Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

9 οφέλη μιας σωστής διατροφής στην εγκυμοσύνη

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος για τη ζωή μιας γυναίκας. Πρέπει να προσέχει το βάρος της και τη διατροφή της για να εξασφαλίσει αφενός μια ομαλή έκβαση στην κύηση, αφετέρου την υγεία του βρέφους που μεγαλώνει μέσα της.

#1. Ποια η σημασία του σωματικού βάρους της εγκύου κατά την έναρξη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Φυσιολογική και απαραίτητη. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 10-17 κιλά, με μέσο όρο τα 12 κιλά. 

Διάβασε ακόμη – Οι 7 σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα

#2. Θρεπτικά συστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την εγκυμοσύνη 

Φολικό οξύ: απαιτείται λόγω του αυξημένου κυτταρικού πολλαπλασιασμού που συντελείται για την ανάπτυξη των ιστών της μήτρας και του πλακούντα, την ανάπτυξη του εμβρύου και την αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου. Πηγές: μαρούλι, ρόκα, αγκινάρες, σπαράγγια, λεχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπανάκι, φακές, φάβα, ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια (λουβί), φασόλια, καρύδια, φουντούκια, ταχίνι. Βιταμίνη Β12: χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σύνθεση του DNA. Πηγές: κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά. Σίδηρος: αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου, του πλακούντα, αύξηση του όγκου αίματος της εγκύου. Ασβέστιο: ευεργετικό στην υγεία των οστών τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου αφού η συνολική οστική πυκνότητα του εμβρύου αυξάνεται μεταξύ 32ης-33ης εβδομάδας και μεταξύ 40ης και 41ης εβδομάδας κύησης. Βιταμίνη D: συμμετέχει ενεργά στον μεταβολισμό των οστών, μέσω ρύθμισης ομοιόστασης ασβεστίου και φωσφόρου. Ιώδιο: ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού στο έμβρυο και στην εμφάνιση κρετινισμού και σοβαρής διανοητικής υστέρησης μετά τη γέννηση. Βιταμίνη Α: συμμετέχει στη διαίρεση των κυττάρων, ανάπτυξη και ωρίμανση ιστών και σκελετού, διατήρηση ανοσολογικού συστήματος, ανάπτυξη όρασης του εμβρύου και διατήρηση οπτικής οξύτητας της εγκύου. 

Διάβασε ακόμη – Πρόγραμμα διατροφής και κοινωνική ζωή

#3. Μακροθρεπτικά συστατικά 

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: σημαντικό για την ανάπτυξη εγκεφάλου του βρέφους. Πηγές: φυτικά έλαια (κραμβέλαιο, έλαιο λιναριού, καρυδέλαιο), ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, λιναρόσποροι) και σε λιπαρά ψάρια. 

#4. Κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη 

Ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης του εμβρύου και του πλακούντα, ευνοϊκή επιρροή στην ανάπτυξη του εμβρύου, βάρος γέννησης και βαθμό παχυσαρκίας του βρέφους.

#5. Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 

Ωμό και μη καλοψημένο κρέας και ψάρι, μαλακά τυριά (ακόμα και εκείνα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα), ωμά λαχανικά και σαλάτες. 

#6. Κάπνισμα και εγκυμοσύνη 

Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, υπέρταση, αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρη ρήξη μεμβρανών και χοριοαμνιονίτιδα, γέννηση νεογνών μικρού μεγέθους και χαμηλό βάρος γέννησης. 

#7. Αλκοόλ και εγκυμοσύνη 

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοολ έχει συσχετιστεί με προωρότητα και χαμηλό βάρος γέννησης.

#8. Καφεΐνη και εγκυμοσύνη 

Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δράσει επιβαρυντικά στην υγεία του εμβρύου. Ασφαλής πρόσληψη: 200 mg/ ημέρα. 

#9. Άσκηση και εγκυμοσύνη

Σημαντική συνιστώσα της υγιούς εγκυμοσύνης και ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Θα πρέπει όμως να συμβουλευτείτε ειδικούς επαγγελματίες υγείας για τις κατάλληλες ασκησεις.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη