Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Δρ. Ανδρέας Σταυρούλης: Μιλά ανοιχτά για την ενδομητρίωση

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ενημέρωσης για την ενδομητρίωση.

Ενώνουμε τη φωνή μας με άλλες 70 χώρες, ώστε να ενημερωθούμε για την ενδομητρίωση και να καταρρίψουμε στερεότυπα που σχετίζονται με τη πάθηση.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ενημέρωσης για την ενδομητρίωση, μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η ενδομητρίωση δεν είναι μια σύγχρονη πάθηση ωστόσο, ακούγεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται εν πρώτοις στο γεγονός ότι στις μέρες μας η εμφάνισή της είναι υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν και δευτερευόντως στο ότι υπάρχουν, πλέον, τα κατάλληλα μέσα για την έγκαιρη διάγνωσή της. Εμείς συναντήσαμε τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Ιδρυτή του Endometriosis & Fertility Center του American Medical Center και Πρόεδρο της Εκστρατείας Endomarch Cyprus, Δρα Ανδρέα Σταυρούλη, ο οποίος μας ενημέρωσε λεπτομερώς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ενδομητρίωση.

Διάβασε ακόμη – Let’s talk about it: 4 γυναίκες συμμετέχουν στην εκστρατεία της Endomarch Cyprus

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο (μεμβράνη που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας)- βρίσκεται εκτός μήτρας και ανταποκρίνεται σε ορμονικές αλλαγές, που προκαλούν εσωτερικές μικρές αιμορραγίες και φλεγμονή. Ανάλογα με το όργανο στο οποίο δημιουργείται αυτή η κατάσταση, προκαλούνται συμφύσεις, όζοι και κύστη στην ωοθήκη με όλα τα επακόλουθα συμπτώματα. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα, όχι μόνο γυναικολογικά, προκαλώντας συμπτώματα, όπως πόνο και υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται στο 10% των γυναικών παγκοσμίως, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι μία καλοήθης γυναικολογική πάθηση. Δυστυχώς, τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν άγνωστα ακόμα.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 1 ΣΤΙΣ 5 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Βάσει στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, μία στις πέντε γυναίκες με ενδομητρίωση δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερα από ένα. Το πιο σύνηθες είναι οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου, της ωορρηξίας και της σεξουαλικής επαφής. Σύμπτωμα θεωρείται, επίσης, η υπογονιμότητα. Πιο μικρής κλίμακας συμπτώματα είναι η κόπωση, οι πόνοι χαμηλά στην πλάτη και τα φουσκωμένα έντερα. Το πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ, αφορά στις ιατρικές διαγνώσεις. Παρατηρούμε πως μία στις τέσσερις γυναίκες με τα πιο πάνω συμπτώματα, παραπέμπεται σε λάθος ειδικότητες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σωστή διάγνωση. Όταν δύο στις δέκα γυναίκες με πόνους περιόδου και το 50% των γυναικών με θέματα υπογονιμότητας εντοπίζονται με ενδομητρίωση, δεν γίνεται να μην αναγνωρίζονται σωστά τα σημάδια.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει κύστη στην ωοθήκη, όζους βαθιά στην πύελο, καθώς και συμφύσεις μεταξύ οργάνων. Κατά τη σεξουαλική πράξη, μαζί με το υπόλοιπο σώμα, μετακινούνται και τα όργανά μας και αυτό μπορεί να προκαλέσει αφόρητους πόνους στη γυναίκα, σε σημείο που να μην μπορεί να συνεχίσει.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η υπογονιμότητα κάποιων γυναικών μπορεί να οφείλεται στην ενδομητρίωση. Το ποσοστό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλο, φτάνοντας το 50%. Η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας με δύο τρόπους. Ο πρώτος οφείλεται στις συμφύσεις, οι οποίες διαταράσσουν την ανατομία. Λόγω της δημιουργίας με γάλου μεγέθους κύστης στην ωοθήκη προκαλείται απόφραξη σαλπίγγων και απώλεια της λειτουργικότητάς της. Ο δεύτερος λόγος είναι η φλεγμονή που μπορεί να δημιουργήσει η ενδομητρίωση οπουδήποτε στον πύελο. Το τοξικό περιβάλλον που δημιουργείται, έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα παραγωγής του ωαρίου, στη γονιμοποίηση και στο ενδομήτριο. Υπό αυτές τις συνθήκες, γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν αυξημένα ποσοστά αποβολών ή άλλων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΧΟΥΣΑΣ

Η ψυχολογία της γυναίκας που νοσεί επηρεάζεται πολύ και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ειδικά με το ζήτημα της υπογονιμότητας, πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται και ανησυχούν. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και οι πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας. Φανταστείτε να πρέπει να εργαστείτε, να τακτοποιήσετε υποχρεώσεις, να ικανοποιήσετε δικές σας ανάγκες ή τρίτων όταν πονάτε τόσο που με δυσκολία μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Φυσικά, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες, σίγουρα όμως δεν είναι μια εύκολη κατάσταση για καμία γυναίκα που το βιώνει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για μία καλοήθη πάθηση που παρά τις δυσκολίες που εμφανίζει είναι ιάσιμη και διαχειρίσιμη επιστημονικά. Η προσέγγιση και η θεραπεία σαφώς και είναι εξατομικευμένες, οπότε πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Ανάλογα με την περίπτωση, λοιπόν, προχωράμε είτε με ορμονοθεραπείες είτε με χειρουργική επέμβαση, ώστε τα όργανα που έχουν επηρεαστεί να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους. Όσον αφορά την υπογονιμότητα, η ασθενής προχωρά είτε με θεραπείες υποβοηθούμενης γονιμότητας ή με χειρουργική επέμβαση. Οι πιθανότητες να επανέλθει η πάθηση μετά από ένα χειρουργείο είναι ελάχιστες, εάν η επέμβαση γίνει από εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Η ενδομητρίωση δεν είναι καρκίνος ούτε κάποια θανατηφόρα ασθένεια. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται πανικός και βεβιασμένες ιατρικές αποφάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι η γυναίκα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό της και να έχει πλήρη γνώση και κατανόηση τού τι της συμβαίνει, για να μπορεί να καταλήξει και στην κατάλληλη θεραπεία. Σημαντικό είναι για κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ενδομητρίωσης, να μην αμελεί τον γυναικολογικό της έλεγχο και τέλος να βρει έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος θα την καθοδηγήσει ορθά στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και της υπογονιμότητας, εκεί όπου υπάρχει.

Διάβασε ακόμη