Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Καρολίνα Ροβύθη: Η πρώτη εικαστικός που έφτιαξε ελληνική σημαία στην κορυφή του Ολύμπου μιλά στην Madame Figaro

“Ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής μου”.

Η Καρολίνα Ροβύθη είναι η ταλαντούχα conceptual artist που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Όλυμπο και δημιούργησε με πρωτόγνωρο τρόπο μια ελληνική σημαία.

Δημιουργεί πρωτότυπα έργα τέχνης με ποικίλα μέσα: δισδιάστατα έργα (εικονογραφήσεις, ζωγραφική, κολάζ) και τρισδιάστατα έργα (γλυπτική, εγκατάσταση).

Εκδίδει βιβλία εννοιολογικής τέχνης και σχεδιάζει υψηλής ποιότητας είδη δώρων με τις εκτυπώσεις της. Επίσης, αναλαμβάνει εργασίες κατόπιν παραγγελίας για ιδιώτες, κυβερνήσεις ή επιχειρήσεις.

Είναι μια γυναίκα αυτοδίδακτη καλλιτέχνης γεννημένη στη Γερμανία, με ελληνογερμανική υπηκοότητα και σπούδασε γραφιστική και διαφήμιση στην Αθήνα.

Το δημιουργικό της ταξίδι ξεκίνησε το 2002 με μια μακρά και πολύ επιτυχημένη καριέρα ως δημιουργική διευθύντρια σε διαφημιστικές και εκδοτικές εταιρείες, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική της έκφραση.

Η πολύχρονη πρακτική στη δημιουργία ιδεών κατά παραγγελία και στην εξεύρεση μοναδικών πρωτότυπων τρόπων για την υλοποίησή τους μέσω διαφόρων τύπων μέσων συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας μοναδικής δεξιότητας συνδυασμού τέχνης και δημιουργικών ιδεών ακόμη και σε θέματα που είναι κατά παραγγελία.

Είσαστε η conceptual artist που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Όλυμπο και δημιούργησε με πρωτότυπο τρόπο μια ελληνική σημαία. Πως νιώσατε για αυτό σας το επίτευγμα;

Ήταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι. Προσπαθήσαμε δύο φορές να ανέβουμε τον Όλυμπο, την πρώτη φορά δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν αποτρεπτικές και έτσι έπρεπε να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να επιχειρήσουμε την ανάβαση. Τη δεύτερη φορά, καταφέραμε να ανέβουμε, όμως η διαδρομή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ίσως από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής μου. Έπρεπε να κουβαλήσουμε υλικά, το plexiglass, τον εξοπλισμό σε μια δύσβατη και επικίνδυνη διαδρομή όμως ο στόχος να δημιουργήσω την ελληνική σημαία εκεί ψηλά τα “έσβηναν” όλα.

Καθ’ όλη την διάρκεια αυτού του παράτολμου εγχειρήματος ένιωσα φόβο, αμφισβήτησα τον εαυτό μου, έπαθα και μια μικρή κρίση πανικού όμως κατάφερα και ξεπέρασα τον εαυτό μου και ανακάλυψα μέσα μου μια αστείρευτη εσωτερική δύναμη και ενέργεια που συνεχίζει να με πυροδοτεί καθημερινά και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη αλλά και υπερηφάνεια.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε την περίοδο του covid όταν σκεφτόμουν δημιουργικούς τρόπους για να στείλω το δικό μου καλλιτεχνικό μήνυμα, πως οι Έλληνες κρύβουμε μεγάλη δύναμη μέσα μας και πως η Ελλάδα πρέπει μόνο πολύ ψηλά να βρίσκεται. Μόνο εκεί μπορεί να έχει θέση, στην καρδιά αλλά και στο νου κάποιου.

Νιώθω περήφανη για αυτή την ταινία η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε μια ενέργεια που συντελεί στην προβολή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο όπως και στην υποψηφιότητα του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Δείτε την ταινία εδώ: “All you need is Greece”, The power within us 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας όταν δημιουργείτε;   

Η Ελλάδα είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης. Η Ελλάδα για μένα είναι ένα έργο τέχνης, ένα αριστούργημα που έχω την ευλογία και το προνόμιο να βιώνω καθημερινά. Είναι συναίσθημα, είναι αγάπη, είναι έρωτας… Περικλείει τα πάντα! Τον ήλιο, τη θάλασσα, το κέφι, τη ζεστασιά, την παράδοση, τη φιλοξενία, τη δύναμη.

Το “All you need is Greece” πραγματικά βγήκε μέσα από την καρδιά μου, το να ζω στην Ελλάδα μου δίνει τη δύναμη και το έναυσμα να δημιουργήσω για να εμπνεύσω, να παρακινήσω και να προβάλλω την ομορφιά της.

Δείτε την ταινία εδώ: “All you need is Greece” 

Ποιο έργο σας αντιπροσωπεύει το στυλ και την προσέγγισή σας ως καλλιτέχνης;

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα… Θα δώσω έμφαση σε 3 που έχουν βαθιά συναισθηματική αξία.

Το πρώτο μου έργο τέχνης για την Ελλάδα: η “Ελληνική σημαία που Δακρύζει”, την οποία δημιούργησα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα με την οικονομική κρίση να διογκώνεται. Πρόκειται για μια μεγάλη ελληνική σημαία, που στέκεται δυνατή και περήφανη παρόλο που πονάει και κλαίει. Εκείνη την εποχή ζούσα στο εξωτερικό και κάθε φορά που επισκεπτόμουν την Ελλάδα, συναντούσα θλιμμένους ανθρώπους, που αντιμετώπιζαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, άγχος, ενώ παράλληλα ένιωθαν αβοήθητοι και σε αδιέξοδο. Αυτή η πρώτη σημαία είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκαν όλα αυτά τα συναισθήματα. Αυτή ήταν η αρχή της σειράς των έργων μου

Η Καρολίνα Ροβύθη με το έργο της, “The Crying Greek Flag”

Το “TΗΕ NEW TSAROUCHI AIR”, όταν η κρίση ήταν στην κορύφωσή της, υπογραμμίζοντας στο έργο πως… “We can do it”, γιατί οι Έλληνες μπορούμε να το κάνουμε και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία!

Χρησιμοποίησα το περίφημο παπούτσι τσαρούχι (που φορούσαν οι Εύζωνες, η Ελληνική Προεδρική Φρουρά), ένα αντικείμενο με παράδοση και κληρονομιά και το “επανασχεδίασα” έτσι ώστε να “αντανακλά” τη νέα εποχή της Ελλάδας, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.

Πέρυσι, δημιούργησα ένα έργο τέχνης που έχει μεγάλη σημασία, τον πίνακα “HELLAS, The power within us”. Αυτό το έργο τέχνης είναι μοναδικό, γιατί δημιουργήθηκε στην κορυφή του Ολύμπου. Κινηματογραφήσαμε όλη τη διαδικασία από την αρχή της πεζοπορίας μέχρι τη δημιουργία του πίνακα στην κορυφή του βουνού, στον Μύτικα. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανένας καλλιτέχνης δεν το έχει ξανακάνει αυτό στο παρελθόν. Ήταν μια απαιτητική εμπειρία που σημάδεψε την καρδιά μου, την ψυχή μου και τη ζωή μου για πάντα.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επαγγελματικό επίτευγμά σας μέχρι στιγμής:

Ότι ταξίδεψα το καλλιτεχνικό μου project “All You Need is Greece”, με έργα μου αλλά και το ομώνυμο λεύκωμα, (Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ) στη Μητρόπολη της τέχνης στην στη Νέα Υόρκη!

Που όχι μόνο είναι το όνειρο κάθε καλλιτέχνη να εκθέσει εκεί, αλλά το βασικότερο για εμένα είναι πως εκεί στη Νέα Υόρκη, ζει ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων ομογενών. Ο τρόπος που με υποδέχτηκαν ήταν συγκινητικός, ένιωσα μια βαθιά σύνδεση μαζί τους κι ευγνωμοσύνη που αυτοί οι εκπληκτικοί άνθρωποι αφιέρωσαν το χρόνο τους για να έρθουν, να γνωριστούμε, να υποστηρίξουν το έργο μου, να προωθήσουν την Ελλάδα κι αυτοί με τη σειρά τους στους φίλους τους στην Αμερική. Ήταν η καλύτερη αφετηρία γι’ αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Πώς πιστεύετε ότι η τέχνη και το design μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία;

Η τέχνη για μένα δεν είναι κάτι σαν αποκομμένο από τη ζωή. Είναι η ίδια η ζωή με τα μάτια του κάθε καλλιτέχνη, που “βοηθά” τον καθένα που παρακολουθεί το έργο του να “δει” κάτι άλλο από το προφανές. Η τέχνη δίνει στον θεατή διαφορετικές εκδοχές, της πραγματικότητας, με στόχο να τον αγγίξει, να τον ευαισθητοποιήσει, να τον κάνει να δει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να πάρει θέση, να αισθανθεί και να έχει άποψη.

Ποια είναι η προσωπική σας αποστολή ως καλλιτέχνης;

Δημιουργώ έργα για να εμπνεύσω και να παρακινήσω μέσα από συναίσθημα “εστιάζοντας” πάντα στη θετική ερμηνεία της ζωής, των γεγονότων και καταστάσεων. Σκοπός μου είναι κάθε έργο μου να λειτουργεί σαν ‘πομπός’ που αναμεταδίδει την ενέργεια και το μήνυμα έτσι ώστε ο θεατής να συνδεθεί, να δει τον εαυτό του μέσα εκεί και να αισθανθεί γεμάτος!

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε στα έργα σας ως συνήθως;

Συνήθως ή βάση μου είναι ο καμβάς τον οποίο εμπλουτίζω συχνά με φωτισμό νέον τονίζοντας κάποιο στοιχείο που θέλω να δώσω έμφαση. Επίσης αγαπώ πολύ το plexiglass το οποίο χρησιμοποιώ με ποικίλους τρόπους. θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι και να μαθαίνω νέες τεχνοτροπίες και υλικά.

H απόφαση σας να ασχοληθείτε και με την έκδοση βιβλίων πως προέκυψε;

Όταν σκέφτομαι μια ιδέα, ένα concept, έχω πάντα μια “360 degrees” αντιμετώπιση, σκέφτομαι κατευθείαν με ποιους τρόπους μπορώ να ενισχύσω το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω. Η συλλογή των έργων “All you need is Greece” ήταν ιδανική για να ταξιδέψει με την μορφή ενός βιβλίου και να μπορέσει να διαδοθεί παγκοσμίως το μήνυμά μου, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μόνο στην αγγλική γλώσσα, τη γλώσσα που οι περισσότεροι μιλούν και καταλαβαίνουν.

Το όνειρό μου είναι αυτό το λεύκωμα να έρθει στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας και να τους γεννηθεί η επιθυμία να κλείσουν εισιτήριο και να έρθουν να ζήσουν όλα αυτά που παρουσιάζω μέσα στις σελίδες του. Να το ξεφυλλίζουν Έλληνες κι άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα και να ταυτίζονται, να χαμογελούν, να συνδέονται. Γιατί κάποιος να μην κάνει δώρο σε έναν ξένο όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο; Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της γης, αφού μιλούν οι εικόνες και τα συναισθήματα! (Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ)

Στις 18 Απριλίου η Artion Galleries θα σας φιλοξενήσει στην γκαλερί της. Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση σας;

Η έκθεση έχει τίτλο “We are all Greeks” αυτή η φράση ξεπήδησε αυθόρμητα σκεπτόμενη την ιστορία της Κύπρου. Θα υπάρχουν πολλά έργα με την ελληνική σημαία αποδομένη με διαφορετικούς δημιουργικούς τρόπους όπως η σημαία που είναι ζωγραφισμένη πάνω σε καθρέφτη δημιουργώντας την αίσθηση όταν την κοιτάς ότι είσαι μέρος του έργου, η σημαία που ανεμίζει ελεύθερη στον ουρανό με τίτλο “Freedom”, η σημαία πεταλούδα με τίτλο “Greece rising” που αναδύεται από το μπλε της θάλασσας προς τον λευκό ουρανό όπως και μια συλλογή πολύχρωμων και δυναμικών έργων που αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό και την αγάπη για την Ελλάδα. Η έκθεση έχει τιτλο “we are all greeks” θα υπάρχουν ἐργα με την ελληνική σημαία αποδομένη με δημιουργικούς τρόπους και δυνατά μηνύματα όπως και μια συλλογή πολύχρωμων, φωτεινών και δυναμικών έργων που αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό και την αγάπη για την Ελλάδα.

Website: www.carolinerovithi.com 

Instagram: caroline_rovithi 

Δείτε τις ταινίες εδώ: “All you need is Greece” / “All you need is Greece”, The power within us 

Διάβασε ακόμη