρήσιμο βιβλίο.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που αναρρώνουν από διατροφικές διαταραχές, καθώς τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σχέση μας με το φαγητό λειτουργούν συχνά στο υποσυνείδητο. Έχουμε μάθει ότι η pizza και τα cookies δεν ανήκουν στις “καλές” τροφές, σε αντίθεση με το αβοκάντο και το kale. Έχουμε μάθει ότι το φαγητό αποτελεί μία μορφή επιβράβευσης, εορτασμού και συναισθηματικού καταφύγιου. Η Dooner λέει ότι είναι δεκτό να χρησιμοποιείς μερικές φορές το φαγητό για τα παραπάνω, αλλά γίνεται πρόβλημα όταν καθορίζει την ψυχική σου υγεία. Η συγγραφέας συμπεριλαμβάνει επίσης ασκήσεις για την καθημερινότητά σου. Εστιάζει στο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και να επαναπροσδιορίσουμε τα συναισθήματά μας – δύο σημαντικά ζητήματα που θα βοηθήσουν να αλλάξουμε το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο που τρώμε.

Σύμφωνα με την Dooner, το μυστικό για να βρεις μια δίαιτα που σου ταιριάζει δεν σχετίζεται με το τι τρως – όλα έχουν να κάνουν με το να αλλάξεις το mindset σου γενικότερα. Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο αναγνώστης ότι δεν είναι θέμα απώλειας κιλών (δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος), αλλά να αρχίσει να “ακούει” τον οργανισμό του. Όλο το νόημα του βιβλίου είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε το φαγητό μας, κάθε φορά που κάποιος θα μας κάνει body shaming (ή και εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας).

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη