Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ταξίδι στον εκπληκτικό κόσμο της αισθητικής και του Design με την Μαρία Καρδάμη

Μια ταλαντούχα σχεδιάστρια χώρων.

Της Χριστίνας Πολυκάρπου

Η Μαρία Καρδάμη, ταλαντούχα σχεδιάστρια χώρων, μας ταξιδεύει μέσα από τον εκπληκτικό κόσμο της αισθητικής και του design.

Γεννήθηκε στην μαγευτική πόλη της Θεσσαλονίκης και το πάθος, η αφοσίωση στην τέχνη, τη μόδα, την αρχιτεκτονική και την δημιουργική έκφραση αποτέλεσαν την αφετηρία της επαγγελματικής της πορείας.

Μετά την απόκτηση των πολύτιμων γνώσεων και εμπειρίας από το Λονδίνο, αποφάσισε να αφουγκραστεί τις ανάγκες των χώρων και να τους μεταμορφώσει σε πραγματικά μοναδικά αριστουργήματα.

Το χαρακτηριστικό της είναι η εξαίρετη ικανότητα να συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την αισθητική, δημιουργώντας χώρους που αντανακλούν στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Εργάζεται στο δικό της γραφείο που έχει στην Αθήνα, και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους αναζητούν τη μαγεία της αισθητικής.

#1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το interion design – αρχιτεκτονική;

Η ενασχόλησή μου με το interior design ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Πριν ακόμα τελειώσω το σχολείο ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολιτικών μηχανικών που είχε έντονο ενδιαφέρον για τον χώρο και το design. Ο παππούς μου, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας, με ενέπνευσε με την αισθητική και τον σχεδιασμό του. Αυτή η εμπειρία με οδήγησε να σπουδάσω αρχιτεκτονική και interior design, και από τότε αφιερώνω τη ζωή μου στη δημιουργία καλαίσθητων λειτουργικών και όμορφων χώρων που εμπνέουν και εξυπηρετούν τους ανθρώπους.

#2. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε κατά τον σχεδιασμό ενός χώρου;

Ξεκινάω να σχεδιάζω για τους πελάτες μου σύμφωνα με την προσωπικότητα τους και όχι για μένα. Σέβομαι την άποψη τους και προσπαθώ να εμπνευστώ από τον χαρακτήρα τους. Δουλεύω μαζί τους, βρίσκομαι σε συνεχή συνεργασία, αφουγκράζομαι τα θέλω τους, δημιουργώ custom-made αντικείμενα και παράλληλα ασχολούμαι ακόμα και με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ως αρχιτέκτων, προσπαθώ σε κάθε περίπτωση να αποδώσω αυτά που επιθυμεί ο πελάτης και να προτείνω λύσεις που θεωρώ, ότι ανταποκρίνονται στο lifestyle του. Παρακολουθώ την εξέλιξη του έργου από την αρχή ως το τέλος, έτσι ώστε να επιτύχω το αποτέλεσμα που έχω οραματιστεί.

#3. Πως θα χαρακτηρίζατε τη δουλειά σας;

Θα χαρακτήριζα τη δουλειά μου ως πολύ δημιουργική, ευχάριστη αλλά και απαιτητική. Η χαρά της δημιουργίας συνυπάρχει με την πίεση των deadlines και τους έντονους ρυθμούς.

#4. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα σας;

Σταθμοί στην καριέρα μου που ξεχωρίζουν είναι δύο αγαπημένα μου έργα. Η Villa Sebastian στη Μύκονο, ένα πολύ μεγάλου μεγέθους έργο που απαιτούσε υλοποίηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τις προκλήσεις, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Η Villa Pyramid Hills στο Cairo, μία από τις πρώτες μου εμπειρίες στο εξωτερικό. Το έργο αναπτύχθηκε σε ένα μαγευτικό τοπίο απέναντι από τις πυραμίδες της Γκίζα. Είναι ακόμα υπό υλοποίηση και το περιμένω με ανυπομονησία την ολοκλήρωσή του.

#5. Πώς αντιμετωπίζετε τις διάφορες προκλήσεις που προκύπτουν όπως για παράδειγμα τον περιορισμένο χώρο ή τον περιορισμένο προϋπολογισμό;

Πολλές φορές η πρόκληση (περιορισμός) είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος ο περιορισμός με καθοδηγεί έτσι ώστε να δημιουργήσω κάτι λειτουργικό και πολύ καλαίσθητο. Σε κάθε περίπτωση με γνώμονα τις απαιτήσεις του κάθε έργου, προσαρμόζομαι με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για εμένα όσο και για την αισθητική του ενδιαφερόμενου.

#6. Έχετε συνεργαστεί και με αρκετούς Κύπριους. Ποια η άποψη σας για το interior design που επιλέγουν τόσο σε ότι αφορά τα σπίτια τους όσο και σε hot spot όπως εστιατόρια, bars, ξενοδοχεία κ.α.;

Είναι αλήθεια πως έχω συνεργαστεί με πολλούς Κύπριους και με αρκετούς από αυτούς έχω αναπτύξει και πολύ σημαντικές φιλίες. Η Κύπρος θεωρώ πως είναι το “next big thing”! Το κοινό είναι international και πολύ καλά ενημερωμένο, αυτό άλλωστε φαίνεται μέσα από τις επιλογές τους στο Design. Στόχος μου για το 2024 είναι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες μας στην Κύπρο.

#7. Ποιες είναι οι τάσεις αυτή την περίοδο στο χώρο του interior design;

Oι τάσεις που ξεχωρίζω αυτή την περίοδο είναι οι εξής :

  • Έντονα χρώματα και θερμότερες αποχρώσεις (παρατηρείται στροφή από τους τόνους του γκρι σε όλη την παλέτα του μπεζ)
  • Καμπύλες και οργανικά σχήματα σε έπιπλα και εξοπλισμό
  • Μεγάλα ανοίγματα, για φυσικό φωτισμό

#8. Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί στην δουλειάς σας;

Είναι πολύ σημαντικό να σε εμπιστεύονται άνθρωποι να σχεδιάσεις το σπίτι τους, την εταιρία τους, τον χώρο τους. Οπότε η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνω από την δουλειά μου είναι όταν βλέπω ένα Project που φαντάστηκα και σχεδίασα υλοποιημένο και τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν ικανοποιημένους και χαρούμενους!

#9. Πώς ενημερώνεστε για τις νέες τάσεις;

Ταξιδεύω συνέχεια στο εξωτερικό και λαμβάνω συνέχεια καινούργια ερεθίσματα. Ακόμη, επισκέπτομαι τις μεγάλες διεθνής εκθέσεις όπου εκεί δημιουργούνται πραγματικά οι τάσεις. Φυσικά παρακολουθώ και τα social media και σελίδες αρχιτεκτονικά αλλά ακόμα περισσότερο λατρεύω τα περιοδικά αρχιτεκτονικής και Design.

#10. Από πού αντλείτε έμπνευση;

Τα ταξίδια, ο πολιτισμός, η τέχνη και η φύση αποτελούν σημαντική πηγή έμπνευσης για εμένα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, οι ανάγκες του και ο τρόπος ζωής του που σε κάθε έργο είναι διαφορετικά.

#11. Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που συναντάτε όταν επισκέπτεστε ένα χώρο;

Οι αναλογίες σε έναν χώρο είναι πολύ σημαντικές. Πολύ συχνά αγνοούνται. Για παράδειγμα, δυσανάλογα μεγέθη επίπλων σε έναν χώρο, αστοχία σε επιλογές υφασμάτων, χρωματισμών τοίχων και φωτισμού, μπορούν εύκολα να υποβαθμίσουν έναν χώρο.

#12. Mε την ανάπτυξη της βιωσιμότητας θεωρείτε πως ο τομέας του interior design θα κλονιστεί στο μέλλον;

Δεν θεωρώ ότι θα κλονιστεί αλλά πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα προσαρμοστεί. Η προσέγγιση μας στον σχεδιασμό δεν στέκεται μόνο στην αισθητική. Φροντίζουμε ώστε να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις περιβαλλοντικές συνέπειες των σχεδιαστικών μας επιλογών. Αυτό αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή: Φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, οικολογικά χρώματα και τεχνητό φωτισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Έτσι στοχεύουμε στο να θέσουμε νέες βάσεις για το υπεύθυνο και βιώσιμο design.

#13. Τέλος, θα θέλαμε να μας δώσετε μερικές συμβουλές διακόσμησης (3 don’t και 3 do)

Τα DO:

  1. Κρατείστε μια καλή ισορροπία κενού – πλήρους στο χώρο σας, μη γεμίζετε κάθε τετραγωνικό με αντικείμενα ειδικά στους χώρους κατοικίας. Τα αντικείμενα και οι χώροι αναδεικνύονται όταν μπορούν να ανασάνουν και όχι όταν ασφυκτιούν .

2. Δοκιμάστε τη μονοχρωμία και πειραματιστείτε με διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος. Επίσης αν χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα ως βάση, φροντίστε να δώσετε έμφαση στις διαφορετικές υφές, επιφάνειες και φινιρίσματα, ώστε να δημιουργήσετε βάθη .

3. Τολμήστε να συνδυάσετε υλικά που φαινομενικά είναι αταίριαστα, όπως για παράδειγμα μάρμαρα σε μπεζ αποχρώσεις με λεπτομέρειες Inox επιφανειών.

Τα DON’T:

  1. Μη χρησιμοποιείτε τεχνητά φυτά στους χώρους σας. Σε μια περίοδο που πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον η χρήση πλαστικών διακοσμητικών θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
  2. Mην τοποθετείτε όλα σας τα έπιπλα κολλητά στους τοίχους. Ακόμα κι αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, με το να αφήνετε αμήχανα ελεύθερους χώρους στο κέντρο ενός δωματίου βάζοντας όλα τα έπιπλα στον τοίχο το αποτέλεσμα που πετυχαίνετε είναι το αντίθετο από το επιθυμητό.
  3. Μην χρησιμοποιείτε μόνο μία πηγή φωτός στους χώρους σας. Προκειμένου οι εσωτερικοί χώροι να παρουσιάζουν βιωματικό ενδιαφέρον θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία από γραμμικά και σημειακά φωτιστικά καθώς επίσης και από πηγές έμμεσου φωτισμού.

Διάβασε ακόμη