Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Πολύτιμες συμβουλές για να απολαύσεις στο έπακρο τον ύπνο σου  

Στο κρεβάτι ολοταχώς.

Της Κάκιας Μεγαπάνου

Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στη ζωή μας. Μας ξεκουράζει σωματικά και πνευματικά, μας αναζωογονεί και μας χαρίζει νεότητα αλλά και ηρεμεί για να ανταπεξέλθουμε. Είναι οι ώρες που πραγματικά γεμίζουμε μπαταρίες.

Αλήθεια, οι ώρες ύπνου είναι σημαντικές ειδικά οι βραδινές ώρες ύπνου, ο μεσημβρινός ύπνος είναι άλλη υπόθεση. Γιορτάζοντας λοιπόν την παγκόσμια μέρα ύπνου μαζί με την Panstromasew, οφείλουμε να σου δώσουμε μερικές συμβουλές που θα βρεις και εσύ πολύτιμες και πραγματικά χρήσιμες για να απολαύσεις στο έπακρο τις ώρες εκείνες όπου ο οργανισμός φορτίζει ψυχικά, σωματικά και πνευματικά τις μπαταρίες του.

Διάβασε ακόμη – Κρεβατοκάμαρα: 8 συμβουλές για απίστευτες στιγμές ξεκούρασης

Για κάποιους ανθρώπους η διαδικασία του ύπνου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση κι αυτό γιατί το άγχος, το στρες και οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε μας γεμίζουν με μια ανεξήγητη αγωνία που δε μας αφήνει να κλείσουμε μάτι! Τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο εύκολα απ’ όσο φαίνονται. Μην ανησυχείς λοιπόν εμείς θα σε στείλουμε στην αγκαλιά του Μορφέα με τις καλύτερες συνθήκες.

Αν πάσχεις από αυπνίες τότε πρόσεχε γιατί:
Μειωμένη ικανότητα μάθησης
Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα National Institutes of Health (NIH), o ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος αφομοιώνει τις πληροφορίες που επεξεργάστηκε στη διάρκεια της ημέρας. Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα την ικανότητα ενός ατόμου να μαθαίνει καινούργια πράγματα.

Αυξημένος κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ
Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νόσος που επηρεάζει σταδιακά τη σκέψη και τη μνήμη. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την εναπόθεση αμυλοειδών στον εγκέφαλο ως μια εξήγηση για το πώς εξελίσσεται η νόσος. Μία μελέτη του 2018 παρατήρησε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει στον “καθαρισμό” των β-αμυλοειδών από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βρήκε, μάλιστα, πως μόλις μία νύχτα αϋπνίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις
Μία ακόμη συνέπεια από την έλλειψη ύπνου φαίνεται πως είναι ο αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις. Αναθεώρηση μελετών του 2015 διερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και τον ύπνο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση διαφόρων στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τέτοιο τρόπο που να μας προστατεύει από τις λοιμώξεις. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσία.

Γι’ αυτό πριν τον ύπνο
Δημιουργούμε τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σ’ έναν απολαυστικό και χωρίς διακοπές ύπνο. Αρχικά, το δωμάτιό μας πρέπει να είναι καθαρό, τακτοποιημένο και με ένα ελαφρύ άρωμα λεβάντας να διαχέεται στο χώρο.

Αφού κάνεις ένα απολαυστικό χαλαρωτικό μπάνιο, απομάκρυνε το κινητό σου, πήγαινε σ’ ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού και κάνε διαλογισμό για δέκα λεπτά. Αυτά τα δέκα λεπτά απομάκρυνε τις σκέψεις από το μυαλό σου κι αφού φτάσεις σ’ ένα επίπεδο ηρεμίας και χαλάρωσης πήγαινε για ύπνο.

Αν δεν μπορείς να διαλογιστείς, άναψε ένα κερί -το βλέμμα σου πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με αυτό- και κοίταζέ το για όσο χρόνο χρειάζεσαι προκειμένου να φτάσεις σ’ε ένα σημείο όπου δεν θα σκέφτεσαι τίποτα.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχεις βάλει τα παιδιά για ύπνο. Επίσης, να μην έχεις φάει βαριά και φυσικά να μην έχεις πιει καφέ τις τελευταίες ώρες. Μη νομίζεις, και το αλκοόλ δεν σε βοηθά στον ποιοτικό ύπνο.

Τα πάντα είναι θέμα στάσης
Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ύπνου, όσοι κοιμούνται ανάσκελα –υπολογίζεται ότι αποτελούν μόλις το 8% του πληθυσμού– απολαμβάνουν συχνά καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο, καθώς η στάση αυτή συνδέεται με λιγότερους πόνους στο σώμα, αλλά και πιο σπάνιες κρίσεις καούρας.

Η δημοφιλέστερη στάση ύπνου με διαφορά είναι είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον πόνο στον ώμο ή στο ισχίο και επίσης να πυροδοτήσει κρίσεις καούρας.

Από την άλλη, ο ύπνος μπρούμυτα δεν συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς η πίεση που ασκείται σε ολόκληρο το σώμα είναι τεράστια. Αυτή η στάση ύπνου, που θεωρείται μακράν η χειρότερη, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις.

Αν παρόλα αυτά επιμένεις να κοιμάσαι στο πλάι, είναι καλό να χρησιμοποιείς ένα χοντρό μαξιλάρι για επαρκή υποστήριξη του αυχένα, καθώς και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μειώσεις την καταπόνηση της μέσης σου. Όσο για τον ύπνο μπρούμυτα, καλό είναι το μαξιλάρι να είναι σχετικά λεπτό για να αποφευχθεί ο πόνος στον αυχένα.

Κάνε τάι τσι
Το τάι τσι τσουάν είναι πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης, συνήθως ασκείται και για ποικίλους άλλους προσωπικούς λόγους: Είναι σκληρή και μαλακή τεχνική πολεμικής τέχνης με αγώνες επίδειξης και ασκήσεις μακροζωίας. Κατά συνέπεια, σε μια πληθώρα μορφών εκπαίδευσης υπάρχουν, παραδοσιακές όπως και μοντέρνες μορφές εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν σ’ αυτούς τους στόχους.

Ουσιαστικά, είναι μια πρακτική του νου και του σώματος και γι’ αυτό συχνά περιγράφεται και ως διαλογισμός σε κίνηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να εξασκήσεις το τάι τσι ακόμα κι αν δεν είσαι καθόλου σε φόρμα, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιονδήποτε. Μάλιστα, μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις ασκήσεις ακόμα και άνθρωποι που μόλις βγήκαν από ένα χειρουργείο ή βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Harvard έχει διεξάγει μια σειρά από κλινικές μελέτες για τα οφέλη του τάι τσι, αποδεικνύοντας ότι μπορεί πραγματικά να μας αλλάξει εξωτερικά και εσωτερικά.

Διάβασε ακόμη – Αφιέρωμα Ύπνου: 10 λόγοι για να κοιμάσαι καλύτερα

Ποια είναι τα οφέλη του τάι τσι για την υγεία και το σώμα;
Τα οφέλη του είναι πραγματικά αμέτρητα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας σειράς από παθήσεις, αλλά μπορούμε να συνοψίσουμε μερικά απ’ τα πιο σημαντικά παρακάτω:
• Βελτίωση στη μυϊκή δύναμη.
• Δυναμώνει τόσο τα άνω και κάτω άκρα, καθώς και τους μύες της πλάτης και της κοιλιάς.
• Ευλυγισία.
• Βελτίωση της ισορροπίας.
• Αντιμετώπιση και πρόληψη της αρθρίτιδας.
• Διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
• Βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της λειτουργικής ικανότητας γυναικών με καρκίνο του μαστού.
• Μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης.
• Καλύτερος ύπνος.

Διάβασε ακόμη